UTVrijhof CultuurNATURE MATTER(S) 1
Nour-Eddine Jarram
Hieke Luik
Udona Boerema

NATURE MATTER(S) 1 Udona Boerema, Nour-Eddine Jarram, Hieke Luik

Natuur een onbestemd gevoel

Met deze expositie NATURE MATTER(S) 1 begint Vrijhof Cultuur een langer lopende serie beeldende kunst tentoonstellingen rondom het thema natuur; de inspiratiebron van veel kunstenaars op het gebied van schoonheid, ruigheid, het poëtische, het ontembare. Of juist de in het nauw gedreven natuur als aanleiding; de nijpende situatie waarin de natuur steeds vaker verkeert en hoe kunstenaars daar een boodschap in zoeken of brengen.

Tot slot richten we ons ook op de natuur als inspiratiebron of spiegel voor product ontwerpers en uitvinders; natuurlijke structuren en eigenschappen die als voorbeeld kunnen dienen voor verbeteringen in productontwikkeling, de efficiëntie ervan en de schoonheid, zowel praktisch als voor het oog.

De eerste expositie uit de reeks vormen we rondom kunstenaars die zich op het poëtisch vlak bevinden als het gaat om natuur. Lichtvoetige poëtisch, reflecterend, soms duister, triest of een onbestemd gevoel gevend: we kozen voor Udona Boerema, Nour-Eddine Jarram en Hieke Luik.

Udona Boerema:

Schilderijen die de illusie wekken van landschappelijke elementen; een boom, een plant, mist, modderveld of bosdoorkijkje. Of zien we alleen de verf? Wat overheerst? Of gaat alles juist op wonderbaarlijke manier samen verder in een eigen wereld, versterkt door het subtiele maar simpele kleurgebruik?

Nour-Edinne Jarram:

Pastel en houtskool tekeningen van oud Hollandse landschappen en bomen, maar met een toevoeging, telkens zien we een klein mannetje opduiken met als hoofd een Arabische kalligrafie, hij lijkt te protesteren? Wat doet dat figuurtje daar, past hij in het plaatje?

Hieke Luik:

Zelfstandige tak-structuren, of natuur geïnspireerde op zich staande sculpturen, allebei de omschrijvingen passen bij deze bronzen sculpturen die een wereld op zich vormen, of een natuurlijke aanleiding voor interpretatie van het leven vormen. Poëzie in sculptuurvorm.