Zie 2015

Dagtocht: Kalkriese en Bad Rothenfelde

Dinsdag 19 mei 8:00 h Campus (P2)

Dagtocht naar Kalkriese en Bad Rothenfelde

Dit jaar gaan we weer naar onze oosterburen, met Kalkriese en Bad Rothenfelde als bestemmingen.

Op een historische plek in Kalkriese, noordoost van Osnabrück, staat de „Kaffee mit Kuchen” voor ons klaar. Daar speelde zich namelijk in het jaar 9 na Christus de drie dagen durende „Varusslag” af. Deze veldslag werd een keerpunt in de geschiedenis van het Romeinse rijk. Drie Romeinse legioenen van 4000 tot 6000 man elk werden op een smalle weg tussen de Kalkrieser Berg en een moeras in een hinderlaag gelokt en met man en muis in de pan gehakt. Daarmee kwam een definitief einde aan de pogingen om het land van de Germanen te koloniseren. De Romeinen trokken zich voorgoed terug achter de Rijn.

Tot betrekkelijk kort geleden, namelijk tot 1989, was het onbekend waar precies dit vaak door historici beschreven drama zich afgespeeld heeft. In dat jaar werden echter bij Kalkriese grote hoeveelheden Romeinse munten, wapens en resten van militaire uitrustingsstukken gevonden. Tot op de dag van vandaag wordt er ter plekke archeologisch onderzoek gedaan. We bezoeken het bijzonder fraaie en voor ieder uitstekend toegankelijke museum dat de vondsten tentoonstelt. Daaronder is het pronkstuk, een ijzeren gezichtsmasker dat onderdeel was van de helm van een cavalerist. Wie dat wil kan ook wandelen in het omringende park en daarmee een indruk krijgen van het slagveld zelf.

Terug in de bus rijden we door het landschappelijk aantrekkelijke „Wiehengebirge” (het is daar net of je in het buitenland bent ;-) ;-) ;-) naar Melle voor een uitgebreid lunchbuffet.

Na de lunch is het een goed halfuur naar het „Luftkurort” Bad Rothenfelde, zuidoost van Osnabrück. Dat is een luxe en mondaine badplaats met onwaarschijnlijk veel hotels, „heilbaden” en privéklinieken. Waar wij echter voor komen zijn de imposante „Gradierwerke” of „Salinen”, gigantische bouwwerken opgesteld voor en na 1900, die dienden om het zoutgehalte in pekel op te voeren van 5 tot 25%. Dit ter voorbereiding op het verder indampen ofwel zout zieden. De uit de grond opgepompte pekel wordt over een raamwerk van sleedoorntakken geleid en daarmee met een zo groot mogelijk oppervlak aan weer en wind blootgesteld. Water verdampt, en als je er langs loopt proef je zout op je lippen.

We verzamelen weer na de rondleiding, een wandeling door het park, en/of het slenteren langs de winkeltjes, in een nabijgelegen café. De bus brengt ons vervolgens naar een eerder met veel genoegen bezocht restaurant aan de Drilandsee bij Gronau. Daar wordt ons een uitstekend verzorgd driegangen diner voorgezet.

We vertrekken om 08:00h van de Campus (P2), reizen met twee bussen van Ter Beek uit Tubbergen, en zijn tussen 21:00h en 21:30h weer terug op de plaats van vertrek.

De kosten voor deze geheel verzorgde dag zijn € 45,00 per persoon. Met uitzondering van de binnenkant van de Salinen is alles prima toegankelijk voor rolstoelen en rollatoren.

Aanmelding: uiterlijk 1 mei, liefst met een mailtje; zie bijgaand aanmeldingsformulier.

Bij aanmelding met een e-mail bericht krijgt u – ook per e-mail - een bevestiging; anders per telefoon. Blijft die reactie uit, neem dan contact op met Femie Robers (tel. 074-2912279).

Met eventueel opgegeven dieetwensen zal rekening worden gehouden.

We reizen met twee bussen die samen maximaal 100 personen kunnen vervoeren. Mochten er door overtekening – wat we niet verwachten – deelnemers moeten uitvallen, dan zullen de uitvallers direct na 6 mei worden geïnformeerd.

Op de dag van de dagtocht is de Activiteitencommissie telefonisch bereikbaar:

06-22 08 52 77 of 06-29604883 of 06-37350073 of 06-53662722