UTUT-KringGEWISActiviteitenhistorie202312 sept: Lezing in de Museumfabriek

12 sept: Lezing in de Museumfabriek

12 sep 2023
De goudschat van Hezingen als onderdeel van een ritueel landschap

Dick Schlüter

Historicus en amateurarcheoloog Dick Schlüter zal op 12 september in zijn PowerPointpresentatie ingaan op het voorkomen van prehistorische rituele landschappen, depotvondsten en cultusplaatsen in Oost-Nederland. Vervolgens zal hij zijn verhaal toespitsen op de vondst in 2019 van de `Goudschat van het Springendal' in Hezingen (Gemeente Tubbergen). Het ging hierbij om offervondsten van gouden en zilveren voorwerpen die gedateerd konden worden in de 7e eeuw (Merovingische tijd). Na een kleine presentatie van de vondsten in het Rijksmuseum Twenthe en daarna in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zullen de gouden munten, sieraden en andere voorwerpen (Foto) vanaf begin 2024 permanent geëxposeerd worden in de Museumfabriek in Enschede. Spreker zal ingaan op het belang van de vondst voor de (inter)nationale archeologie en de historie van Twente. Tevens zal hij de locatie plaatsen als onderdeel van een ritueel landschap in Hezingen waar ook een markante versierde zwerfsteen, grafheuvelcomplexen uit de Bronstijd en een groot aardwerk deel van uitmaken. Het verbindende element tussen deze locaties is een (verdwenen) beekje. Water(lopen) lijkt in veel rituele landschappen een rol te spelen. In samenspraak met de Museumfabriek bleek het mogelijk om – als onderdeel van deze lezing en middag – replica's van de goudschat van Hezingen te bekijken.

Dick Schlüter is overigens geen onbekende als het gaat om de UT. Hij was in de jaren tachtig werkzaam als redacteur van het UT-Nieuws en coördinator van de Wetenschapswinkel.

Toegang tot de museumfabriekAls u in het bezit bent van een Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart, of een andere kaart voor gratis toegang deze kaart meenemen. Voor de leden die niet in het bezit zijn van een kaart met gratis toegang zal GEWIS de toegang betalen.

Tijd: Dinsdag 12 september14.30 uur
Plaats: Museumfabriek  (Het Rozendaal 11 7523 XG Enschede)
Parkeren: 
Met de auto naar De Museumfabriek: Toets in je navigatiesysteem de straat Roomweg in, Het Rozendaal is nog niet bekend in de meeste navigatiesystemen! Aan de Roomweg vind je ruime parkeergelegenheid op de parkeerplaats of langs de weg. Vanaf de Roomweg (vanaf parkeerplaats oversteken) over het wandelpad naar de ingang lopen (ca. 5 minuten). 
Met de fiets naar de Museumfabriek: Fietsen, e-bikes, e.d. kunnen bij en naast het gebouw of bij de ingang worden geparkeerd.