Kuva © Eeva Liisa Puhakka
Luftlinie © Eeva Liisa Puhakka
Zamek valek © Eeva Liisa Puhakka
ARE

Zie Agenda

Salty ice blocks Eeva Liisa Puhakka

Twee jaar geleden startte Vrijhof Cultuur een samenwerking met ARE, Artist in Residencies Enschede. Een keer per jaar laten kunstenaars van het uitwisselingsproject ARE hun werk zien in de grote expositieruimte van Vrijhof Cultuur, Universiteit Twente.
Dit jaar tonen we het werk van Eeva-Liisa Puhakka, een kunstenaar uit Finland. 

Eeva-Liisa Puhakka werkt met media zoals kinetische beeldhouwkunst, video, installatie en omgevingskunst. Puhakka is lid van Scent Club Berlin, een collectief van kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers die werken in en tussen geuren en aroma’s en deze praktijkgebieden. De groep richt zich op geur en reukzin als een expressief medium voor experimenten in kunst, wetenschap en technologie. Een specifieke focus in haar recente werk is het onderzoek naar de afhankelijkheid van mens en dier: de synanthropische soorten, samen met de wereldwijde milieuveranderingen op vogelpopulaties en de vogeltrek in correlatie met de migratie van de mens. 

De aard van haar kunst is meestal site-specifiek. Ze plaatst de toeschouwer in het midden van de installatie, om zo het werk te creëren door middel van directe ervaring en de ervaring over te brengen via beelden, geluid, objecten, bewegende of inactieve objecten en zelfs geuren. Door het toepassen van een poëtische taal absorbeert ze de vertelkunst in haar kunstpraktijk. 

Veel van de thema's in haar werken benaderen het geheugen en de tijd. Thema's die ze tegenkomt zijn onder andere objectieve/subjectieve geschiedenis, plattelandsvlucht, persoonlijke en familiegeschiedenis, natuur en dier. Ze benadert het geheugen en de tijd vanuit verschillende invalshoeken met behulp van de reukzin en  wat de geschiedenis achterlaat in de architectuur en het landschap.