Computer opschonen & defragmenteren

Elke computer wordt na een verse installatie in de loop der tijd trager. Hier een aantal tips om dat enigzins te beperken.

Zorg dat je minstens 10% vrije ruimte op de disk hebt
Check van elke disk onder "My Computer" de hoeveelheid vrije ruimte. Klik hiervoor de disk aan met de rechter muisknop, en kies Properties. Is er minder dan 10% vrije ruimte, dan wordt het tijd om te gaan opruimen. Let op: de optie 'Compress drive to save diskspace' niet aankruizen! Dit zal je computer sterk vertragen.

Diskruimte vrij maken/opruimen
Schrijf alle gegevens die je toch niet regelmatig gebruikt naar CD/DVD's. Verder kan je onderstaande directories zonder bezwaar leegmaken. Sluit voor je begint alle applicaties af!

C:\Documents and Settings\username\Local Settings\Temp *
C:\Windows\Temp
C:\Temp

* ipv. 'username' je eigen gebruikers-naam hier invullen. Het directory 'Local Settings' is een hidden directory, dat alleen zichtbaar is als je in de Windows Explorer, via Tools, Folder Options, bij tabblad View de optie 'Show hidden files and folders' aan hebt gezet.

Tenslotte kan je de 'Disk Cleanup' van Windows gebruiken om nog meer zaken op te ruimen. Klik de C: disk onder "My Computer" aan met de rechter muisknop, en kies Properties. Druk op de knop 'Disk Cleanup'. Doe dit evt. ook voor de andere disks.

Defragmenteren
Defragmenteer regelmatig alle harde schijven. Kies uit het Start Menu via Programs, Accessories, System Tools, "Disk Defragmenter". Selecteer de disk, en druk op 'Defragment'. Als er na het defragmenteren erg veel 'rood' overblijft, herhaal dan dit proces meerdere malen totdat het rood grotendeels verdwenen is. Dit kan enige uren duren! Herhaal dit voor elke disk.

Nadat de harde schijf goed gedefragmenteerd is, is het handig om dit zo te houden. Je kan het defragmenteren automatisch laten plaatsvinden als je de computer niet gebruikt, of op een zelf te kiezen tijdstip. Het kan zijn dat dit al is ingesteld, check dit bij de "scheduled tasks" (onder het Control Panel). Als er geen geplande taak is die de defragmentatie regelt bij de "scheduled tasks", en als je dit wel wilt, ga dan naar \\HALLE\Progs\Admin en dubbelklik op 'xdefrag_install.bat'. Dit zal een taak inplannen die ervoor zorgt dat je computer automatisch gaat defragmenteren als je de computer niet gebruikt. De eigenschappen van deze taak kan je uiteraard naar eigen inzicht wijzigen.

Controleer of niet te veel/onnodige programma's permanent op de achtergrond draaien
Verwijder onnodige programma's uit het start menu die niet permanent op de achtergrond hoeven te draaien: Open het het Start Menu en klap 'Startup' uit. Je kan items verwijderen uit het menu door deze met de rechter muisknop aan te klikken, en 'Delete' te kiezen.

De hieronder beschreven zaken vereisen een goede kennis van hoe Windows werkt. Laat dit door iemand met meer ervaring doen als je die ervaring niet hebt!

Veel programma's starten vanuit onderstaande registry-lokaties. Je kan met regedit op die lokaties kijken om te zien of er overbodige programma's gestart worden en deze zonodig verwijderen.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Ook kan je Windows-services die niet permanent hoeven te draaien uitzetten of op 'manual' zetten. De services kan je inspecteren via Control Panel, Administrative Tools, Computer management. Kijk onder 'Services and Applications', Services. Dit vereist een grondige kennis van Windows!