Stichting Carmelcollege

Samenwerking UT en Stichting Carmelcollege

De Universiteit Twente en Stichting Carmelcollege (ruim 50 schoollocatie in voortgezet onderwijs) werken al enige tijd samen in het project Datateams. Deze samenwerkring begon in 2010 met een pilot-onderzoek bij een aantal scholen van Stichting Carmelcollege, waarbij vijf teams volgens de datateam® methode gewerkt hebben. De eerste resultaten van deze pilot waren buitengewoon positief. Docenten leerden om data te gebruiken om hun onderwijs te verbeteren. Bovendien vond binnen de teams een verschuiving plaats van intuïtieve naar beter met data onderbouwde beslissingen.

De Universiteit Twente en Stichting Carmelcollege hebben vervolgens eind 2011 een vierjarige samenwerkingsovereenkomst getekend. In het kader van deze langdurige samenwerking zijn in totaal 20 datateams bij scholen van Stichting Carmelcollege aan de slag gegaan, in de periode 2012-2015. Het project had als doel niet alleen de onderwijskwaliteit van de scholen verbeteren, maar past ook bij het streven van Carmel om het beste uit haar leerlingen en medewerkers te halen. De UT verzorgde de begeleiding van deze 20 datateams en deed overkoepelend onderzoek naar onder andere de effecten van het werken met de datateam® methode.

Sinds 2015 werken UT en Stichting Carmel tevens samen in een project rondom formatief toetsen. Begin 2017 start nog een nieuw project, gericht op duurzaamheid van datagebruik.