UTMESA+MESA+NieuwsBeperkte opening MESA+ NanoLab voor urgente ontwikkelingsactiviteiten
Fokke Eenhoorn

Beperkte opening MESA+ NanoLab voor urgente ontwikkelingsactiviteiten

Vanwege de Corona-crisis is het Nanolab sinds 15 maart gesloten voor ontwikkeling en onderzoek. Deze sluiting geldt ook voor andere gebouwen op de campus. Inmiddels zijn er voor een aantal gevallen uitzonderingen gemaakt op de sluiting. Zo vinden er in het NanoLab een beperkt aantal ontwikkelingsactiviteiten plaats, die vanwege hun urgente karakter doorgang zullen vinden.

Op dit moment zijn drie bedrijven (Lionix, MedSpray en Micronit) actief in het nanolab. Alle drie zijn spinoffs van de Universiteit Twente die werken aan de ontwikkeling van devices die ingezet worden voor detectie en medicatie voor het Corona-virus. Voor deze activiteit zijn zij afhankelijk van de voorzieningen in NanoLab. In samenspraak met de faculteiten en met veiligheid als belangrijkste voorwaarde wordt telkens afgewogen welke activiteiten plaats kunnen vinden in het NanoLab.

Lionix

Er is testapparatuur nodig voor zowel de detectie van het COVID-19 virus zelf als voor immunologische biomarkers in het bloed; snelle diagnostiek die ingezet kan worden bij het opsporen van besmettingen, het volgen van het ziektebeeld bij patiënten en het vaststellen van immuniteit. Devices van Lionix zijn geschikt om virussen te detecteren in een ‘swap’ sample (zoals nu gebruikelijk) en om de loop van een infectie en de daarna optredende immuniteit te analyseren aan de hand van biomarkers in het bloed. Het is bekend dat met gelijksoortige fotonische devices, maar minder gevoelige biochips virussen detecteerbaar zijn.

Medspray

Medspray werkt aan de ontwikkeling van een device waarmee medicijnen aan patienten toegediend kunnen worden via een inhaler of via beademingsapparatuur. De verantwoordelijkheid van toedienen van het medicijn verschuift van de leverancier naar de specialist. Op dit moment wordt met de beschreven techniek samengewerkt in het Radboudziekenhuis met de hoop bij gebleken effectiviteit dit verder uit te rollen.

Micronit

Micronit produceert microfluidische producten die een cruciale bijdragen leveren aan het determineren van het virus. Naast de productie in hun eigen cleanroom worden enkele processtappen in NanoLab uitgevoerd. Micronit heeft het initiatief genomen voor de Viralert Foundation, een samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen met als doel de ontwikkeling van tests voor Corona-immuniteit.

Onderzoeksgroepen

Op dit moment komen er ook vanuit onderzoeksgroepen voorstellen voor de ontwikkeling van tests voor Corona en Corona immuniteit die toegang behoeven in het NanoLab. Er wordt onderzocht hoe de universiteit en daarmee het NanoLab deze ontwikkelingen kunnen ondersteunen zonder inbreuk te doen op de veiligheid. Voor vragen kunt u contact opnemen met Gerard Roelofs, hoofd van het MESA+ NanoLab.

G.P.M. Roelofs (Gerard)
Head MESA+NanoLab
C.A. van der Kuil (Corjan)
Communicatieadviseur sustainability, energy & environment