2014 Voorjaar

Hier vind je alle lezingen van het voorjaar 2014.

Het nederlands structuralisme

19 juni
Francis Strauven

Strauven vertelt o.a. over het Structuralisme op de campus: de studentenwoningen van Herman Haan. Prachtige plaatjes van het configuratieve ontwerpen.

architectuur in overijssel

20 mei
Drs. ing. Dirk Baalman

Nieuwe Zakelijkheid. Functioneel en sociaal: dat wilden we allemaal. Drs. ing. Dirk Baalman is architectuurhistoricus en directeur van Het Oversticht in Zwolle, een instantie die zich inzet voor ruimtelijke kwaliteit en ruimtelijk erfgoed.

  • Toon volledige beschrijving

    Een groot deel van ons leven spenderen wij tussen gebouwen. Dit decor van ons dagelijks leven is zo vanzelfsprekend dat we het vaak niet zien. Toch gaan er verrassende verhalen schuil achter de bouwwerken die ons omringen. Wie heeft ze ontworpen en met welk idee? Wat probeert architectuur uit te drukken: macht, efficiency of juist een knus thuisgevoel? Is ieder gebouw wel even origineel, of bestaat er ook ‘tweedehands’ architectuur? Deze cyclus en excursie laten je de beste architectuur van Overijssel zien.

    Dinsdag 20 mei
    Nieuwe Zakelijkheid. Functioneel en sociaal: dat wilden we allemaal

    Drs. ing. Dirk Baalman is architectuurhistoricus en directeur van Het Oversticht in Zwolle, een instantie die zich inzet voor ruimtelijke kwaliteit en ruimtelijk erfgoed.

    Dinsdag 27 mei
    Het Nederlands Structuralisme

    Prof. dr. Francis Strauven is emeritus hoogleraar architectuur aan de Universiteit Gent. Strauven is expert op het gebied van de moderne architectuur, waaronder het Nederlands Structuralisme. Hij schreef o.a. over Piet Blom, maar vooral over de geestelijk vader van het structuralisme: Aldo van Eyck. Relativiteit en verbeelding.

    Vrijhof/Amphitheater. 19.30-21.00 uur.

    Donderdag 12 juni – Excursie door Overijssel
    Deze tocht – onder leiding van Dirk Baalman - voert langs een aantal juweeltjes van de moderne architectuur in Overijssel, waaronder Aldo van Eycks Maranatha-kerk in Deventer. (zie foto) De precieze route staat vanaf begin februari op www.utwente.nl/sg

    Vertrek: 9.00 uur, UT-campus/Cubicus. Retour: 18.00 uur.

    De lezingen zijn zonder aanmelding gratis toegankelijk. Voor de excursie is aanmelden noodzakelijk, dat kan tot uiterlijk 5 juni via: a.aarten-heukels@utwente.nl. De kosten (incl. lunch, koffie/thee) bedragen €35,- en €15,- (studenten).

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en Architectuurcentrum Twente.

venezuela

8 mei
Drs. Sasha Ojeda Mendoza

Deze bijeenkomst beschrijft de huidige situatie in Venezuela, maar geeft ook veel achtergronden om die situatie goed te kunnen begrijpen.

  • Toon volledige beschrijving

    8/5 Venezuela in vuur en vlam

    Je kunt geen krant openslaan of TV aanzetten of er is aandacht voor Oekraïne en de Krim, op zichzelf een ernstig conflict. Aan de andere kant van de globe – in Venezuela – speelt zich ook een grote tragedie af: ruim veertig mensen verloren al hun leven tijdens opstanden tegen de regering van president Maduro. Studium Generale van de Universiteit Twente zet op donderdag 8 mei dit onderbelichte Latijns-Amerikaanse land in de schijnwerpers. Een actueel ingelast programma.

    Venezuela is in wezen een rijk land, met veel natuurlijke bronnen zoals olie. Toch gaat het er al jaren niet goed. Hoe kan het dat een land met zoveel potentie er zo slecht voor staat? Sinds president Hugo Chávez overleed – nu een jaar geleden – gaat het nog sneller bergafwaarts. Wie is zijn opvolger Nicolás Maduro? Waarom ontsporen zoveel zaken nu hij aan de macht is? Deze bijeenkomst beschrijft de huidige situatie in Venezuela, maar geeft ook veel achtergronden om die situatie goed te kunnen begrijpen.

