Beroepskwalificatie studieadviseurs

Want to know about our course offerings?

At the University of Twente, study advisors have the opportunity to participate in the BKS program, which stands for "Beroepskwalificatie Studieadviseurs" or Professional Qualification for Study Advisors.

Please note that this programme is only offered in Dutch, and therefore the rest of this webpage is in Dutch.

De Universiteit Twente was in 2013 de eerste universitaire instelling die een traject voor studieadviseurs aanbod, de Beroepskwalificatie Studieadviseurs (BKS). Het CvB onderstreepte met dit besluit het belang van kwalitatief hoogwaardige en op professionele wijze uitgevoerde studie(loopbaan)begeleiding. Professionalisering van studieadviseurs is – misschien wel meer dan ooit - essentieel om op professionele wijze tegemoet te komen aan vragen en problemen van studenten. Met studieadviseurs die aantoonbaar beschikken over de noodzakelijke competenties en een ‘levenslang leren’ mentaliteit, wordt aan een belangrijke voorwaarde hiervoor voldaan.

Binnen de opleidingen hebben studieadviseurs een belangrijke vangnetfunctie voor studenten met (studie)problemen en een signalerende functie door hun directe contacten met studenten. Studieadviseurs kunnen bovendien knelpunten in het onderwijs richting het onderwijsmanagement signaleren en rapporteren en vervullen een belangrijke wakende en adviserende rol binnen de onderwijsorganisatie. In de BKS krijgt al deze aspecten nadrukkelijk aandacht.

Beroepskwalificatie Studieadviseur (BKS)

Als studieadviseur geef je advies en begeleid je studenten bij de aanpak van de studie, studieplanning, vakkenkeuze, studievoortgang en omstandigheden die van invloed zijn op de studie. Studenten kunnen in hun studieloopbaan gehinderd worden door verschillende problemen. Als studieadviseur ondersteun je de student om:

Het BKS traject draagt er in belangrijke mate aan bij dat jij over de juiste competenties beschikt om de studieloopbaanbegeleiding van studenten op een kwalitatief hoogwaardige manier vorm te geven en uit te voeren.

De opzet

Het huidige flexibele BKS-traject kent een modulaire opbouw. Het curriculum is gekoppeld aan de UFO (Het functieprofiel van de studieadviseur - LVSA) en de te investeren uren sluiten aan op de verwachte belastbaarheid naast je werk als studieadviseur (120 uur te spreiden over maximaal 4 jaar). De opzet kent diverse (verplichte) contactmomenten, in de vorm van trainingen en super- en intervisiebijeenkomsten. De BKS maakt deel uit van een opleidingscontinuüm.

  • Opzet
    • Inwerktraject

      Nieuwe studieadviseurs starten met een eenjarig inwerktraject, aangeboden door studieadviseurs vanuit het Platform Studiebegeleiding. We raden nieuwe studieadviseur sterk aan om je door een mentor, een ervaren SA van een andere faculteit, te laten begeleiden. Daarnaast word je uitgenodigd om deel te nemen aan de intervisiesessies met andere startende studieadviseurs. In dit eerste jaar raak je bekend met de hulpstructuren binnen de UT, maken je kennis met systemen zoals OSIRIS en doen je ervaring op als studieadviseur.    

    • Start BKS modules

      Na 1 jaar ingewerkt te zijn als studieadviseur op de UT kun je starten met de BKS modules. Je start de BKS met een intake en de module Reflecteren. De intake kun je aanvragen door een email te sturen naar de BKS-coördinator. Na het volgen van de reflectiemodule mag je zelf bepalen in welke volgorde je de modules volgt (zie figuur 1 voor een overzicht). Je volgt de BKS nu niet meer in een groep, om uitwisseling te stimuleren kunnen intervisiemomenten in overleg worden ingepland.

      In iedere module werk je aan de competentiedoelen en aan persoonlijke leerdoelen en -vragen die aansluiten bij de betreffende competentiegebieden. De modules zijn gericht op praktische toepassing en besteden aandacht aan attitude, kennis en vaardigheden. De ene module zal wat meer theoretisch zijn terwijl de andere module meer gericht is op oefening van vaardigheden. Naast offlineactiviteiten ken het traject ook online leeractiviteiten.

  • Modules
    • Reflecteren

      In deze module ga je aan de slag met (leren) reflecteren op je werkzaamheden als studieadviseur.

      Organisatie: Aanmelden via de course finder.

