UTFaculteitenETNieuwsNWO-toekenning voor modellering van slimme additieve productieprocessen voor hoogwaardig beton
PIX4Free

NWO-toekenning voor modellering van slimme additieve productieprocessen voor hoogwaardig beton

Zes toepassingsgerichte onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. Een van deze projecten is SMATTER, geleid door hoofdaanvrager dr. T. Weinhart van de Universiteit Twente. Dit project ontvangt een deel van de ruim 5 miljoen euro die NWO bijdraagt aan deze technisch-wetenschappelijke initiatieven, aangevuld met ruim 1 miljoen euro van het bedrijfsleven en andere organisaties.

Het project SMATTER betreft een innovatieve benadering voor betonverwerking. Het gaat om additieve productie, waarmee op maat gemaakte betonobjecten met specifieke vormen en eigenschappen kunnen worden vervaardigd. Toepassingen omvatten de creatieve sector, architectuur en landschapsontwerp. Dit project streeft naar de ontwikkeling van een slim additief productieproces voor betonproducten, waarbij eigenschappen worden geoptimaliseerd via een digitale tweeling. Deze aanpak integreert productontwerp in het productieproces, waardoor real-time optimalisatie mogelijk is en 'first-right' productie wordt nagestreefd. Het bevordert tevens efficiënte geavanceerde productie en nieuwe producten met verbeterde kwaliteit en duurzaamheid.

Open Technologieprogramma

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)