    Spreker is drs. Sasha Ojeda Mendoza. Zij behaalde een bachelor Politicologie en een master Bestuurs- en Organisatiewetenschappen. Daarnaast werkte zij bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij is junior coördinator van de non-profit organisatie VenEuropa die opkomt voor de rechten van burgers in Venezuela.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en de Latijns-Amerikaanse studentenvereniging La Voz.

    Locatie: Filmzaal Bastille, campus Universiteit Twente
    Tijd: Donderdag 8 mei, 19.30-21.00 uur

    Iedereen is welkom. Toegang gratis; aanmelden niet mogelijk.


big data

6 mei
Dr. ir. Djoerd Hiemstra

Dr. ir. Djoerd Hiemstra will explain how we manage huge amounts of data on large clusters of commodity machines, initiated by companies like Google, Twitter and Facebook. Dr. Johnny Hartz Søraker will reflect upon philosophical and ethical issues related to Big Data.

  • Toon volledige beschrijving

    Our current-day digital data sets have become so vast and complex that we stumble upon issues we have never seen before: the phenomenon of Big Data. How do we deal with such databases? What do your phone records and AH-Bonuskaart reveal about you that you didn’t even know? Is it possible for the police to predict a crime, even before the crook thought of it? Although helpful on the one hand, it makes us feel uneasy on the other: are there still ways to dodge the all-seeing eye?

    Dr. ir. Djoerd Hiemstra is Associate Professor Database and Search Engine Technology at the University of Twente. He will explain how we manage huge amounts of data on large clusters of commodity machines, initiated by companies like Google, Twitter and Facebook.

    Dr. Johnny Hartz Søraker is Assistant Professor of Philosophy of Technology at the Department of Philosophy, University of Twente. He will reflect upon philosophical and ethical issues related to Big Data.

    Tuesday 6th May, 19.30-21.00 hrs. Vrijhof/Amphitheatre.

    This program is a coproduction of Studium Generale and JA@UT (Young Academy@UT).

mensverbetering

22 april
Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek
Prof. dr. Hans Achterhuis
Prof. dr. ing. René Munnik

Drie filosofen debatteren over mensverbetering.

  • Toon volledige beschrijving


    Foto: Tjabele Heier

    Een van de engste wezens uit Star Trek is The Borg: een cybernetisch organisme wiens vocabulaire niet verder reikt dan: ‘resistance is futile’. Het beangstigt ons dat deze stugge types voor de helft uit onmenselijke onderdelen als microchips, sensoren en motortjes bestaan. Techniek overigens waarmee wij ons dagelijks omringen en met behulp waarvan wij efficiënter leven dan voorheen. Toch stuit het tegen de borst als techniek te dichtbij komt. Een pacemaker kan nog net, maar een hersenplug of electrode in het brein gaat velen te ver. Moeten we ons verzetten, of is dat zinloos?

    De mens is altijd een cyborg geweest
    Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek 
    is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT. Recent verschenen zijn boeken De grens van de mens en Moralizing Technology.

    De techno-utopie/-dystopie: op naar een betere mens?
    Prof. dr. Hans Achterhuis 
    is emeritus hoogleraar wijsbegeerte van de UT en was de eerste Denker des Vaderlands. Hij publiceerde: Met alle geweld, De utopie van de vrije markt en De erfenis van de utopie.

    Vroegere vormen van mensverbetering en de angst voor techniek
    Prof. dr. ing. René Munnik 
    is universitair docent filosofie aan de universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar aan de UT. Zijn nieuwste boek heet Tijdmachines. Over de technische onderwerping van vergankelijkheid en duur.

    Dinsdag 22 april, 19:30-21:00 uur. Vrijhof/Amphitheater.

    Dit programma vindt plaats in het kader van de Maand van de Filosofie.

SCIENCE CAFE: ROBOTS

29 april

In dit Science Cafe komen twee wetenschappers aan het woord over de impact van robots in ons dagelijks leven.

Maarten van Rossem

15 april
Prof. dr. Maarten van Rossem

Maarten van Rossem laat zien waarom Amerikanen niet echt snappen wanneer wij iets als ironie bedoelen...

