Tall Tales Company
Tall Tales Company

Square One Tall Tales Company

Alles kan worden teruggebracht tot mathematische codes. Kunstmatige intelligentie is hot business en daarom wordt naarstig gezocht naar de broncodes van het menselijk handelen. Het Rotterdamse Tall Tales Company ging aan de slag met dit gegeven. In Square  One werken ze samen met beeldend kunstenaar Don Satijn. Square One  gaat over het vangen van emotie, vorm en inhoud in rekenkundige modellen.

Square One is een locatievoorstelling, waarbij het publiek een vooraf bepaalde route volgt langs een aantal gejongleerde scenes. De plekken waar deze scènes plaatsvinden spelen een belangrijke rol in de voorstelling en zijn bepalend voor de totaalervaring van het publiek.

GRATIS entree voor UT-studenten en -medewerkers!

Bestel je kaartje met je utwente-mailadres en neem je UT-pas mee op de dag van de voorstelling.

OVER DE VOORSTELLING

De moderne technologie snelt ons voorbij. Kunstmatige intelligentie neemt meer en meer taken over, Facebook kent ons beter dan onze eigen partner en Google luistert altijd mee. Codes en algoritmes gaan steeds meer onze privésfeer domineren, waardoor onze fysieke en digitale wereld steeds meer één worden. In Square One laat Tall Tales Company zien hoe emotie, vorm en inhoud in mathematische codes gevangen kunnen worden. Gebaseerd op de kunstobjecten van de Rotterdamse kunstenaar Don Satijn, onderzoekt Tall Tales hoe je vanuit codes kunt bewegen en jongleren. Het decor van Square One is de Vrijhof, waar van 5 tot 25 november in de grote expositieruimte het werk van Don Satijn te zien is. In deze bijzondere setting wordt een route uitgestippeld waarin jongleerpatronen worden weergegeven in abstracte werken, en statische kunst tot leven komt in langzaam transformerende, levende sculpturen.

Square One is de opmaat naar de voorstelling Square Two die in 2020 in première zal gaan.

OVER SQUARE TWO

Square Two is een artistiek experiment op het snijvlak van circus en beeldende kunst. Een samenwerking tussen Tall Tales Company en beeldend kunstenaar Don Satijn. In Square Two onderzoekt het gezelschap de onderliggende codes in hun eigen kunstvormen. Jongleerpatronen worden vrijwel altijd gecreëerd vanuit Siteswap, een uit wiskundige cijferreeksen opgebouwde taal. Ook de abstracte geometrische werken van Satijn zitten vol codes, magische vierkanten en verborgen boodschappen.

Waar bedrijven en wetenschappers druk bezig zijn om ons leven terug te brengen tot algoritmes en codes bewandelt Tall Tales Company de omgekeerde route. Vanuit codes wordt nieuw bewegingsmateriaal gecreëerd, om vervolgens tot leven te komen in een match met de architectuur, publieke ruimte en ons gevoelsleven.

TALL TALES COMPANY

Tall Tales Company maakt beeldende circusvoorstellingen waarin objectmanipulatie en acrobatiek worden gebruikt om verhalen te vertellen. Vanuit een fascinatie voor de menselijke natuur maakt het gezelschap gelaagde en toegankelijke voorstellingen; magisch, met risico en een vleugje humor.

Tall Tales is opgericht in 2012 door Harm van der Laan en Maartje Bonarius. Hun samenwerking ontstond al op de circusopleiding van Codarts Rotterdam waar zij zich specialiseerden in luchtacrobatiek (Maartje) objectmanipulatie (Harm) en partneracrobatiek (samen). Na een korte vervolgstudie in Toulouse besloot het duo terug te keren naar Rotterdam, om vandaar uit heel Nederland te laten kennismaken met circus als kunstvorm. Onder leiding van theatermaker Luc van Esch creëerden ze ‘Weg’ (2012), een acrobatische en poëtische theatervoorstelling over een koppel dat gevangen zit in een relatie. Na deze ervaring hadden ze de smaak te pakken en maakten samen met Luc van Esch ‘Solo’ (2013) over de (on)mogelijkheden van romantische liefde en ‘Langs’ (2017) een avondvullende theatervoorstelling over eenzaamheid, met jongleren, (lucht) acrobatiek, magie, dans en theater.
Tussendoor maakten Harm en Maartje samen de voorstelling ‘Turbulentie’ (2015) een familievoorstelling over een piloot en een stewardess die gaan vliegen zonder vliegtuig.

