UTAlumni NetwerkNieuwsAlumni helpen studenten op weg naar eerste baan

Alumni helpen studenten op weg naar eerste baan UT Career Café

Hoe ging dat ook alweer, die zoektocht naar een eerste baan? Het is een vraag die 20 alumni zich stelden voor aanvang van het eerste UT Online Career Café. Tijdens deze avond zaten de alumni virtueel aan een borreltafel met studenten in de laatste fase van hun studie om te praten over hun vakgebied, solliciteren en de eerste baan. De inmiddels al grote werkervaring van de alumni kwam natuurlijk goed van pas. Twee van hen zijn Annemarie Mulder (BSK ‘99) en Rick Hofstede (PhD ‘16).

“Je kunt studenten sneller een boost geven dan je zelf denkt”

Ervaringen delen en inspireren
Dat niet alleen de studenten geïnspireerd raakten door de ontmoetingen bleek wel na de reacties achteraf. ‘Ik heb echt leuke gesprekken gehad!’, zegt Rick. De motivatie om mee te doen zat Rick in het stukje netwerken, maar ook om ervaringen te delen met de ‘volgende generatie’. “Deelnemen is echt omdat je het leuk vindt om mensen wat mee te geven.” Ik denk dat je in zo’n gesprek mensen soms sneller een boost kan geven dan dat je denkt”, vult Annemarie aan. Wat ik ook leuk vond, is dat de studenten ook van elkaar leren en dingen horen. Ik vertel mijn ervaring, maar ze inspireren elkaar ook”.

Annemarie gaf toe dat ze van tevoren ook wel een beetje zenuwachtig was. De reden? “De woorden die je zegt worden dubbel gewogen, ze wegen gewoon zwaar.” Toch woog de positieve ervaring om de studenten te inspireren en leuke gesprekken te voeren gelukkig zwaarder. Het is ook voor jezelf gewoon leuk, ik geniet hiervan. Leuk om met mensen die graag met jou praten, te praten. Op een hele positieve manier!”

Annemarie Mulder
Alumna Bestuurskunde '99
  • Werkt bij INROS LACKNER SE, een internationaal architecten- en ingenieursbureau.
  • Houdt zich als project manager bezig met multinationale teams die werken aan internationale bouwprojecten.
  • Annemarie heeft nog steeds contact met haar doegroep. Elke hemelvaart treffen ze elkaar.
  • Het geeft veel voldoening om studenten wat mee te kunnen geven."

Eeuwige UT connectie
Ondanks dat Annemarie niet zo lang in Nederland heeft gewoond en veel reist, houdt ze haar banden met de UT warm. “Na Frankrijk, woon ik sinds een paar jaar in Duitsland en vind het leuk om die banden met Nederland te houden. Je hecht je misschien wel anders aan dingen.”

En niet alleen de connectie met de UT blijft bestaan, maar ook bij UT’ers onderling. Één week voor het Online Career Café spraken de deelnemende alumni elkaar tijdens een workshop. “Op het moment dat je iemand tegenkomt die ook aan de UT heeft gestudeerd, blijft toch een beetje ‘ons kent ons’. Het heeft wel wat, ondanks dat je de mensen zelf helemaal niet kent. Die connectie met elkaar, dat vertrouwde, blijft ook nog na afstuderen en op het moment dat we dat ook over kunnen brengen op de huidige studenten is denk ik alleen maar leuk.”, vertelt Rick.

Rick Hofstede
Alumnus Internet Science & Technology '11 & PhD '16
  • Werkt bij Tesorion, een snel groeiend bedrijf gespecialiseerd in cybersecurity.
  • Ontwikkelt met zijn teams nieuwe producten en diensten en leidt de technologie-tak van het bedrijf.
  • In totaal heeft hij bijna 10 jaar op de UT rondgelopen. Na zijn master Telematics deed hij zijn PhD over ‘Flow-based Compromise Detection’.
  • “Met UT’ers blijft het altijd vertrouwd.”

De cirkel is rond
Het is in ieder geval duidelijk dat we te maken hebben met enthousiaste alumni, die het leuk vinden om hun avond hiervoor beschikbaar te stellen. “Dat is toch fantastisch”, zegt Solange Panayotopoulos, Alumni Community Manager en organisator van het evenement. “Dat het alumninetwerk zoveel power heeft!”.

Na de avond noemden verschillende alumni dat ze een soort wederkerigheid zien en ze op deze manier de cirkel rond kunnen maken – zij hebben iets gekregen en willen op deze manier iets teruggeven. Annemarie benadrukt dit gevoel ook, “Je geeft iets, en dat geeft heel veel voldoening.” Zo dragen alumni bij aan de studententijd van de huidige studenten, maar blijven eigen herinneringen aan hun studententijd ook leven. De alumni hopen dat de huidige studenten via dit soort evenementen opmerken dat ze dit later als alumnus ook kunnen doen. We zijn trots op zo’n sterk netwerk!

Volgende UT Career Café
Het succesvolle UT Career Café komt terug! De volgende editie wordt gehouden op woensdag 18 november 18.00-20.00. Voor deze editie zijn we op zoek naar alumni die werkzaam zijn bij bedrijven in Oost-Nederland. Ook meedoen? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar het alumnibureau

HELP OOK STUDENTEN OP WEG MET JOUW ERVARINGEN!
MAIL NAAR HET ALUMNIBUREAU