Zouten

De informatie op deze bladzijden is meer dan je nodig zult hebben voor het maken van de folder. Dit heeft twee redenen. Enerzijds moet je voor een goed werkstuk altijd meer weten dan je er in stopt. Anderzijds heb je de informatie later nodig bij andere onderdelen van scheikunde, ANW, en waarschijnlijk ook bij vervolgstudies.

De foto hiernaast is van een potje "vitaalzout". Volgens de ingrediëntenlijst bevat dit natriumchloride, kaliumchloride, magnesiumzouten en sporenelementen als calcium en jodium (KI). Het meest bekende zout is natriumchloride, oftewel gewoon keukenzout, maar blijkbaar zijn er nog andere zouten. 

In je bloed komen veel zouten voor, vooral natrium-, kalium en calciumzouten. De concentratie van deze zouten is nauwkeurig geregeld. Te veel of te weinig zout heeft tot gevolg dat je ziek wordt. In de nieren wordt een teveel aan zouten verwijderd.

De kaliumzouten zijn belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels in het lichaam. De kaliumconcentratie in het bloed is daarom uitermate belangrijk, de nieren zorgen er voor dat deze concentratie op peil blijft.

Opdracht (Z1) werkblad

Als je hier klikt, komt er in een nieuw venster een tabel met zouten. Het is ook mogelijk de lijst op het scherm tevoorschijn te halen door in het linkerframe op "tabel met zouten" te klikken. Er staan in deze tabel waarschijnlijk veel stoffen waarvan je niet had gedacht dat het zouten zijn (soda, marmer, krijt, gips, magnesiumpoeder).

De tabel met zouten is alfabetisch, verder is er geen ordening in aangebracht. In de tabel staan eenvoudige zouten als natriumchloride, NaCl, en magnesiumoxide, MgO, naast ingewikkelde zouten als aluin, AlK(SO4)2· 2H2O, en Mohr's zout, (NH4)2Fe(SO4)· 6 H2O.

Opdracht (Z2) werkblad
Noem twee toepassingen van natriumchloride die niet in de tabel staan.

De namen van de zouten lijken allemaal een voornaam en een achternaam te hebben, bijvoorbeeld natriumchloridecalciumoxidekaliumjodidezilverbromide, enzovoort. Wat kun je zeggen over de voor- en de achternaam van deze zouten?

De concentratie is de sterkte van een oplossing. Van alcoholische dranken ken je waarschijnlijk het begrip procent. Sterke drank als whisky en jenever bevat meer alcohol per liter dan dranken als bier en wijn. Ook voor andere stoffen geldt iets dergelijks.
Een zoutoplossing die tien gram zout per liter bevat is twee keer zo sterk als een zoutoplossing die vijf gram zout per liter bevat. We zeggen ook wel dat de eerste oplossing twee keer zo geconcentreerd is als de tweede oplossing.
De concentratie is de hoeveelheid van een bepaalde stof die is opgelost in een bepaald volume oplossing.