In One of these days (2018) , koos het makersduo voor een meer choreografische insteek. Samen met Thomas Falk werd een voorstelling gecreëerd waarin voor het eerst ook wordt gespeeld met vier performers.
In 2019 werden Bonarius en Van der Laan als tweede circustheatermakers ooit geselecteerd voor de ‘nieuwe makersregeling’ van het Nederlands Fonds Podiumkunsten. Square Two (2020) is de eerste voorstelling die volledig door Tall Tales Company gecreëerd en gespeeld wordt. Een locatievoorstelling waarin jongleerpatronen en beeldende kunst versmelten.

DON SATIJN

Musicus, componist en beeldend kunstenaar Don Satijn studeerde aan zowel de Academie voor Beeldende Kunsten als het Rotterdams Conservatorium (inmiddels Willem de Kooning Academie en Codarts geheten). Als beeldend kunstenaar werkt hij in beton, hout en staal, in een geometrisch abstracte stijl waarbij betekenis wordt toegevoegd door middels wiskundige structuren, reliëfs of perforaties codes en boodschappen in het werk te verwerken. Veelvoorkomende thema’s in de kunst van Satijn zijn de veelheid aan codes die intrinsiek in de wereld verborgen liggen, privacy en de codificering van de maatschappij. Zijn werk beslaat meer dan 30 jaar en een veelheid aan vormen, van portretten opgebouwd uit sofi- bankrekening- en klantnummers tot series met duizenden variaties op een simpele kubus.

Speciaal voor Square Two maakte Satijn een aantal nieuwe werken geïnspireerd op de overeenkomsten in de codetalen die zowel aan jongleren als digitale communicatie besloten liggen. De jongleurs gaan in Square Two op hun beurt de fysieke interactie met deze werken aan.

MAARTJE BONARIUS

De liefde voor het circus werd Maartje met de paplepel ingegoten. Als kind trad ze al op door heel Frankrijk met haar ouders, broer en hond in het mini-familiecircus ‘Circus Bonarius’. Maartje studeerde in 2012 af aan Codarts Rotterdam, waar ze zich specialiseerde in lucht- en partneracrobatiek. Naast het creëren en optreden voor Tall Tales Company speelde Maartje ook in voorstellingen met nationale en internationale tournees van onder meer Cirque Moustache, Arlette Hanson en Gandini Juggling.

HARM VAN DER LAAN

Van jongs af aan was Harm wekelijks bij het Rotterdamse jeugdcircus te vinden. Na het behalen van zijn diploma in de klinische psychologie volgde hij zijn hart en 2012 studeerde hij af bij Codarts Rotterdam in objectmanipulatie en partneracrobatiek (samen met Maartje). Naast het creëren en optreden voor Tall Tales Company, reisde Harm de wereld over met het vermaarde Britse gezelschap Gandini Juggling, en werkte hij voor onder meer Arlette Hanson en STIP / Laura van Hal. In zijn vrije tijd doceert Harm circusgeschiedenis bij de circusopleiding in Rotterdam.

JORIS DE JONG

Joris begon een studie als beeldend kunstenaar aan de Willem de Kooning academie, maar koos uiteindelijk toch voor het circus. Na zijn afstuderen bij Codarts Rotterdam in 2010 maakte hij furore met de Canadese gezelschappen 7fingers en Cirque Eloize, waarmee hij jarenlang de hele wereld over reisde. Daarnaast speelde hij een hoofdrol in The Great Bean van het Scapino Ballet en speelde hij bij de Holland Opera en Ulrike Quade.

Prijzen

Studenten€ 0,00
Medewerkers Universiteit Twente€ 0,00
Anderen€ 5,00
Square One Tall Tales Company
Bestellen