UTMESA+MESA+NieuwsMyLife Technologies haalt €3.5 miljoen op voor de doorontwikkeling vaccintoedieningstechnologie

MyLife Technologies haalt €3.5 miljoen op voor de doorontwikkeling vaccintoedieningstechnologie

MyLife Technologies (spin-off van MESA+) haalt €3.5 miljoen op voor de verdere ontwikkeling van haar vaccintoedieningstechnologie via keramische vaccinpleisters met het oog op ‘Pandemic Preparedness’.

  • Eenvoudige vaccinpleister met veel lagere vaccindoses dan injectie en geen reden voor prikangst
  • Eenvoudiger te bewaren vaccins, minder bijwerkingen, geen naaldangst en lagere kosten
  • Draagt belangrijk bij aan het vroegtijdig beteugelen van potentiele epidemieën/pandemieën in midden- en lage inkomenslanden
  • Verlaagt drempel voor o.a. HPV-vaccinatie
  • Samenwerking met internationale vaccinbedrijven en wereldwijde NGO’s

Leiden, 11 november 2021 – MyLife Technologies, dat zich richt op de ontwikkeling van keramische vaccinpleisters voor de eenvoudige, efficiënte en pijnloze toediening van vaccins via de huid, heeft €3,5 miljoen opgehaald bij Fare Capital BV, SAL Beheer BV, informele investeerders en de bestaande aandeelhouders. Met dit kapitaal start MyLife in Leiden de productie van de vaccinpleisters voor klinische studies en investeert het met partners in demonstratieprojecten tegen COVID-19, HPV en in vaccintherapie tegen bepaalde soorten kanker. MyLife voorziet begin 2023 een volgende series A investeringsronde van zo’n € 15 miljoen voor onder andere de bouw van een proeffabriek en uitbreiding van de activiteiten naar de VS en Azië.

Afgifte van vaccins via de huid is vele malen efficiënter dan via een standaardinjectie in de spieren. MyLife werkt aan het verlagen van vaccindoses met een factor 5 tot 20 om tot dezelfde bescherming te komen met minder bijwerkingen. In de bovenste huidlagen bevinden zich speciale immuuncellen, die vaccins tegen virussen en bacteriën kunnen opnemen. In de spieren komen deze speciale cellen normaliter niet voor. Bij vaccininjecties in spieren worden extra chemische stoffen, zogeheten 2 adjuvantia, toegepast om die cellen alsnog naar de plaats van injectie te lokken om voldoende immuunreactie te bereiken. Bij afgifte via de huid zijn deze adjuvantia doorgaans overbodig.

Verbeterde houdbaarheid en pijnloze toediening

Daarnaast verbetert MyLife met haar keramische materialen bestaande of nieuwe vaccins tot een stabiel, droog product dat houdbaar blijft bij normale temperaturen. Daarmee bespaart men veel tijd, geld en productverlies op de momenteel gangbare dure en complexe koude-keten-transport en - opslag.

Door het ontwerp van deze keramische pleisters is het aanbrengen eenvoudig en pijnloos. Dat biedt oplossingen voor veel mensen met naaldangst. De keramische pleister wordt binnen 30 seconden aangebracht zoals iedere andere pleister en na enkele minuten eenvoudig afgenomen en verwijderd als normaal restafval.

Minder vaccinstoffen per behandeling, minder bijwerkingen, geen naaldangst en (veel) lagere kosten

De oplossing waaraan MyLife Technologies momenteel werkt zou goed ingezet kunnen worden bij het vroegtijdig beteugelen van potentiele epidemieën/pandemieën (‘Pandemic Preparedness’) en biedt betaalbare oplossingen voor vaccinaties in midden- en lage inkomenslanden. Daartoe werkt MyLife Technologies al samen met internationale vaccinbedrijven en is er contact met wereldwijd werkende NGO’s zoals PATH, GAVI, CEPI en de Bill & Melinda Gates Foundation. Zo wordt er gewerkt aan laagdrempeliger toediening van vaccins tegen COVID-19, Humaan Papilloma Virus (HPV), Influenza en therapeutische vaccines tegen diverse vormen van kanker.

Met slechts de eerste 5 tot 10 gram werkzame vaccinstof (= het gewicht van één tot twee suikerklontjes) op onze keramische pleisters, kan men binnen één week tot 1 miljoen mensen een eerste vaccinatie geven… Dat zou in Maart 2020 voldoende geweest zijn om een lokale uitbraak van SARS-CoV-2 of de recente uitbraken van Ebola in te dammen. Het geeft de mogelijkheid om essentiële medewerkers en kwetsbaren te beschermen bij een volgende infectiegolf met een mutant of een nieuw virus. Dan praten we niet over de kosten van een spuit of de koude-keten distributie, maar over het overlijden van kwetsbare mensen en de algehele schade van een lock-down. Onze keramische pleisters kunnen een belangrijke verbetering geven bij publieke vaccinatiecampagnes tegen HPV en COVID: een simpele pleister, geen pijn, minder vaccin nodig, in een minder hectische omgeving toe te passen en makkelijk te herhalen voor de booster.

Mike de Leeuw, CEO van MyLife

Minstens zo belangrijk is het verlagen van barrières voor het vaccineren tegen HPV, beter bekend als de veroorzaker van baarmoederhalskanker. HPV is een seksueel overdraagbaar virus dat 5% van alle nieuwe kankergevallen per jaar in de EU en de VS veroorzaakt, zowel bij mannen als bij vrouwen. In lagelonenlanden is baarmoederhalskanker nog steeds een groot probleem omdat daar 85% van de half miljoen wereldwijde gevallen per jaar daar voorkomt. Inmiddels behoort baarmoederhalskanker tot de op drie na meest voorkomende kankers ter wereld. Terwijl deze ziekte te voorkomen is door onder andere vaccinatie. Daarom heeft de WHO daar nu ook een speerpunt project van gemaakt.

Dr. Jogchum Beltman, Gynaecoloog & Oncoloog in het LUMC

Vaccinatie voor levenslange bescherming tegen HPV is het meest effectief bij jongeren tussen 12-15 jaar. Maar juist veel jongeren hebben echt angst om een injectie te krijgen in zo’n vaccinatiehal. Dat, 3 samen met ‘peer pressure’ en verschillende taboes bij groepen ouders, maakt dat de opkomst bij de gratis HPV-vaccinaties nog steeds maar tussen de 40%-60% schommelen.

Over MyLife Technologies

MyLife Technologies is gevestigd in Leiden. Het bedrijf startte in 2012 als een spin-off van onderzoeksinstituut Universiteit Twente MESA+. De onderneming heeft tot doel het commercialiseren van zijn innovatieve keramisch pleister (Micro-Needle Array Patch) voor intradermale toediening van vaccins en geneesmiddelen. Gemaakt van inert keramisch materiaal, bevat de pleister een honderdtal microscopisch kleine naaldjes. Ze dringen door de buitenste huidlaag, maar bereiken nooit de gevoelige zenuwen of bloedvaatjes. Daardoor is het aanbrengen en het toedienen van vaccins of medicijnen geheel pijnloos, te vergelijken met elke andere pleister. De poreuze structuur van het gepatenteerde keramisch materiaal kan tot 50x meer vaccinmateriaal of medicijnstoffen vasthouden en afleveren dan micronaaldjes gemaakt van andere materialen. MyLife’s npMNA-patchtechnologie biedt een aantrekkelijk alternatief voor specifieke parenterale formuleringen, orale doseringsvormen of nasale toedieningsvormen. Ga voor meer informatie naar www.mylifetechnologies.nl