De veiligheid van een glasvezelnetwerk monitoren met quantummetingen en in zogenaamde Josephsonjuncties zoeken naar mysterieuze Majorana-deeltjes. Het zijn de twee Twentse projecten die beide financiering ontvangen van NWO in samenwerking met Quantum Delta NL met middelen uit het ‘Nationaal Groei Fonds’-programma.
Netwerkveiligheid via Quantummetingen
prof. dr. P.W.H. Pinkse
Hoe ga je na of er met een communicatienetwerk is geknoeid? De onderzoekers van dit project gaan met nieuwe quantumoptische karakteriseringstechnieken het licht meten dat door een glasvezellus reist. De draaiing van de aarde heeft een heel subtiel effect op hoe het licht door de lus reist. Daarmee kunnen de onderzoekers het oppervlak van een door glasvezellus omsloten gebied meten. Daarnaast gaan de onderzoekers de eigenschappen van optische glasvezels monitoren.
Luisteren naar Josephsonjuncties: bevatten ze nieuwe fundamentele deeltjes?
prof. dr. ir. F.A. Zwanenburg
Het Majoranadeeltje is een mysterieus deeltje dat tegelijkertijd z’n eigen antideeltje is. Dit bijzondere deeltje is daardoor maar moeilijk te vinden. De onderzoekers gaan ‘topologische’ materialen met supergeleiders combineren om zogenaamde ‘Josephsonjuncties’ te vormen. Op de allerlaagste temperaturen en onder invloed van een klein voltage zenden de deeltjes in die juncties straling uit. Het worden kleine antennes. Majoranadeeltjes doen dat op een andere frequentie dan andere deeltjes. Door die straling te meten ontdekken de onderzoekers of de junctie de exotische Majoranadeeltjes bevat.
Over Quantum Delta NL
De missie van Quantum Delta NL is om het bloeiende Nederlandse quantumecosysteem verder te versterken tot het meest relevante voor Europa. De organisatie is in 2019 opgericht om de Nationale Agenda Quantum Technologie uit te voeren. In 2021 kreeg het voorstel van Quantum Delta NL een volledige honorering vanuit het Nationaal Groeifonds.
Over het Nationaal Groeifonds
Het Nationaal Groeifonds investeert samen met initiatiefnemers in projecten die zorgen voor economische groei op langere termijn. Daar plukken wij uiteindelijk allemaal de vruchten van. Want economische groei zorgt voor meer inkomen, zodat wij met zijn allen meer te besteden hebben. En het geeft ruimte om te blijven investeren in bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en maatregelen tegen klimaatverandering.