UTVrijhof CultuurThanks to Aki

Thanks to Aki Samenwerking met academy voor kunst en design AKI - Sytze Woudsma

Kunst als communicatie.

Kunst in wording? Werk van net afgestudeerden of nog in opleiding zijnde studenten van de kunstacademie AKI te Enschede? Of (ook) werk van docenten van dit zelfde instituut? In ieder geval kunst die aansluit bij onderwerpen van het hier en nu. Een verfrissende, dan wel diepgravende kijk op de wereld. Kunst als communicatie.

Sytze Woudsma, schilder en afgestudeerd aan de AKI in 2021, heeft een manier gevonden om STRAATLEVEN in beeld te brengen. Tijdens zijn studie ging hij op uitwisseling naar Nieuw-Zeeland, waar hij geconfronteerd werd met veel plekken met dak- en thuisloze mensen en voelde vervolgens dat hij ze wilde fotograferen. Deze beelden vormen de basis voor de schilderijen die hij sindsdien maakte.

Zelf zegt hij over zijn werk:

“In  een samenleving waarin beelden steeds minder waarde krijgen door de  explosieve toename van afbeeldingen die er dagelijks tot ons komen, zie  ik de schilderkunst als een medium waarbinnen beeld zijn waardigheid kan  behouden. Waar beelden kunnen shockeren en traumatiseren, of juist verstillen en een helende functie kunnen hebben.”

Bij een voorgaande expositie van hem bij Kunstenlab te Deventer werd gezegd: “Als kijker denk je al gauw na over thema’s als macht en de verschillende realiteiten waarin we kunnen leven. Toch benadrukt de kunstenaar graag dat zijn kunstwerken niet moralistisch bedoeld zijn. Ze gaan voor hem veel meer over het vinden van een beeldtaal waarin compositie, kleur en het afgebeelde samenwerken en blijven boeien. Over hoe je blik door het schilderij beweegt en op zoek blijft naar verassingen. Wellicht dat je daarna ook iets van die nieuwsgierige blik meeneemt de straat op. De wereld aan onze voeten is immers veel kleurrijker dan we in één oogopslag kunnen zien.”