      Bewijslast: Bewijs van deelname uploaden in je persoonlijke Canvaspagina

      Afsluiting module: Deze module wordt indirect getoetst door de reflectieonderdelen van de andere competenties. Deze reflectieverslagen hoeven geen onderdeel te zijn van het gesprek dat je met je leidinggevende voert.

      Leerdoelen:

      ·     Uitleggen wat reflectie inhoudt en welke relevantie het heeft voor het begeleiden van studenten, evenals de voordelen en (persoonlijke) valkuilen van reflectie benoemen.
      ·     beschrijven welke factoren invloed hebben op reflectie.
      ·     reflectiemethoden benoemen en toepassen.
      ·     actief en expliciet op verschillende niveaus (professioneel, persoonlijk etc.) op jezelf én op de rol van de ander reflecteren.
      ·     verbeterpunten definiëren, toepassen en de effectiviteit van de interventie bepalen.

    • Beleid

      In deze module ga je aan de slag met de kaders waarbinnen je de rol als studieadviseur vervult. De kaders worden onder anderen bepaald door beleid en wet &regelgeving vanuit de WHW, de landelijke vereniging LVSA, de UT, je faculteit en de opleiding.

      Organisatie: aanmelden via de Course Finder

      Bewijslast: Jaarcirkel, beleidsplan voor je werk als studieadviseur of een ‘verbeterde’ versie van een SLB-beleidsplan uitschrijven en een reflectieverslag (en persoonlijke leervraag) uploaden in persoonlijke Canvaspagina.

      Afsluiting module: Je sluit deze module af met een verslag van het gesprek dat je gevoerd hebt met je opleidingsdirecteur en eventueel je hiërarchisch leidinggevende. Dit verslag is onderdeel van je reflectieverslag.

      Leerdoelen:

      ·       Evalueert eigen taken en processen op basis van het beleid voor studieloopbaanbegeleiding en kan verbeterpunten formuleren.
      ·       Schrijft of herschrijft het beleid van studieloopbaanbegeleiding dat past bij de situatie van de specifieke opleiding om in lijn te zijn met het UT-brede en nationale beleid van studieloopbaanbegeleiding.
      ·       Kan het beleid van studieloopbaanbegeleiding implementeren in de praktijk, d.w.z. het beleid vertalen naar de praktijk van de studieadviseur en laat hierin een proactieve en transparante houding zien. 

    • Adviseren en begeleiden van studenten

      In deze module ga je aan de slag met advies- en begeleidingsgesprekken met studenten en bijbehorende gesprekstechnieken. Je start deze module met je mentor uit het eerste jaar.

      Organisatie: voor deze module volg je minimaal 2 LVSA trainingen (gericht op gespreksvoering) en heb je drie gesprekken met studenten in het bijzijn van een senior studieadviseur die jou schriftelijk feedback geeft waarop jij vervolgens reflecteert. Bij de start van deze module mogen de te uploaden LVSA-certificaten niet ouder zijn dan 5 jaar. Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren hiervan.

      Bewijslast: Certificaten LVSA trainingen uploaden in persoonlijke Canvaspagina. Reflectieverslag (met persoonlijke leervraag) en drie gespreksverslagen inclusief feedback senior studieadviseur.

      Afsluiting module: Deze module rond je af door de bewijslast en het reflectieverslag te uploaden.

      Leerdoelen:

      ·       Signaleren van studenten met studievertraging en dit bespreekbaar maken.
      ·       Begeleiden en adviseren van studenten ten aanzien van specifieke vakcombinaties die nodig zijn voor een bepaald beroep en studenten informeren over de inhoudelijke studielast van de leerstof en het studieprogramma
      ·       Persoonlijke en andere problemen bespreekbaar maken die die studievoortgang van studenten kunnen belemmeren.
      ·       Studenten begeleiden in verschillende studievaardigheden.
      ·       Studenten kunnen doorverwijzen naar de studentendecaan, studentpsycholoog of andere deskundigen/organisaties.

    • Kwaliteitszorg en evaluatie

      In deze module analyseer je de eigen werkzaamheden en gesprekken en maak je op basis van die analyse een kwantitatief en kwalitatief jaarverslag. LET OP: deze module kun je alleen starten als je je gesprekken (verschillende onderwerpen) een jaar lang invoert in OSIRIS. Je start deze module met een mentorgesprek.

      Organisatie: Voor deze module volg je een sessie (dagdeel) ‘Datarapportage en analyse’. Je bespreekt dit en reflecteert hierop met een ervaren studieadviseur van een andere opleiding en met je leidinggevende/opleidingsdirecteur. Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren hiervan.

