Zie 2013

21 mei 2013 08.00 – ca. 21 uur Parkeerplaats 2, Campus UT

08.00 uur Vertrek met twee bussen van ter Beek Reizen.

09.30 uur Aankomst in Gladbeck. Bij een sfeervol restaurant koffie of thee met gebak.

10.30 uur Vertrek naar het nabijgelegen Essen.

11.00 uur Aankomst bij een van de meest indrukwekkende erfgoederen van het Duitse Ruhrgebied, het “Zeche und Kokerei Zollverein”. Het industriecomplex 'Zollverein' was in de tijd van de actieve exploitatie een van de modernste steenkolenmijnen en grootste cokesfabrieken ter wereld. Het complex wordt algemeen beschouwd als een representatief voorbeeld van de ontwikkeling van de zware industrie in Europa. Mede om deze reden werden deze mijn en cokesovens in de werelderfgoedlijst opgenomen. De architecten Fritz Schupp en Martin Kremmer, beiden geïnspireerd door het Bauhaus, hebben het in twee lengteassen gerangschikte industriecomplex harmonisch vormgegeven. Zij hebben met 'Zollverein Schacht XII' en de 'Kokerei' (cokesfabriek) een bijzonder fraai modelcomplex geconstrueerd. In 1986 werd de mijn na 55 jaar kolenwinning stilgelegd. Tegenwoordig vormen 'Kokerei' en 'Schacht XII' samen een uniek industriecomplex van internationaal belang met een levendig cultuurcentrum. Op het terrein van de “mooiste mijn ter wereld” krijgt u een goede kijk op de ontwikkeling van de zware industrie in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Het “Denkmalpfad” (monumentenroute) dat in het programma is opgenomen, gaat door de gebouwen van de voormalige zeverij en kolenwasserij. Een gids vertelt over de gigantische machines, stortkokers en transportbanden en over de werkomstandigheden.
De entree is via een lange roltrap van 0 naar 24 meter hoogte! Wie de roltrap niet aandurft of minder goed ter been is kan kiezen voor een lift.

11.15 uur Begin van de rondleidingen in groepen van 20 personen, onder leiding van deskundige gidsen. Het gaat om een Kombitour: het eerste uur wordt de tentoonstelling “Kohle Global” in het Ruhr museum bezocht. Deze tentoonstelling biedt een interessant overzicht over het ontstaan en de betekenis van grondstoffen in de hedendaagse wereldeconomie. Het tweede uur gaat de rondleiding langs het Denkmalpfad door de kolenwasserij en –zeverij. In de looproute zitten veel steile en ongemakkelijke trappen.
Daarom is er voor hen die minder goed ter been zijn, een alternatief programma. Voor hen start de “Kohle Global” rondleiding om 11.45 uur. Het halve uur tussen aankomst en start van deze rondleiding kan gebruikt worden bijv. om op het dakterras (per lift bereikbaar) te genieten van het uitzicht. Zeker bij mooi lenteweer een aantrekkelijke optie!

Op het inschrijfformulier uw keuze voor de Kombitour of voor het alternatief aangeven!

13.15 uur Vertrek naar Oberhausen.

13.45 uur Aankomst bij een in de schilderachtige omgeving van de “Keizerstuinen” gelegen restaurant; er wacht een uitgebreid lunchbuffet.

15.00 uur Vertrek naar de circa 700 meter verderop gelegen Gasometer Oberhausen.

15.15 uur De Gasometer (gashouder) van Oberhausen is een stalen kolos met een diameter van 61 meter en een hoogte van 117 meter. In de gashouder past bijvoorbeeld de Dom van Utrecht. De gashouder diende van 1929 tot 1988 voor de tijdelijke opslag van gas uit de nabij gelegen cokesfabriek. Tegenwoordig is de Gasometer in gebruik als tentoonstellingsruimte en uitkijkplatform. Het interieur is spectaculair. In het dak zitten ramen die daglicht binnenlaten. Als men beneden in de ‘‘gasfles’’ naar de hemel kijkt openbaart zich een wonderlijke ervaring: tijdens het lopen blijft het plafond stilstaan. Hierdoor lijkt de ruimte oneindig. Het actuele thema in de Gasometer is Big Air Package van de kunstenaar Christo en Jeanne-Claude. De wereldwijd geëerde kunstenaars hebben de Big Air Package binnen het industrieel monument opgesteld. De sculptuur is uit 20350 vierkante meter lichtdoorlatend weefsel en 4500 meter touw vervaardigd. In opgeblazen toestand bereikt het omhulsel met een gewicht van 5,3 ton een hoogte van meer dan 90 meter, een diameter van 50 meter en een inhoud van 177000 kubieke meter. De Big Air Package reikt nagenoeg van wand tot wand en laat slechts een smalle omloop vrij, vanwaar de sculptuur van alle kanten kan worden bekeken. Luchtsluizen geven de bezoekers verder de gelegenheid, het monumentale kunstwerk van binnen te beleven. Twee ventilatoren houden het kunstwerk staande. De Big Air Package is het grootste vervaardigde opblaasbare en skeletvrije omhulsel ooit. Verlicht door het dakraam van de Gasometer, ontstaat binnenin een diffuse atmosfeer van licht. Centraal in de Big Air Package openbaart zich een unieke belevenis van ruimte, grootte en vorm.

16.45 uur Vertrek uit Oberhausen.

18.15 uur Aankomst in Gronau. Een uitstekend verzorgd 3-gangen diner, daarbij worden u twee consumpties aangeboden (frisdrank, bier, wijn).

20.30 uur Vertrek uit Gronau.

21.00 uur Thuiskomst op de UT Campus in Enschede.

Aanmelding kan met het bijgevoegde aanmeldingsformulier (vóór 1 mei 2013 op de post doen naar mevrouw Femie Robers- Tenniglo, Ploegstraat 12, 7552 EX Hengelo) of met alle relevante gegevens per e-mail (uiterlijk 2 mei 2013 aan activiteiten@gewis.utwente.nl) . U ontvangt bij e-mail aanmelding een bevestiging van de aankomst van uw bericht per e-mail. Blijft die reactie uit neem dan contact op (tel. 074-2912279).

Op 4 mei wordt bij overtekening per loting bepaald welke leden mee kunnen gaan. U wordt spoedig na die datum geïnformeerd over uw deelname. Aan de loting doen alleen die personen mee die hebben betaald. Het maximaal aantal deelnemers is 100, het totaal aantal zitplaatsen in de twee bussen.

Bij aanvang van de dagtocht is het “vrije zit” in de bussen. De verdere dag blijft u steeds van dezelfde bus gebruik maken.

De kosten zijn € 35 per persoon. Betaling op de datum van aanmelding op rekeningnummer 21 57 694 van UT-Kring/GEWIS te Borne met vermelding van “Dagtocht 2013”.

Informatie voor personen met beperkte mobiliteit. De loopafstand van de bus naar de ingangen is in de orde van 100 meter. De toegangspaden, het Ruhr Museum en de Gasometer zijn redelijk rolstoel en rollator vriendelijk. De Kombitour is helaas niet mogelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Voor hen is het alternatief geschikt. De eigen hulpmiddelen (rollator of rolstoel) kunnen ingeklapt in de bus worden meegenomen.

Op de dag van de dagtocht zijn vier personen telefonisch bereikbaar:

0(031)6 296 048 83 of 0(031)6 37 35 00 73 of 0(031)6 536 627 22 of 0(031)648436549