UTUT-KringGEWISActiviteitenhistorie202324 jan: Dagexcursie Huis Berg en DRU

24 jan: Dagexcursie Huis Berg en DRU

Dagexcursie met eigen vervoer naar Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg en de DRU-ijzergieterij in Ulft.

Dagexcursie ’s Heerenberg – Ulft

Op 24 januari gaan we naar de Achterhoek voor een dubbele excursie naar Huis Bergh en het DRU industriepark 

Huis Bergh  
‘s Morgens bezoeken we Huis Bergh te ’s Heerenberg, een museumkasteel, één van de grootste waterburchten van Nederland. Het is onder andere bekend om een internationaal befaamde laatmiddeleeuwse kunstverzameling, een munt- en een wapenkamer. Een bijzonderheid is dat een groot deel van de collectie door de Twentse familie Van Heek bijeen is gebracht. De gidsen (we krijgen een rondleiding) is gevraagd aan dit aspect aandacht te besteden.
We verzamelen vanaf 10.30 uur in het kasteelcafé Heeren Dubbel te ’s Heerenberg, waar we bij een kopje koffie bijkomen van de heenreis (ruim een uur vanaf Enschede). De rondleiding is van 11.00 tot 12.30 uur.

DRU industriepark
Voor de lunch en het middagprogramma verkassen we naar Ulft, een kwartiertje rijden, waar we het DRU industriepark bezoeken. Het voormalige industrieterrein, gelegen aan de Oude IJssel, is omgetoverd tot een soort openluchtmuseum, met veel “cultuur”; de sfeer van het industrieel erfgoed is nog volop aanwezig. De alom bekende DRU-kachel en de dieprode (terracotta) ijzeren potten en potten zijn enkele van de producten. De originele installaties (ovens, smelterijen) zijn er niet meer, maar wel schaalmodellen. Het gieten van ijzer wordt getoond aan de hand van een film. Ook hier worden we door gidsen rondgeleid. Einde omstreeks 15.30 uur.

Eigen vervoer
We gaan met eigen vervoer. Degenen die hier niet over beschikken, kunnen contact opnemen t/m 18 januari met Imme de Bruijn (Mobiel: 06 13378228 of immedebruijn@gmail.com) die het ‘meerijden’ coördineert. (GEWIS beveelt aan dat meerijders € 7,50 pp betalen).
Graag horen we wie bereid is ‘meerijders’ mee te nemen.

Kosten
De kosten van deze dubbele excursie bedragen € 23,-- per persoon, dat is inclusief de rondleidingen, 1x koffie en de lunch. Dit lage bedrag is mogelijk door een bijdrage van GEWIS.

Deelname
Opgeven met een mail aan activiteitgewis@gmail.com , uiterlijk 18 januari, onder opgave van het aantal personen en eventuele dieetwensen. Tevens of men bereid is ‘meerijders’ mee te nemen. Graag tegelijk het verschuldigde bedrag (niet de meerijderskosten) overmaken op bankrekening NL32 INGB 0002 1576 94 t.n.v. UT-kring, GEWIS onder vermelding van Dagexcursie 24-1-2023

Het maximale aantal deelnemers is 40 personen