  • Toon volledige beschrijving

    Humor zegt veel over een cultuur. Amerikaanse humor is optimistisch en over the top, maar tegelijk ook straightforward. Een cynisch understatement zal daar niet snel tot een lach leiden, anders dan in Engeland waar de humor subtieler is en bijna altijd vol zelfspot zit. Nederlandse humor is vaak sterk relativerend en steekt de draak met statusverhoudingen, iets waar zelfs koning ‘Willy’ niet aan ontkomt. Maarten van Rossem bespreekt de Amerikaanse en Europese cultuur aan de hand van het gevoel voor humor en maakt zo duidelijk waarom Amerikanen en Europeanen elkaars grappen niet altijd begrijpen.

    Prof. dr. Maarten van Rossem is emeritus hoogleraar geschiedenis en een groot Amerika-deskundige. Hij is bekend van radio, televisie en van het tijdschrift Maarten! Van Rossem schreef diverse boeken: Amerika voor en tegen, De Verenigde Staten in de twintigste eeuw en Heeft geschiedenis nut?

    Dinsdag 15 april, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Agora.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studievereniging Proto van Creative Technology.


BACH EN DE DOOD

11 april
Ben Coelman

Ben Coelman houdt een geweldig verhaal over Bach en de muziek die hij heeft gecomponeerd rond het thema de dood.

lachen en lijden rond het graf

14 april
Bert Keizer

Bert Keizer vertelt over zijn ervaringen als verpleeghuisarts.

LANG LEVEN EN JEUGDIG STERVEN

3 april
Koos Jaspers

Koos Jaspers vertelt over veroudering en over testen die bij muizen zijn gedaan.

Science Cafe Enschede: Van Vissenkop tot menschedel

28 maart
Eric Mulder

Eric Mulder, conservator van Natura Docet, geeft uitleg over de evolutie van vis tot mens.

Grenzen van de Aarde: Negen miljard biefstuk graag.

11 maart
Prof. dr. ir. Wim de Vries

Wat is de impact van onze voedselproductie op klimaat en biodiversiteit?

  • Toon volledige beschrijving

    In 1879 lanceerde de Amerikaanse schrijver Henry George een interessante metafoor voor onze planeet: Spaceship Earth. Er is slechts een beperkt aantal plekken aan boord, anders raakt het eten op en verzuurt de atmosfeer. In 2050 wonen er negen miljard mensen die allemaal graag een biefstukje eten. Tot hoever kunnen de fysieke, chemische en biologische grenzen van ons ‘ruimteschip’ opgerekt worden? En aan welke knoppen kunnen wij nog draaien voordat de boel ontploft?

    Dinsdag 18 maart
    ‘Ober, negen miljard biefstuk graag!’

    Prof. dr. ir. Wim de Vries is buitengewoon hoogleraar stikstof effectmodellering aan de Wageningen Universiteit en verbonden aan de Dienst Landbouwkundig Onderzoek. Hij bespreekt de impact van onze voedselproductie op klimaat en biodiversiteit.

    Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

grenzen van de aarde

17 maart
Prof. dr. Jelle Reumer

De ontplofte aap: opkomst en ondergang van de mens. Prof. dr. Jelle Reumer is bijzonder hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht en vertelt o.a. over de invloed van de mens op verspreiding van plant- en diersoorten.

Geheime praktijken

4 maart
Drs. Constant Hijzen
Prof. dr. ir. George Vosselman

Deze buffetlezing sluipt de wereld van spionage binnen: hoe gaan inlichtingendiensten te werk? En wat valt er met slimme camera’s vanuit vliegtuigen, drones en satellieten allemaal te zien?

  • Toon volledige beschrijving

    Spionage is van alle tijden. Egyptenaren, Romeinen en Grieken stuurden al spionnen op pad om hun vijanden in het geniep te bestuderen. Wij zijn meer gewend aan 007 die er tijdens de Koude Oorlog op uit trok. Vandaag de dag lijkt nagenoeg alles van ons bekend te zijn bij organisaties als de NSA. Deze buffetlezing sluipt de wereld van spionage binnen: hoe gaan inlichtingendiensten te werk? En wat valt er met slimme camera’s vanuit vliegtuigen, drones en satellieten allemaal te zien?

    Hoe werken inlichtingendiensten?
    Drs. Constant Hijzen
     werkt sinds 2009 als promovendus bij het Centre for Terrorism and Counterterrorism, aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de rol van inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de constructie van vijand- en dreigingsbeelden.

    Een blik van boven: aardobservatie
    Prof. dr. ir. George Vosselman 
    is hoogleraar aardobservatie aan het ITC. Hij is gespecialiseerd in het interpreteren van luchtopnamen. Zo richt hij zich op fotogrammetrie: het bepalen van vorm, afmeting en ligging van bijvoorbeeld gebouwen aan de hand van beeldmateriaal.

