Zie 2019

5 november 2019

granulaire materialen

Lezing door prof. Devaraj van der Meer,  UT / TNW

Is wegens ziekte spreker niet doorgegaan. Vervangen door lezing door Martin van Beusekom: "Mijn Beklimming van de Kilimanjaro"

Aanvang 14.30 uur    Boerderij Bosch

Granulair of korrelvormig materiaal is een vorm van materie die bestaat uit een verzameling kleine deeltjes, die stuk voor stuk echter zeer veel groter zijn dan de moleculen waaruit ze zijn opgebouwd. Voorbeelden zijn zand, melkpoeder, grind en graankorrels. Onderzoek naar granulaire materie is niet alleen uitdagend en leuk, maar ook nuttig, omdat het op water na de meest getransporteerde klasse van materialen in de industrie is. 

Korrelvormige materie kan zich gedragen als een vaste stof, een vloeistof of een gas, maar in elk van deze toestanden zijn haar eigenschappen bijzonder. Waarom lijken bijvoorbeeld voetstappen op een nat strand veel droger te zijn dan het omringende zand? En waarom geeft dezelfde zandloper gevuld met zand wel netjes de tijd aan, maar gevuld met water niet? En hoe kan het dat een granulair gas van schuddende kogeltjes spontaan in een deeltjescluster condenseert? Dit zijn een paar van de vragen die in deze lezing beantwoord zullen worden, waarin we zelfs uitstapjes naar het gedrag van drijfzand en de inslag van asteroïden zullen maken.