Miriam Luizink (TN'98)

Miriam Luizink heeft de UT vanuit alle mogelijke perspectieven mee mogen maken: als student, medewerker, en inmiddels als voorzitter van het Universiteitsfonds. In 1992 zette Miriam haar eerste voet op de campus als studente Technische Natuurkunde, niet wetende dat ze er later nog veel vaker terug zou komen.

Miriam strijkt neer in de Brinkstraat, waar ze in een gezellig studentenhuis met vier anderen woont. Het studentenleven bevalt haar goed: al vanaf haar eerste studiejaar is ze lid bij studievereniging Arago. Een jaar later wordt ze ook actief bij zeilvereniging Euros, waar ze leert zeilen. Eén ding is duidelijk: Miriam draait haar hand niet om voor een beetje avontuur! Ze gaat graag mee op zeilweken op de Ebenhaëzer en doet mee met liftwedstrijden naar Parijs en Kopenhagen, georganiseerd door de studievereniging. Al zijn deze niet altijd een even groot succes.. “In Kopenhagen ben ik nooit aangekomen. Sterker nog, we kwamen niet verder dan Gronau!”, aldus Miriam. Toch levert ook die mislukte poging mooie herinneringen op, net als vele andere momenten. “Eigenlijk was gewoon die hele studieperiode erg leuk, met alles wat erbij kwam kijken. Het zeilen, uitgaan samen, op mezelf wonen.. En de onafhankelijkheid en zelfstandigheid.”

Tegen het einde van haar studie verhuist Miriam naar Arnhem, waar ze een afstudeerstage doet bij AkzoNobel. In ’98 studeert ze af, waarna ze aan het werk gaat bij KPN Research. Een leuke periode, maar de ambitie om buitenlandervaring op te doen laat haar nog niet los. Zo vertrekt Miriam dus in ‘99 naar Centraal-Amerika, waar ze een aantal jaar woont en werkt. Maar Twente lonkt, dus verhuist Miriam in 2001 weer naar Enschede, waar ze na een tijd als project manager bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL weer terugkeert naar de plek waar het allemaal begonnen is: de UT! Bijna 10 jaar lang blijft ze daar werkzaam: eerst als directeur bij het MESA+ Instituut en later als de eerste directeur van de afdeling Strategisch Business Development. Ook als ze later bij onderzoekscentrum Roessingh Research and Development, nauw verbonden met revalidatiecentrum Roessingh, gaat werken blijft ze sterke banden met de UT houden, onder andere door veel samen te werken. Inmiddels is Miriam sinds een half jaar zelfstandige, en voert ze opdrachten uit voor o.a. Saxion, de UT, en de Politieacademie: “Momenteel ben ik bezig met een interessant project voor het bouwen van een nationaal centrum voor veiligheid en digitalisering”. Ook werkt ze aan een project over quantumtechnologie en is ze toezichthouder bij o.a. Phion - het Orkest van Gelderland en Overijssel -, en Zeton, een internationaal bedrijf in Enschede dat pilot plants ontwerpt en bouwt. “Erg leuk om zoveel variatie binnen mijn werk te hebben”, aldus Miriam.

Op de vraag of ze nog contact heeft met andere alumni, kan Miriam volmondig “ja” zeggen. Ze is getrouwd met een alumnus, en gaat nog ieder jaar kamperen met vrienden die ze heeft leren kennen bij een studiereiscommissie van Arago. In 1995 organiseerden zij de studiereis “Cosmos”, naar Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije. Laatst vierden ze samen hun 25-jarig lustrum. Ter ere van die gelegenheid had één van de commissieleden, een fervent bierbrouwer, een speciaal Cosmos lustrumbier gebrouwen, inclusief etiket met oude foto’s. “Het voelt altijd weer een beetje studentikoos. Er komen toch altijd veel oude verhalen naar boven, je kent elkaar al zo lang!” Miriam voelt zich nog sterk betrokken bij de UT en het studentenleven. Goed nieuws dus, dat ze vanaf november 2021 officieel voorzitter is van het Universiteitsfonds. “Het is erg leuk om op deze manier betrokken te zijn en wat bij te dragen aan de UT community, en om meer contact te hebben met andere alumni.”