    Dinsdag 4 maart, 17.30-20.00 uur. Vrijhof/Agora.

    Dit programma is voor iedereen toegankelijk; opgeven is verplicht in verband met het buffet. Dit kan t/m 26 februari via een mail naar: kiviniria@utwente.nl De kosten bedragen €5,-. Dit bedrag dient op de avond zelf contant betaald te worden.

    Dit programma is een coproductie van Studium Generale, KIVI-NIRIA en honoursvereniging Ockham.

Ionica Smeets: bijzondere getallen

11 februari
Dr. ir. Ionica Smeets

Dr. ir. Ionica Smeets is wiskundige en wetenschapsjournalist. Ze is onder meer bekend van de Wiskundemeisjes, haar wekelijkse column in de Volkskrant.

  • Toon volledige beschrijving


    Foto: Tjabele Heier

    Getallen bestaan er in alle soorten en maten. Huis-tuin-en-keukengetallen zoals 1, 2 en 3 kent iedereen, maar hoe zijn deze ooit ontstaan? En waarom rekenen wij tegenwoordig met een tientallig positiestelsel, terwijl we klokkijken met een zestigtallig stelsel? Getallen spreken tot de verbeelding, vooral bijzondere getallen als π, e en i. Waarom is ooit het getal bedacht, waarvan het kwadraat negatief is? En waarin schuilt de schoonheid van het getal 1729?

    Dinsdag 11 februari
    Denken in getallen

    Dr. ir. Fokko Jan Dijksterhuis is wetenschapshistoricus en wiskundige aan de UT. Hij is een groot kenner van Christiaan Huygens en is gefascineerd door de rol van de wiskunde bij het ontstaan van de moderne wetenschap.

    Dinsdag 18 februari
    π, 
    ei en 1729

    Dr. ir. Ionica Smeets is wiskundige en wetenschapsjournalist. Ze is onder meer bekend van de Wiskundemeisjes, haar wekelijkse column in de Volkskrant. Ook publiceerde zij Ik was altijd heel slecht in wiskunde en maakte zij de televisiereeks Eureka voor de KRO.

    Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

Science cafe: een heer tussen de lijken

5 februari
Prof. dr. George Maat

Hoe slaagt George Maat er in om uit onherkenbare en zwartgeblakerde menselijke resten de doden hun identiteit terug te geven?

  • Toon volledige beschrijving


    Foto: Tjabele Heier

    Bij grote rampen, zoals een neergestort vliegtuig of de vuurwerkramp in Enschede, vallen niet alleen veel slachtoffers, maar is het ook onduidelijk welke arm bij welk lichaam hoort. In dit soort gevallen stroopt forensisch anatoom George Maat – de Nederlandse Bones – zijn mouwen op en slaat aan het puzzelen. Hoe slaagt hij er in om uit onherkenbare en zwartgeblakerde menselijke resten de doden hun identiteit terug te geven?

    Prof. dr. George Maat is expert in de forensische antropologie en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij werkt voor het Nederlands Forensisch Instituut en voor het Rampen Identificatie Team. Maat deed onderzoek bij de vuurwerkramp in Enschede, bij massagraven in het voormalige Joegoslavië en naar een neergestorte Amerikaanse legerhelikopter in Afghanistan. In zijn lezing zal hij stilstaan bij de vliegramp in Tripoli.

    Woensdag 5 februari 20.00-22.00 uur. Forum Café (Stationsplein 1, Enschede)

tom onder de loep

13 februari
Prof. dr. Ed Brinksma

Hoe ervaar jij de studiedruk? Houd je genoeg tijd over voor sport, cultuur en activisme? Is gestructureerd studeren met veel contacturen prettig? Vind je het fijn om in projectgroepen te werken? Studenten gingen in debat met de rector.

  • Toon volledige beschrijving

    Hoe ervaar jij de studiedruk? Houd je genoeg tijd over voor sport, cultuur en activisme? Is gestructureerd studeren met veel contacturen prettig? Vind je het fijn om in projectgroepen te werken?

    Nu het eerste semester van het Twents Onderwijsmodel (TOM) achter de rug is peilen UT Nieuws en Studium Generale de stemming onder de eerstejaars. De ontwerpers van TOM hebben immers hooggespannen verwachtingen: studenten halen sneller hun diploma, ze worden zowel in de diepte als de breedte opgeleid en minder studenten haken vroegtijdig af. Mooie doelen, maar hoe ervaren de studenten dit nieuwe onderwijssysteem?

