Nissrin Dkhissi (BSK'13)

Utrecht: de thuisbasis van de Nederlandse Landmacht. Nissrin Dkhissi voelt zich er helemaal thuis, als plaatsvervangend hoofd van een sectie binnen het kabinet van de commandant Landstrijdkrachten. Toch begint haar verhaal elders in het land, namelijk in Enschede.

De in Enschede geboren en getogen Nissrin begint in 2008 aan haar studie Bestuurskunde aan de UT. Dit gaat direct gepaard met veel enthousiasme: ‘’Ik heb met heel veel plezier gestudeerd. Echt veel lol gehad op de campus, en ook veel gedaan. Wat ik eigenlijk zo leuk vind aan die periode? Het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben. Het heeft ervoor gezorgd dat ik echt een hands-on mentaliteit heb, wat ook van pas komt in mijn werk. Dingen doen, want daar leer je het meest van; gewoon uitproberen. De studentenperiode is hét moment om te experimenteren en jezelf beter te leren kennen, en om dingen te ondernemen’’. En of ze onderneemt..! Buiten haar studie om is ze actief als student-assistent, lid van de faculteitsraad en bestuurslid bij studievereniging Sirius: ‘’In die tijd heb ik heel veel geleerd over financiën, lobbyen en strategische boodschappen. Dus dat was echt geweldig’’. Typisch kenmerkend is haar nieuwsgierigheid; ze houdt zich niet alleen bezig met de inhoud van haar studie, maar wil ook veel leren over de universiteit als instantie. Tijdens colleges, maar ook vooral daarbuiten, staat Nissrin dan ook steevast met de vinger in de lucht om een vraag te stellen.

Na haar bachelor volgt ze een master Public Administration, en tijdens haar afstuderen begint ze aan een meeloopstage bij het Ministerie van Defensie. Dit bevalt zo goed, dat Nissrin besluit haar stoute schoenen aan te trekken: met haar gloednieuwe medewerkersaccount speurt ze de vacaturebank af naar een vaste functie, en solliciteert. Ondanks dat de functie niet helemaal in haar straatje ligt, zet ze een dusdanig goede pitch neer dat ze onmiddellijk wordt aangenomen. Na een tijdje beseft Nissrin dat ze toch iets zoekt wat meer bij haar interesses past, en besluit opnieuw de vacaturebank in te duiken, waarna ze terecht komt bij haar huidige functie binnen de landmacht. Als plaatsvervangend hoofd van de afdeling houdt ze zich bezig met de strategische positionering van de organisatie, zowel extern als intern: ‘’Hier komt alles samen, ook wat ik geleerd heb tijdens mijn studie. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit, netwerken, extern en intern optreden.
En ik wil me heel graag ontwikkelen in mijn leiderschaps-skills. Dat is voor deze functie ook belangrijk’’.

Wanneer in 2020 het thema van de jaarlijkse Jonge Ambtenaar van het Jaar Verkiezing bekend wordt gemaakt, is Nissrin direct hoopvol: ‘’Ik geloofde er heel erg in. Het thema dat jaar was ‘’stoute lefhebber’’, en ik dacht, dit ben ik gewoon! Dit is Nissrin!’’ Uiteindelijk wint ze dan ook de publieksprijs, en is ze een mooie ervaring rijker, met als hoogtepunten de uitslag van de finalisten in de Ridderzaal en het vertellen van haar geschiedenis op het podium tijdens de laatste ronde.

Nissrin heeft veel mooie plannen voor de toekomst: topambtenaar worden, haar eigen bedrijf verder opzetten en buitenlandervaring opdoen. Toch kijkt ze ook met veel plezier terug, ook naar haar tijd op de UT. Met name de culturele evenementen in de Bastille, het contact met studenten van allerlei verschillende achtergronden, en misschien nog wel het belangrijkste: het community-gevoel. ‘’De campus is gewoon een klein dorp, echt een community. En dat was heel gaaf. Ik neem zelf af en toe nog contact op met kennissen uit die periode, en dan kijken we weer even terug op die tijd van toen’’.