UTFacultiesTNWDept NEMResearchPINNewsENW-M subsidie NWO voor Pantelis Bampoulis

ENW-M subsidie NWO voor Pantelis Bampoulis

Pantelis Bampoulis ontvangt een ENW-M subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het onderzoek van Bampoulis gaat van germaneen een baanbrekende transistor ontwikkelen die geen energie verliest in de vorm van warmte.

TRANSISTOREN ZONDER ENERGIEVERLIES

Met al onze digitale apparaten gebruiken we biljoenen transistoren en daarmee energie. Maar al deze transistoren verliezen een hoop energie in de vorm van warmte. Het is een van de redenen dat je telefoon na verloop van tijd heet wordt. Dit is allemaal verspilde energie, daarom gaat Bampoulis een transistor ontwikkelen die minder warmte produceert. Daarmee kan je elektronische apparaten maken die veel minder energie verbruiken.

Bampoulis gebruik hiervoor het materiaal germaneen. Dit is een tweedimensionale materiaal gemaakt van germanium. Eerder toonde Bampoulis al aan dat germaneen een topologische isolator is. Dat is een materiaal waar elektriciteit aan de randen langs kan stromen zonder dat het energie verliest. Het lukte hem toen om de geleidende eigenschappen van het materiaal ‘aan en uit te schakelen’, een eigenschap die ook nodig is voor transistoren.