2016

Dagtocht naar Papenburg en Bourtange

Dinsdag 17 mei 2016 8:00 u Campus UT (P2)

Dagtocht naar Papenburg (D) en Bourtange (NL).

We vertrekken om 8:00u van de Campus (parkeerplaats P2), reizen met twee bussen van de firma Ter Beek, en zijn tussen 21:00u en 21:30u weer terug op de plaats van vertrek.

Op de heenreis nemen we na ca. 1,5 uur een korte rustpauze in het kleine dorpje Geeste waar we bij restaurant Deichkrone “Kaffee mit Kuchen” zullen gebruiken en even onze benen kunnen strekken.

Het restaurant is gelegen aan de rand van een 180 hectare groot “Speicherbecken”, een kunstmatig meer dat zeer geliefd is bij watersporters.

We vervolgen onze route richting Aschendorf over de zogenaamde “Hümmling” die beschouwd mag worden als de Duitse tegenhanger van onze Hondsrug. Het is een glooiende streek met bos, heide, vennetjes en zandverstuivingen. In Aschendorf zullen we een lunchbuffet gebruiken bij “Gasthof Tepe”. Daarna volgt een korte rit naar de “Mayerwerft” in Papenburg.

In het oude haventje, waar de “Mayerwerft” ooit startte, ontmoeten we onze gidsen en rijden dan door naar de nieuwe werf, de huidige locatie van de “Mayerwerft”. Tijdens de rondleiding kunnen we de bouw van oceaangiganten van heel dichtbij volgen. Binnen de werf, ondergebracht in de twee

grootste overdekte scheepsbouwhallen ter wereld, bekijken we het interieur van een luxe cabine. Bovendien is er een prachtige tentoonstelling van de mooiste en modernste “droomschepen” die in Papenburg zijn gebouwd. Doordat de werf niet direct aan zee ligt moeten de nieuw gebouwde schepen door rivier de Eems bij hoog water naar de Eemshaven varen. Om de doortocht naar zee mogelijk te maken moeten verschillende bruggen worden gepasseerd en dient het waterpeil in de rivier tijdelijk te worden verhoogd.

Na dit bezoek vertrekken we voor een ca. half uur durende rit naar het vestingstadje Bourtange. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog koos de stad Groningen voor Spanje en werd toen bevoorraad vanuit Duitsland via een weg over de zandrug  (tange) die door het moeras van Bourtange voerde. Om deze bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje opdracht om op die weg een vesting aan te leggen. Nadat de stad Groningen heroverd was, werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies. Doordat het moeras steeds meer verdroogde en de vuurkracht van geschut groter werd, nam de militaire betekenis van de vesting af. In 1851 werd de vesting officieel opgeheven, en werd Bourtange een agrarisch dorp in Westerwolde. De gemeente Vlagtwedde liet rond 1960 de vesting herbouwen in de staat zoals die in 1742 was geweest. Voor lief-hebber is er een film (½ uur), maar op eigen gelegenheid de vele historische panden verkennen, of zo maar een “terrasje pikken” hoort ook tot de mogelijkheden.

Vanuit Bourtange rijden we in ca. 1,5 uur naar Weerselo, waar ons in restaurant Ensink een uit-stekend verzorgd driegangen diner wordt voorgezet.

De kosten voor deze geheel verzorgde dag zijn € 45,= per persoon.

Aanmelding: uiterlijk 1 mei, liefst met een mailtje: zie bijgaand aanmeldingsformulier.

Bij aanmelding met een e-mail krijgt u (ook per e-mail) een bevestiging; anders per telefoon; blijft de bevestiging uit, neem dan contact op met Femie Robers (tel. 074-2912279).

We reizen met twee bussen die samen maximaal 100 personen kunnen vervoeren. Mochten er door overtekening deelnemers moeten uitvallen, dan worden de uitvallers direct na 6 mei geïnformeerd.

Met eventuele dieetwensen zal rekening worden gehouden. In Bourtange bestaat – voor een beperkt aantal personen die slecht ter been zijn – de mogelijkheid gebruik te maken van een golfkar.

Op de dag van de dagtocht is de Activiteitencommissie telefonisch mobiel bereikbaar:

06 296 04 883 of 06 23263347 of 06 536 62 722 of 06 444 30 888