UTAlumni CommunityNieuwsMeer dan 9000 4TU alumni dragen bij aan het versterken van de band tussen Nederland en Duitsland.

Meer dan 9000 4TU alumni dragen bij aan het versterken van de band tussen Nederland en Duitsland.

Op 14 november 2024 werd op de ambassade van Nederland in Berlijn voor de derde keer het jaarlijkse 4TU.Alumni georganiseerd door de samenwerkende universiteiten van 4TU: Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven en Wageningen University & Research. En ook dit jaar was het een goed bezocht evenement.

Zo’n 90 alumni waren aanwezig bij deze bijeenkomst met het thema ‘Local alumni, global impact’. Een welkomstwoord van de ambassadeur, twee alumni lezingen en de gelegenheid tot netwerken bij de borrel trok alumni aan met een grote verscheidenheid in studie, werkgever en functie.

De ambassadeur van Nederland in Duitsland, Hester Somson, verwelkomde de alumni bij haar eerste alumni event als ambassadeur in Duitsland en benadrukte de hechte band tussen Nederland en Duitsland op het gebied van handel, defensie en agricultuur maar ook op het gebied van educatie, wetenschap en innovatie. De wetenschappelijke band werd nog eens geïllustreerd met het feit dat Duitsland het derde land waarmee aantal Nederlandse onderzoekers gezamenlijk wetenschappelijke onderzoeken publiceren, vlak achter UK en USA.

Ambassadeur Somsen ging ook in op de hechte band tussen de 4TU universiteiten en Duitse universiteiten en prestigieuze instituten als Fraunhofer en Helmholtz. En ze gaf aan dat de ruim 9.000 4TU alumni in Duitsland met hun ervaringen en relaties vanuit en met Nederland een zeer interessant netwerk is dat tijdens turbulente tijden kunnen bijdragen aan de onderlinge band.

Local alumni, global impact!

Vervolgens introduceerde de ambassadeur de alumni sprekers als een van de vele voorbeelden van ‘global impact’ vanuit de 4TU alumni community. Deze sprekers, WUR alumna Viktoriia Radchuk (Senior Scientist, Leibniz Institute for Zoo and Wildlife) en TU Delft alumnus Sander Troost (Associate Partner, GMP Architects) deelden in hun presentatie hun carrière pad, gaven een inzicht in hun huidige werkprojecten en keken terug op hun ervaringen uit studietijd.

Viktoriia Radchuk vertelde over haar reis vanuit haar jeugd in de Oekraïne, via Nederland, België en Noorwegen naar Duitsland. Ze haalde haar WUR MSc in Environmental Sciences  en tijdens haar studie werkte ze al in onderzoek naar vlinderpopulaties, wat ze tijdens een PhD bij de Universite Catholique in Leuven vervolgde.

In haar huidige functie als senior scientist at the Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research werkt Viktoriia nog steeds aan het begrijpen hoe dieren reageren op klimaatverandering. Op dit moment onderzoekt ze vogelpopulaties die zich aanpassen aan het warmer worden van de aarde en derhalve eerder eieren leggen. De reden hiervan is dat hun voedingsbron, insecten, eerder aanwezig zijn. Dat is goed nieuws, zie Viktorria, maar ze voegde daar ook aan toe dat de aanpassingen niet snel genoeg gaan en de lange termijn effecten hiervan nog niet bekend zijn.

Sander Troost startte zijn presentatie met een foto van een voetbalveldje in de wijk waar hij opgroeide. Dit veldje is aangelegd naar aanleiding van een verzoek dat hij in zijn jeugd per brief aan de burgemeester heeft gestuurd. Feitelijk zijn eerste project.

Na zijn afstuderen onwikkelde hij een passie voor sport architectuur en werkte hij aan een verschillende sportstadions wereldwijd.

Waarom zijn sportstadions anders dan andere grote projecten? Ook op bijvoorbeeld  vliegvelden of treinstations kunnen 10.000, 40.000, 90.000 personen aanwezig zijn. Maar bij een sportstadion veranderd emotie de grote menigte in een juichende massa. En het stadion draagt dan bij aan de ervaring. Uiteraard op een veilige manier, waar veel aandacht voor is tijdens het ontwerp.

Als Associate Partner van GMP Architects in Berlijn werkt Sander op dit moment aan her opnieuw ontwerpen en renoveren van Santiago Bernabue, het stadion van Real Madrid; een nieuw dak voor het Olympisch stadion in Montreal uit 1976 en een nieuw stadion in Jeddah in het kader van de  World Cup in 2034.  

Het werken in grote, internationale teams, de immense constructies en het bouwen met meer dan 3000 personen die aan het werk zijn om jouw ontwerp te realiseren, is zeer indrukwekkend en inspirerend, vooral omdat het begonnen is met een ontwerp op een stuk papier.

Tot slot werd er een update gegeven door de sprekers van vorig jaar, Gigi Laan (Tesla) en Andrew Shamu (NeoCarbon) over de ontwikkelingen in hun bedrijf en persoonlijke carrière.

Wereldwijd 300,000 4TU.Alumni!

Het volgende onderdeel in het programma was een update van de universiteiten. Maarten van Schaik, WUR manager Alumni Relations presenteerde een aantal feiten over de 300.000 alumni van de vier technische universiteiten. Dit zijn even veel personen als het aantal inwoners van Utrecht, de vijfde stad van Nederland.

Maarten ging in op het feit dat de grootste groep alumni buiten Nederland in Duitsland woont met grote clusters in Berlijn en München, beide  zo’n 1500 alumni.

Hij benadrukte dat alumni hun alma mater kunnen ondersteunen als bijvoorbeeld mentor, gast spreker of donateur. En ze kunnen als lokale vrijwilliger helpen om de regionale community te ondersteunen. Joe Laufer, alumni officer van Universiteit Twente, voegde hier nog aan toe dat het 4TU.Alumni netwerk dit jaar haar 10de verjaardag viert. Deze samenwerking tussen de vier universiteiten is uniek en wereldwijd een voorbeeld voor andere universiteiten. In deze 10 jaar is 4TU.Alumni actief in Australie, Canada, Duitsland, Frankrijk, Scandinavie, Spanje, Zwitserland en USA.

Anouk Dijkstal, TU Delft alumni relations sloot het evenement af door de iedereen die heeft bijgedragen aan dit evenement hartelijk te bedanken. Hierbij benadrukte ze nogmaals het belang van vrijwilligerswerk voor zowel het ondersteunen van het 4TU.Alumni Netwerk als teruggeven aan de universiteiten op het gebied van educatie, onderzoek of valorisatie.