Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Oefenen met korte ‘Compassionate Mind Training’ oefeningen wanneer de hartslag hoog is: een haalbaarheids studie met de SENSE-IT

 

Aanvullende info

Type opdracht (Ba / Ma?): Ma

In– of extern?: Intern                                                                                                  

Hoeveel studenten mogelijk? 3                                    

Zelf data verzamelen (ja/nee?): ja

Type onderzoek (kwal/kwant/literatuurstudie): Mogelijke mengvorm van alle 3   

EC (10 of 30EC)? 10 EC of 30 EC       

Opdrachtbeschrijving:

De afgelopen jaren is er aan de Universiteit Twente in samenwerking met een aantal zorginstellingen een app ontwikkeld: de SENSE-IT. Deze app geeft mensen inzicht in wanneer hun hartslag stevig verandert, terwijl ze niet veel aan het bewegen zijn. Als dat gebeurt, zou het goed kunnen dat er op dat moment een lichamelijke reactie is op psychologische processen die dan plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld maar aan boos of bang worden. Veel therapieën leggen nadruk op het verbeteren van de gewaarwording van de staat en activiteit van je eigen lichaam en geest. De SENSE-IT kan daar misschien goed bij helpen.

Een interessante vraag is of het waardevol is om mensen een advies te geven elke keer als hun hartslag volgens de SENSE-IT hoog is. Je kunt denken aan het advies om een ademhalingsoefening te doen, om zo de ‘relaxation response’ (Benson, Beary, & Carol, 1974) op te roepen. Voor je these ga je dit onderzoeken, waarbij je je richt op mogelijke korte interventies uit de ‘Compassionate Mind Training’ (CMT; Gilbert, 2012; Matos et al., 2017). CMT is sterk (maar niet alleen) gericht op mensen met hoge niveaus van schaamte en zelf kritiek. De bedoeling is dat de zelf-compassie oefeningen en psycho-educatie die horen bij deze training mensen een gevoel van veiligheid geven en warmte en troost bieden. Behalve dat, legt CMT sterk de nadruk op het ‘lichamelijk kalmeren’ door ademhalingsoefeningen. Dit kalmeren wordt dan ook wel beschouwd als de basis van de training. Op dit moment moeten mensen zelf aanvoelen in hoeverre hun lichaam ‘gekalmeerd’ moet worden. Door de oefeningen te laten starten wanneer de Sense-IT meet dat het lichaam ‘verhoogd actief’ is, zouden de oefeningen misschien een nog sneller en sterker effect kunnen hebben.

 

Aangezien de SENSE-IT nog maar net ontwikkeld is en er in therapieën nog maar weinig (of zelfs helemaal niet) gewerkt wordt met real-time biofeedback doe je voor je these een haalbaarheids studie (ook wel een pilot of feasability studie genoemd).

Wat houdt dat in? Je verricht een korte literatuurstudie en werkt aan de ontwikkeling van een eerste versie van de beoogde interventie. Wanneer mogelijk, probeer je deze bij een paar mensen uit binnen een relatief korte periode (denk aan 1 of maximaal 2 weken).

Wie zoeken we?

Enthousiaste afstudeerders die geïnteresseerd zijn in de thema’s compassie, biofeedback en de rol van technologie in de geestelijke gezondheidszorg.

Wat bieden we?

Toegang tot interessante nieuwe technologie welke dit jaar ook in verschillende grote trials bij verschillende therapievormen wordt ingezet. De mogelijkheid om te werken aan en te leren over Compassionate Mind Training.

Begeleiders: 

Dr. Matthijs Noordzij, Dr. Randy Klaassen, Youri Derks MSc

Referenties

Benson, H., Beary, J. F., & Carol, M. P. (1974). The Relaxation Response. Psychiatry, 37(1), 37–46. https://doi.org/10.1080/00332747.1974.11023785

Gilbert, P. (2012). Compassion-focused therapy. Cognitive Behaviour Therapies, (April 2009), 140–165. https://doi.org/10.4135/9781446288368.n7

Matos, M., Duarte, C., Duarte, J., Pinto-Gouveia, J., Petrocchi, N., Basran, J., & Gilbert, P. (2017). Psychological and Physiological Effects of Compassionate Mind Training: a Pilot Randomised Controlled Study. Mindfulness. https://doi.org/10.1007/s12671-017-0745-7