      Bewijslast: Reflectieverslag (en persoonlijke leervraag) inclusief het jaarverslag (met uitdraai van data) en mogelijk advies dat gegeven kan worden op basis van deze informatie.

      Afsluiting module: Je sluit deze module af met een verslag van het gesprek dat je gevoerd hebt met je opleidingsdirecteur en eventueel je hiërarchisch leidinggevende. Dit verslag is onderdeel van je reflectieverslag.  

      Leerdoelen

      ·       Problemen, obstakels en opmerkingen van studenten met betrekking tot de opleidingen en het curriculum van de faculteit vertalen naar beleidsadviezen.
      ·      Op basis van kwantitatieve gegevens uitgespreksregistratiesysteem OSIRIS, data verwerken, analyseren en vertalen naar acties.
      ·       Op basis van kwalitatieve gegevens je eigen werkzaamheden analyseren en vertalen naar acties.

    • Mentale gezondheid en welzijn

      In deze module ga je je verdiepen in de psychische gezondheid en het welbevinden van de student.

      Organisatie: aanmelden via de Course Finder

      Bewijslast: Bewijs behalen (online)diagnostische toets. Reflectieverslag (en persoonlijke leervraag).

      Afsluiting module: Deze module bestaat uit een voorwaardelijk e-learning gedeelte en een training. Het kennisgedeelte zal worden getoetst in de e-learning. De praktische toepassing wordt getoetst door actieve deelname aan de training en het toepassen van het geleerde in een reflectieverslag.

      Leerdoelen:

      ·       De meest voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen kan beschrijven, zoals depressie, ADHD, autisme, verslaving, persoonlijkheidsstoornissen en angst
      ·       Herkent de meest voorkomende copingmechanismen en kan hier op een professionele manier mee omgaan.
      ·       Beschrijft de kenmerken van stress en kan strategieën toepassen om met stress om te gaan

Aanmelden

Na één jaar werkzaam te zijn als studieadviseur kun je je aanmelden voor het BKS traject via de CELT-website. Nadat je gestart bent krijg je toegang via een link tot je persoonlijke BKS canvaspagina. Bij aanvang van het BKS traject word je verzocht een CV (o.b.v. een te downloaden format) in te vullen. Dit kun je vervolgens gebruiken om samen met je leidinggevende en je opleidingsdirecteur de professionaliseringsleerweg te bepalen.

Mocht op basis van het CV blijken dat je al relevante kennis en vaardigheden bezit en je daar ook bewijslast voor kunt aandragen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstelling van delen van een BKS module. Neem hiervoor contact op met de BKS coördinator. Je bespreekt ook met de leidinggevende/opleidingsdirecteur wat de eventuele consequenties zijn van het wel of niet behalen van de BKS. (Zowel positief als negatief)

Veelgestelde vragen

  • Hoe word ik begeleid?

    Je kunt je professionaliseringsleerweg het beste afstemmen met je opleidingsdirecteur/leidinggevende, de BKS coördinator en je collega’s. Zij zullen je ondersteunen en begeleiden. Alle kwalificerende bewijzen en reflecties kun je uploaden in je BKS canvaspagina zodat je deze kunt voorleggen aan de beoordelingscommissie (BKS coördinator/ externe BKS-alumni). 

  • Hoe vindt de eindbeoordeling plaats?

    In overleg met je mentor kun je zelf de eindbeoordeling opstarten door een email te sturen naar de BKS coördinator. De eindbeoordeling vindt plaats op basis van:

    1. Het digitaal portfolio (Canvaspagina) met bewijsstukken. De bewijslast kan bestaan uit o.a.: certificaten van bijgewoonde cursussen, filmpjes, rapporten, verslagen, casebesprekingen, producten, reflecties, validaties en feedback van collega’s en/of studenten.
    2. Reflecties bij de verschillende modules en een overall-reflectie in relatie tot het gehele traject
    3. Een eindgesprek met de beoordelingscommissie.

    De beoordelingscommissie bestaat uit een externe studieadviseur en de BKS coördinator. Zij kunnen op basis  van het portfolio de volgende besluiten nemen:

    1. Het eindgesprek kan plaatsvinden.
    2. Het eindgesprek kan plaatsvinden, mits je tijdig een (beperkte) aanvulling aanbiedt voor een bepaald onderdeel.
    3. Het eindgesprek kan plaatsvinden, maar er zijn nog een aantal kritische vragen. Afhankelijk van de antwoorden op die vragen zal een besluit worden genomen. Je krijgt deze vragen van tevoren toegestuurd om je op het gesprek te kunnen voorbereiden.
    4. Er komt (nog) geen eindgesprek. Het portfolio biedt onvoldoende reflectie en/of reflectie van onvoldoende kwaliteit. De verwachting is dat de geconstateerde tekortkomingen niet tijdig te verhelpen zijn met een aanvulling en het gesprek onvoldoende mogelijkheden biedt om de tekortkomingen te verhelpen. De BKS-coördinator zal de situatie met jou en je leidinggevende bespreken om het vervolg te bepalen.

