Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Oefenen met korte ‘VERS’ oefeningen wanneer de hartslag hoog is: een haalbaarheids studie met de SENSE-IT

Aanvullende info

Type opdracht (Ba / Ma?): Ma

In– of extern?: Intern                                                                                                  

Hoeveel studenten mogelijk? 3                                    

Zelf data verzamelen (ja/nee?): ja

Type onderzoek (kwal/kwant/literatuurstudie): Mogelijke mengvorm van alle 3   

EC (10 of 30EC)? 10 EC of 30 EC       

Opdrachtbeschrijving:

De afgelopen jaren is er aan de Universiteit Twente in samenwerking met een aantal zorginstellingen een app ontwikkeld: de SENSE-IT. . Deze app geeft mensen inzicht in wanneer hun hartslag stevig verandert, terwijl ze niet veel aan het bewegen zijn. Als dat gebeurt, zou het goed kunnen dat er op dat moment een lichamelijke reactie is op psychologische processen die dan plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld maar aan boos of bang worden. Veel therapieën leggen nadruk op het verbeteren van de gewaarwording van de staat en activiteit van je eigen lichaam en geest. De SENSE-IT kan daar misschien goed bij helpen.

Een interessante vraag is of het waardevol is om mensen een advies te geven elke keer als hun hartslag volgens de SENSE-IT hoog is. Je kunt denken aan het advies om een ademhalingsoefening te doen, om zo de ‘relaxation response’ (Benson, Beary, & Carol, 1974) op te roepen. Voor je these ga je dit onderzoeken, waarbij je je richt op mogelijke korte interventies uit de Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis (VERS, http://bit.ly/2mah7kC). De VERS is een therapievorm die zich richt op emotieregulatie en vooral ontwikkeld is voor mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis. In de VERS staat een ‘pannetjesmodel’ centraal aan de hand waarvan mensen de intensiteit van hun emotie kunnen (leren) weergeven. Dit pannetjes model staat vooral de psychologische kant van emoties en het is onduidelijk in hoeverre een groter bewustzijn van lichamelijke veranderingen ook behulpzaam zouden zijn binnen de VERS. Het zou kunnen dat verschillende onderdelen van de VERS effectiever zijn als ze gekoppeld worden aan real-time biofeedback van de SENSE-IT. Door de oefeningen bijvoorbeeld te laten starten wanneer de Sense-IT meet dat het lichaam ‘verhoogd actief’ is, zouden de oefeningen misschien een nog sneller en sterker effect kunnen hebben.

 

Aangezien de SENSE-IT nog maar net ontwikkeld is en er in therapieën nog maar weinig (of zelfs helemaal niet) gewerkt wordt met real-time biofeedback doe je voor je these een haalbaarheids studie (ook wel een pilot of feasability studie genoemd).

Wat houdt dat in? Je verricht een korte literatuurstudie en werkt aan de ontwikkeling van een eerste versie van de beoogde interventie. Wanneer mogelijk, probeer je deze bij een paar mensen uit binnen een relatief korte periode (denk aan 1 of maximaal 2 weken). 

Wie zoeken we?

Enthousiaste afstudeerders die geïnteresseerd zijn in de thema’s compassie, biofeedback en de rol van technologie in de geestelijke gezondheidszorg.

Wat bieden we?

Toegang tot interessante nieuwe technologie welke dit jaar ook in verschillende grote trials bij verschillende therapievormen wordt ingezet. De mogelijkheid om te werken aan en te leren over Compassionate Mind Training.

Begeleiders: 

Dr. Matthijs Noordzij, Dr. Randy Klaassen, Youri Derks MSc

Referenties

Benson, H., Beary, J. F., & Carol, M. P. (1974). The Relaxation Response. Psychiatry, 37(1), 37–46. https://doi.org/10.1080/00332747.1974.11023785