Procesevaluatie @Forensisch Maatwerk (Dutch only)

Forensisch Maatwerk levert voorlichtingsrapportages en psychologisch/psychiatrisch onderzoek in strafzaken of andere kwesties waarin voorlichting en/of risicotaxatie wenselijk is. De voorlichtingsrapportages, ook wel particuliere reclasseringsrapportage of particulier reclasseringsadvies genoemd, worden door een deskundig en onafhankelijk rapporteur opgesteld. Het doel van de voorlichtingsrapportages is om voorlichting te geven over de persoonlijke omstandigheden van de verdachte/veroordeelde/cliënt. Op basis van deze omstandigheden wordt naar een advies toegewerkt. Daarbij wordt gekeken naar risico`s, beschermende factoren, de kans op herhaling en hoe deze kans verkleind kan worden.

Forensisch Maatwerk bedient onder andere de advocatuur op het moment dat zij, of hun cliënten niet, of niet tijdig, een regulier reclasseringsadvies (of gedragsdeskundig onderzoek) kunnen krijgen. Er zijn daarnaast cliënten en/of advocaten die om verschillende redenen niet tevreden zijn over wél geleverde reclasseringsadviezen. Zij wenden zich ook tot Forensisch Maatwerk voor een nieuw onafhankelijk onderzoek en een voorlichtingsrapportage. Daarnaast wordt over cliënten die een zwijgende of ontkennende proceshouding hebben, vaak géén advies uitgebracht of plan van aanpak opgesteld door de reclassering. Ook deze cliënten wenden zich tot Forensisch Maatwerk. Het lijkt erop dat cliënten soms minder goed meewerken met reclasseringsrapportages dan wanneer deze rapportages opgesteld worden door Forensisch Maatwerk.

Opdracht– wat ga je doen?

Forensisch Maatwerk heeft opgemerkt dat er strafzaken zijn waarin door de reclassering reeds een reclasseringsadvies is opgesteld welke als niet voldoende of incompleet wordt gezien door de cliënt of advocaat en de door Forensisch Maatwerk opgestelde voorlichtingsrapporten wel als zodanig worden bestempeld. Dat zien zij in toenemende mate ook terug in strafrechtelijke beslissingen en vonnissen. Tevens wordt er regelmatig géén rapportageopdracht verstrekt door het Openbaar Ministerie aan de reclassering. Men wendt zich dan eveneens tot Forensisch Maatwerk, voor alsnog een voorlichtingsrapportage. Achteraf worden ook deze rapportages als waardevol voor het strafproces beschouwd.

Forensisch Maatwerk vraagt zich o.a. af welke werkwijzen en kernelementen (bijv. de veronderstelde kwaliteit, de rechtstreeks toegang en de onafhankelijkheid) binnen hun praktijk van meerwaarde zijn door middel van een procesevaluatie. Forensisch Maatwerk zou hiermee graag willen laten zien wat de  toegevoegde waarde is van de mogelijkheid om een particulier reclasseringsadvies aan te vragen door client/advocaat zélf bij een onafhankelijke partij, die niet door de aanklager (het Openbaar Ministerie) wordt ingeschakeld en aangestuurd. Daarnaast is interessant om te weten hoe dit (ook) van meerwaarde kan zijn voor de reclassering. Forensisch Maatwerk is geen concurrent van de reclassering en wil slechts aanvullend en complementair van meerwaarde zijn op het gehele strafproces en voor elke procespartij.

Dit betekent voor de student dat je voor Forensisch Maatwerk een procesevaluatie gaat uitvoeren. Denk hierbij aan het opstellen en afnemen van vragenlijsten onder cliënten en diens advocaten om te achterhalen of en hoe hun werkwijze effectief is voor het opstellen van goede voorlichtingsrapportages. Tevens kan gedacht worden aan een onderzoek naar- en inventarisatie van de wensen en behoeften ten aanzien van voorlichting in bredere zin, bijvoorbeeld binnen de rechterlijke macht.

Keywords

Voorlichtingsrapportage; procesevaluatie; kwaliteit; onafhankelijkheid; reclassering

Achtergrondinformatie organisatie

Voor de opdracht vindt de dataverzameling plaats bij Forensisch Maatwerk. De begeleiding van de opdracht wordt daarentegen gedaan door een medewerker van de sectie Psychologie Conflict Risico en Veiligheid.

The section Psychology of Conflict, Risk and Safety at the University of Twente has a distinctive and unique profile in the areas of risk perception and risk communication, conflict and crisis management and the antecedents of risky, antisocial and criminal behaviour. It currently includes 16 research staff members and 8 PhD students. We work from both a psychology and an engineering perspective and cooperate with other scientific disciplines, based on the “high tech, human touch” profile of the University of Twente.

beschikbaarheid

De stageopdracht biedt plek aan 1 student. In overleg kan deze stage mogelijk ook uitmonden in een masterthesis.

Interesse?

Neem contact op met de PCRS stage coördinator Miriam Oostinga (m.s.d.oostinga@utwente.nl).