    Jij hebt vast ook een mening: kom naar het debat en laat je stem horen!

    Prof. dr. Ed Brinksma, rector magnificus en initiator van het TOM, discussieert mee en is nieuwsgierig naar de bevindingen van studenten.

    Inclusief gratis lunch!

    Het debat staat onder leiding van Maaike Platvoet van het UT nieuws en Peter Timmerman van Studium Generale.

    Donderdag 13 februari, 12.30-13.30 uur. Ravelijn, atrium.

denken in getallen

11 februari
Dr. ir. Fokko Jan Dijksterhuis

Getallen bestaan er in alle soorten en maten. Huis-tuin-en-keukengetallen zoals 1, 2 en 3 kent iedereen, maar hoe zijn deze ooit ontstaan? En waarom rekenen wij tegenwoordig met een tientallig positiestelsel, terwijl we klokkijken met een zestigtallig stelsel?

  • Toon volledige beschrijving


    Foto: Tjabele Heier

    Getallen bestaan er in alle soorten en maten. Huis-tuin-en-keukengetallen zoals 1, 2 en 3 kent iedereen, maar hoe zijn deze ooit ontstaan? En waarom rekenen wij tegenwoordig met een tientallig positiestelsel, terwijl we klokkijken met een zestigtallig stelsel? Getallen spreken tot de verbeelding, vooral bijzondere getallen als π, e en i. Waarom is ooit het getal bedacht, waarvan het kwadraat negatief is? En waarin schuilt de schoonheid van het getal 1729?

    Dinsdag 11 februari
    Denken in getallen

    Dr. ir. Fokko Jan Dijksterhuis is wetenschapshistoricus en wiskundige aan de UT. Hij is een groot kenner van Christiaan Huygens en is gefascineerd door de rol van de wiskunde bij het ontstaan van de moderne wetenschap.

    Dinsdag 18 februari
    π, 
    ei en 1729

    Dr. ir. Ionica Smeets is wiskundige en wetenschapsjournalist. Ze is onder meer bekend van de Wiskundemeisjes, haar wekelijkse column in de Volkskrant. Ook publiceerde zij Ik was altijd heel slecht in wiskunde en maakte zij de televisiereeks Eureka voor de KRO.

    Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

geldsystemen voor de toekomst

10 februari
Dr. Dirk Bezemer

Munten en bankbiljetten zijn symbolen van krediet. Hoe werkt het als smeermiddel van onze economie? Kan het ons uit de crisis helpen? En is groei van de economie daarbij altijd vereist? Dat het anders moet lijkt onvermijdelijk, maar wat zijn de opties? Met dr. Dirk Bezemer.

  • Toon volledige beschrijving

    Munten en bankbiljetten zijn letterlijk symbolen van schuld en krediet. Krediet is een noodzakelijke motor van economische activiteit en een uitdrukking van vertrouwen dat men in de economie heeft. Hoe werkt het kredietinstrument als smeermiddel van onze economie? Kan het ons uit de crisis helpen? En is groei van de economie daarbij altijd vereist? Dat het monetaire systeem sinds de crisis anders georganiseerd moet worden lijkt onvermijdelijk, maar wat zijn de opties?

    Dr. Dirk Bezemer is universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bezemer is gespecialiseerd in de rol van de financiële sector binnen de economie. Hij werkt samen met het Institute for New Economic Thinking en maakte een veel bekeken documentaire over schuld en krediet: Debt: the Good, the Bad and the Ugly.

the quantified self

28 januari
Maarten den Braber MSc

Ik meet, dus ik ben - Quantified Self. Door jezelf te kwantificeren zie je opeens waarom je soms slecht slaapt, hoe je efficiënter kunt werken. Wat gebeurt er met onmeetbare zaken als emoties, fantasieën en schoonheid? Tijdens de lezing loopt zijn QS-apparatuur gewoon door: krijgt hij een hogere hartslag?

  • Toon volledige beschrijving

    Hartslag, bloeddruk, aantal muisklikken, voetstappen, uren slaap, calorieën et cetera. Een beetje self-tracker brengt alles van zichzelf in kaart met sensors, smartphone en computer. Door jezelf te kwantificeren zie je opeens waarom je soms slecht slaapt, hoe je efficiënter kunt werken en waarom je die laatste twee kilo maar niet kwijt raakt. Kan deze nadruk op getallen niet doorslaan in een meetobsessie? En wat gebeurt er met onmeetbare zaken als emoties, fantasieën en schoonheid?

