UTUT-KringGEWISActiviteitenhistorie202321 febr: Lezing - Waarheid – een filosofisch onderzoek

21 febr: Lezing - Waarheid – een filosofisch onderzoek

Lezing door Prof. Dr. Henk Procee (UT/emeritus hoogleraar filosofie)

Waarheid – een filosofisch onderzoek

Waarheid heeft associaties met zekerheid, objectiviteit, werkelijkheid – de buitenwereld – en met integriteit, eerlijkheid, waarachtigheid – de binnenwereld. Waarheid is daardoor op een diepe manier waardevol. Dit waardevolle wordt bedreigd, door nepnieuws, door ideologie, door opvattingen als ‘ieder z’n eigen waarheid’. In deze lezing ga ik op onderzoek uit naar de ware aard van waarheid. Dat onderzoek werd al in het oude Athene begonnen. Over waarheid  bestonden toen al uiteenlopende opvattingen. Socrates, Plato, Aristoteles en de sofisten waren het fors oneens – en hun discussies resoneren nu nog na. We kijken wat die hedendaagse discussies te bieden hebben, naar factchecking, naar wat wij met taal kunnen doen en wat taal met ons ons kan doen – en vooral  wat ‘leven in de waarheid’ (Vaclav Havel) kan betekenen.

14:30u, Ontmoetingsruimte van de Ontmoetingskerk. (Dr. J. Wagenaarstraat 6 / 7541 XK Enschede, aan de achterzijde van de kerk. Parkeren: achter de kerk of in de omliggende straten.)  In verband met de catering moet u zich met het aantal personen aanmelden via activiteitgewis@gmail.com.

BIJLAGE: PRESENTATIE BIJ DE LEZING

Oorspronkelijke aankondiging:
Lezing door prof.dr. Hans Achterhuis (UT /emeritus hoogleraar filosofie).

Het denken van Hannah Arendt en de huidige problemen
Wat zou de filosofische denkwereld van Hannah Arendt kunnen betekenen voor onze opstelling - in  enken en (politiek) handelen - ten aanzien van actuele problemen die eerder in onze lezingen aan de orde kwamen:  energietransitie,  genderverhoudingen,  de toeslagenaffaire en  digitalisering in de gezondheidszorg? Op de achtergrond (en soms op de voorgrond) speelt daarbij steeds het vertrouwen in de overheid in het functioneren van onze democratie een rol. (Naar aanleiding van het boek van Hans Achterhuis: ‘Ik wil begrijpen. De onbekende Hannah Arendt' (Rotterdam, Lemniscaat, 2022).)