UTVrijhof CultuurFragmented Appearances
(c) Gertjan Adema
(c) Gertjan Adema

Fragmented Appearances Gertjan Adema

Een reuzenbromtol met spiegelmozaïek speelt met beweging, licht en geluid. 

Het spiegelmozaïek geeft spectaculaire reflecties in de omgeving van de tol. De reflecties en het veranderen van kleuren zorgen voor een oogverblindende en vervreemdende sfeer. Slechts een kleine lichtstraal op het mozaïek geeft een explosie van reflecties. Het langzaam draaien van de tol werkt reflecterend en ontspannend, het trekt de aandacht, zoals het kijken naar een kampvuur. Mensen kunnen luisteren naar de soundscape, die is gebaseerd op gemanipuleerde geluiden van zoemende tollen en geluiden van brekend en vibrerend glas. Het is zowel aantrekkelijk als alarmerend. Op deze manier is de installatie zowel vervreemdend als reflecterend, geaard en licht. 

Spiegels vertegenwoordigen reflectie, hier zijn ze gebroken en veranderen ze het oorspronkelijke beeld. Het langzame draaien werkt repetitief en reflecterend. In tegendeel wordt alertheid opgewekt door de scherpe scherven en het geluid van brekend glas. Op deze manier worden spiegels gebruikt voor zowel alertheid als reflectie. Met de vorm van het speelgoed worden deze tegenstellingen op speelse wijze gegeven. 

Al van grote afstand zijn de reflecties te zien. In water wordt de installatie verdubbeld door de reflecties in het water. Met zijn reflecties geeft de installatie een mooie verbinding tussen licht, water en de lucht. Van een afstand lijkt de bovenkant van metaal en minder ver lijkt het een vloeiend oppervlak te hebben vanwege de veranderende richting van de mozaïekfragmenten. Dichterbij kan men de details zien in alle onderlinge reflecties. Het mozaïek is gemaakt in verschillende spiraalvormige banen, waarbij elke baan zijn eigen dichtheid aan fragmenten heeft. Met transparante patronen in het mozaïek, in tegengestelde richting van de spiralen, worden lichtpatronen gemaakt, met continu veranderende kleuren.

In deze installatie wordt het mengen en combineren van verschillende structuren gebruikt. Het veranderen en manipuleren van deze structuren en het gebruik van tegenstellingen zijn belangrijk om dit werk compleet te maken. De manier waarop licht, geluid en beweging worden gebruikt, zorgt voor een sterke verbinding tussen het werk, de omgeving en het publiek.