    De link van de website:
    http://www.one-tab.com/page/AV3xFUnKSsK_LoGoQers1A.

    Maarten den Braber MSc. studeerde Technische Bedrijfskunde aan de UT en is medeoprichter van Quantified Self Europa en Amsterdam, dé community die zich bezighoudt met self-tracking. Daarnaast organiseert hij Singularity University NL en adviseert organisaties op het gebied van digital health. Tijdens de lezing loopt Maartens persoonlijke QS-apparatuur gewoon door en deelt hij de resultaten (verhoogde hartslag?) met het publiek.

    Dinsdag 28 januari, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Amphitheater.

de gedragswetenschapper als ingenieur

23 januari
Prof. dr. Tjeerd Plomp

Een verslag van de uitreiking van de Hugo Münsterberg Engineering Award aan student Ruben Joosse. Met een lezing van pionier van het ontwerp-onderzoek in de geesteswetenschappen: emeritus hoogleraar prof. dr. Tjeerd Plomp.

  • Toon volledige beschrijving

    Psycholoog Hugo Münsterberg (1863-1916) was een groot voorstander van het toepassen van wetenschappelijke kennis in de praktijk. Hij introduceerde de forensische psychologie door zijn vak op het recht toe te passen. Ook bemoeide hij zich met de industrie en zorgde er met psychologische tests voor dat in een bedrijf de juiste man op de juiste plek terechtkwam. Binnen deze traditie pleit Tjeerd Plomp voor ontwerponderzoek: de gedragswetenschapper gaat dan als een ingenieur te werk.

    Ontwerponderzoek in de gedragswetenschappen
    Prof. dr. Tjeerd Plomp
     is wiskundige en emeritus hoogleraar Onderwijskunde. Plomp was in 1977 een van de oprichters van de opleiding Toegepaste Onderwijskunde op de UT.

    De drie genomineerde studenten voor de Hugo Münsterberg Engineering Award - Ilona Hein, Ruben Joosse en Anneloes Post - vertellen in kort bestek over hun afstudeeronderzoek. Decaan prof. dr. Karen van Oudenhoven-van der Zee reikt de prijs uit. Deze award is in het leven geroepen door emeritus hoogleraar toegepaste psychologie prof. dr. Jules Pieters om de ontwerpaanpak binnen de gedragswetenschappen te stimuleren.

    Donderdag 23 januari, 15.30-17.00 uur. Vrijhof/Amphitheater.

the iceman: wim hof

21 januari
Dr. Matthijs Kox

Wim Hof kan lang in een bak met ijs zitten. Langer dan hij doorgaans laat zien, zo wordt hij nog eens ergens uitgenodigd. Krijg in dit interview een beeld van deze intrigerende man, en van wat de wetenschap over hem kan zeggen. Dr. Matthijs Kox vertelt wat hij aan hem gemeten heeft.

  • Toon volledige beschrijving

    Iceman Wim Hof kan 1 uur en 53 minuten in een bak met ijsklontjes zitten. Menig mens zou het besterven en zelf veranderen in een ijsklontje. Hoe lukt het Wim Hof dit te overleven, zonder er zelfs een verkoudheidje aan over te houden? Artsen tasten in het duister over Hofs fysiologie en immuunsysteem: is hij een supermens? Hof zelf denkt van niet, hij wil laten zien dat in principe iedereen met een sterke geest tot zoiets in staat is.

    Wim Hof is expert op het gebied van diverse meditatietechnieken waarmee hij zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. Vanuit zijn bedrijf Innerfire traint hij ook andere ijsmannen en -vrouwen. Hof is houder van 21 Guinness World Records en auteur van De top bereiken is je angst overwinnen en Becoming the Iceman.

    Dr. Matthijs Kox is als biomedisch wetenschapper verbonden aan het Radboud UMC en verrichtte diverse onderzoeken aan Wim Hof en zijn leerlingen. Kox en zijn collega’s proberen een wetenschappelijke verklaring te vinden voor Hofs prestaties.

    Talkshow host: Peter Timmerman, Studium Generale

    Dinsdag 21 januari, 19.30-21.00 uur. Vrijhof/Agora.