UTFaculteitenEEMCSAgendaKick-off Meeting - CARE-FLOW Project

Kick-off Meeting - CARE-FLOW Project Interreg VI-project

De Universiteit Twente leidt het vierjarige Interreg-project CARE-FLOW om de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland te verbeteren door middel van intelligente besluitvorming in capaciteitsplanning en optimalisatie van patiëntstromen. In beide landen staan de zorgsystemen onder toenemende druk door stijgende kosten, groeiende vraag en personeelstekorten. Het consortium van softwarebedrijven, universiteiten en zorgorganisaties zal regionale data, prognoses en planningsalgoritmes inzetten om beschikbare middelen efficiënter te benutten en zo betere gezondheidsuitkomsten te realiseren.

Algemene informatie

  • Datum: 14 mei 2025
  • Tijd: 15:30-17:30
  • Locatie: TL3338 (TechMed Centre), op de campus van de Universiteit Twente, Hallenweg 5, Enschede | Route
  • Taal: Engels & Nederlands

Het programma

Tijd

Activiteit

15:30 - 15:40

Opening 

Prof.Dr.ir. Boudewijn Haverkort, Decaan EEMCS, Universiteit Twente

15:40 - 16:00

Keynote lezing

Prof.Dr. Maroeska Rovers, Wetenschappelijk directeur TechMed Centre, Universiteit Twente

16:00 - 16:45

Introductie CARE-FLOW project en Q&A

Dr. Derya Demirtas, Projectleider CARE-FLOW project

16:45 - 17:00

Officiële lancering CARE-FLOW project

17:00 - 17:30

Borrel

Registratie

  • Kosten: Gartis
  • Beschikbare plaatsen: 80 
    Hoewel dit een gratis evenement is, is het belangrijk om te onthouden dat registratie niet optioneel is. Kun je toch niet aanwezig zijn bij het evenement waarvoor je je al hebt aangemeld? Laat het ons dan alstublieft weten (uiterlijk 3 dagen van tevoren). Dit kan door te reageren op de bevestigingsmail of dit email adres.
  • Contact: Anne Zander
Neem deel aan dit event (in het Engels)
Registreer hier

Organisatie

Care-Flow

Het doel van dit project is het ontwikkelen en evalueren van softwareproducten en algoritmes voor de zorg, die bijdragen aan het stroomlijnen van patiëntstromen en capaciteiten in het programmagebied, om zo de toegankelijkheid en efficiëntie van de zorg te waarborgen. We richten ons op spoedeisende hulpdiensten, ziekenhuizen en zorginstellingen en hun samenwerking over de grens. Door de geografische nabijheid in de grensregio is het dupliceren van bijvoorbeeld ambulances en (intensive care-)bedden niet noodzakelijk. Het gezamenlijk inzetten van capaciteiten over de grens biedt juist de kans om patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben en overcapaciteit te verminderen. Dit is een complexe planningsopgave die veel coördinatie vereist. Wij ondersteunen deze planningsopgave. We maken gebruik van methoden uit de IT, kunstmatige intelligentie en data-analyse om patiëntstromen tussen zorginstellingen en capaciteiten binnen de regio uiteindelijk slim te beheren met behulp van software en algoritmes. De algoritmes maken datagedreven beslissingen mogelijk op basis van vraagvoorspellingen. Naast de reguliere zorgvraag houden we ook rekening met piekbelasting, zoals tijdens pandemieën, omdat grensoverschrijdende samenwerking dan des te belangrijker is vanwege de hoge vraag. De software wordt ontwikkeld op basis van feedback van onze partners in de zorgsector, om barrières voor praktische implementatie weg te nemen. Het gebruik van de producten wordt vereenvoudigd door een nieuw opleidingsconcept. Het grensoverschrijdende perspectief op patiëntstromen en capaciteiten biedt veel potentie om de efficiëntie, kwaliteit en gezondheidsuitkomsten in het programmagebied te verbeteren. Het grensoverschrijdende consortium bestaat uit bedrijven, universiteiten en partners uit de zorgsector en bundelt de benodigde expertise om in te spelen op de behoeften vanuit zowel Duitsland als Nederland.

Choir

CHOIR is een onderzoekscentrum binnen de Universiteit Twente (UT) in Nederland. Het is momenteel een van de meest actieve en productieve onderzoeksgroepen op het gebied van Operations Research en Management in de zorg. Via onderzoek, onderwijs en valorisatie helpen we zorgprofessionals bij het aanpakken van hun complexe logistieke uitdagingen.