    Indien het eindgesprek met de beoordelingscommissie plaatsvindt zijn er na afloop van het gesprek drie mogelijkheden:

    1. De mededeling dat je geslaagd bent. Bij een positieve uitslag heb je recht op een BKS-certificaat. Dit certificaat wordt op een gezamenlijk moment voor alle geslaagde kandidaten uitgereikt.
    2. De mededeling dat het portfolio in combinatie met het eindgesprek nog niet voldoende zijn maar dat er wordt verwacht dat je met een beperkte aanvulling en binnen een beperkte tijdsduur (binnen de trajectperiode) die voldoende wel behaald zal worden. Je kunt het portfolio aanvullen en opnieuw voor beoordeling aanbieden (herkansing). E.e.a. dient binnen de trajectperiode of binnen een door de commissie vastgestelde tijd plaats te vinden.
    3. De mededeling dat het portfolio in combinatie met het eindgesprek niet voldoende zijn en de verwachting is dat een voldoende niet binnen een tijdsbestek van de trajectperiode haalbaar is en/of dat je meer of andersoortige ondersteuning nodig hebt om tot een goede afronding te komen. In een gesprek met je leidinggevende wordt bekeken wat het vervolg zal zijn. Desgewenst kan iemand van de beoordelingscommissie en/of de BKS-coördinator hierbij aanwezig zijn voor verdere toelichting. 
  • Hoe behaal ik het certificaat?

    Het eindoordeel is een tweepuntschaal: voldaan/ niet voldaan. Het eindgesprek wordt tevens gebruikt om jouw feedback te geven. Een BKS certificaat kan worden behaald wanneer aan de onderstaande voorwaarden is voldaan:

    • De vastgestelde BKS-modules zijn gevolgd;
    • De studieadviseur kan aantonen ook via andere wegen aan de eigen professionalisering te hebben gewerkt, bijvoorbeeld door cursussen van de LVSA te hebben gevolgd;
    • Er een afsluitend beoordelingsgesprek heeft plaatsgevonden op basis van het portfolio.
  • Wat als ik wil/moet stoppen?

    Indien je besluit het traject te beëindigen of indien je genoodzaakt bent het traject te beëindigen, dien je dit besluit zo snel mogelijk mede te delen aan de BKS-coördinator en de leidinggevende/opleidingsdirecteur. In onderling overleg wordt bekeken wat de vervolgsituatie kan zijn en welke consequenties het beëindigen heeft.

  • Wat is de tijdsinvestering?

    Aan het begin van het traject stel je een planning op voor alle activiteiten. Je hebt 4 jaar, na aanmelding, de tijd om het BKS-traject af te ronden. In welke volgorde je de modules volgt is, op de startmodule ‘Reflectie’ na, vrij in te vullen.

    Globaal is de tijdsbesteding als volgt in te delen naar activiteiten:

    Activiteit

    Tijd

    Modules

    55

    Zelfstudie, voorbereiding, opdrachten, verslagen etc.

    45

    Meetings mentor, peers etc.

    25

    Eindgesprek

    1

    Total

    126h                                       

  • Welke LVSA trainingen passen bij de module 'Adviseren en begeleiden van studenten'?

    Voor deze module volg je minimaal 2 LVSA trainingen gericht op gespreksvoering. Geschikte cursussen zijn:

    • Oplossingsgerichte gesprekstechnieken
    • Adviesvaardigheden
    • Succesvol studeren    
    • Interculturele communicatie
    • Eerstejaarsproblematiek
    • Keuzebegeleiding  
    • Geweldloze communicatie (iets meer ervaring aan te bevelen)
    • Provocatief coachen (iets meer ervaring aan te bevelen, basisgespreksvaardigheden moeten er al zijn)

Contactinformatie

De coördinatie en organisatie is ondergebracht bij CES- Centre of Expertise in Learning and Teaching (CELT). De verantwoordelijke coördinatoren zijn: 

A.H. Assink MSc (Angelique)
Educational Specialist | Coordinator Educational Professional Development
J.G. Gerrits (Tanja)
Coordinator support office CELT