UTMESA+MESA+NieuwsTNO en Universiteit Twente slaan handen ineen voor Twentse chipindustrie
Frans Nikkels

TNO en Universiteit Twente slaan handen ineen voor Twentse chipindustrie

De microchipsector is van groot belang. Voor onze telefoons, auto’s en apparaten in huis. Maar ook voor medische apparatuur en de industrie. In Twente bevinden zich relatief veel bedrijven en wetenschappers die vooroplopen bij de ontwikkeling van chiptechnologie. De chipsector in Twente krijgt nu een impuls met de gezamenlijke plannen van TNO en de Universiteit Twente (UT). Op de campus van de UT komen drie zogenaamde Joint Innovation Centers (JIC’s). Met het positieve besluit door de Twente Board komt zowel de financiering van de Provincie Overijssel als die van de Twente Board beschikbaar. De aankondiging tijdens het jaarlijkse Twente Board Event werd daarmee op 5 november bekrachtigd.

Overijssel en de Twente Board dragen ieder 1,5 miljoen euro bij aan de Joint Innovation Centres van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Twente. Het is de bedoeling dat dit wordt gematcht met 1,5 miljoen euro aan opdrachten uit, of samenwerking met, het regionale bedrijfsleven. De totale publiek-private bijdrage aan de gezamenlijke plannen komt daarmee op 4,5 miljoen euro. De JIC’s richten zich op fotonische chips, medische technologie (organ-on-a-chip) en digitale systemen voor het voorspellen van onderhoud aan civiele infrastructuur. De drie Joint Innovation Centers groeien de komende vijf jaar tot een gezamenlijke omvang van circa 40 arbeidsplaatsen.

Versterking voor de regio

Bij Twentse bedrijven bestaat behoefte aan publiek-private samenwerkingsverbanden die de brug slaan tussen academisch onderzoek, toegepast onderzoek en industriële toepassing. Niet alleen vanwege het versterken van de innovatiekracht, maar ook vanwege het aantrekken en behoud van talent in de regio. Vergelijkbare initiatieven elders laten namelijk zien dat dergelijke JIC’s talenten aantrekken en verder ontwikkelen die vervolgens doorstromen naar de regionale industrie. Daarnaast spelen JIC’s een centrale rol in het betrekken van regionale industrie bij het deelnemen in nationale en internationale (EU) onderzoeks- en innovatieprogramma’s (met name voor veel MKB-bedrijven blijkt het moeilijk dit op eigen kracht te doen).

De drie JIC’s richten zich op de volgende sectoren:

JIC 1: Geïntegreerde fotonica

De Universiteit Twente heeft een internationaal onderscheidende sterkte op een deelgebied van geïntegreerde fotonica: technologie voor SiN chips. De missie van dit JIC is het co-creëren en integreren (samen met de industrie) van SiN chips voor maatschappelijk relevante toepassingen. Denk onder andere aan de telecomsector, de medische industrie, agro/food en veiligheid/defensie. Met dit JIC wordt bovendien verdere samenwerking met Brainport en met de chipbedrijven in Nijmegen versterkt. 
Contactpersonen: Guus Rijnders en Timo Meinders

JIC 2: BioMicroSystems

Microsystemen waarin cellen en weefsels geplaatst (Organ-on-Chip) zijn, maken het mogelijk medische behandelingen, nieuwe geneesmiddelen en biotechnologische innovaties sneller te testen. Dit draagt bij aan een gezondere en veiligere wereld. De missie van dit JIC is om Organ-on-Chip technologie tot daadwerkelijke toepassing te brengen. Daarvoor moet de betrokken waardeketen tot gezamenlijke innovatie gebracht worden: van de toeleverende industrie tot en met de organisaties die gebruik willen maken van deze nieuwe technologie. Dit JIC slaat een brug naar complementaire activiteiten in Brainport en Leiden.
Contactpersonen: Andries van der Meer en Sanne de Wit

JIC 3: Digital Lifecycle Management

Dit JIC beoogt met digitale monitoring en modellen de realisatie, het beheer en de renovatie van ‘assets’ te verbeteren en versnellen. Dat betreft zowel hightech apparatuur en -systemen (bijvoorbeeld in de maakindustrie, in de medtech industrie en in defensie) als civiele infrastructuur, woningen en andere gebouwen. Twente kent bijvoorbeeld een sterke vertegenwoordiging van bedrijven in de bouwsector waarvoor dit relevant is, maar staat ook voor een significante bouwopgave. 
Contactpersonen: Maarten van Steen en Nastassia Vilfan

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)