MESA+ Universiteit Twente
Wetenschappers & GebruikersVoor wetenschappelijke bezoekers Industrie & EconomieMogelijkheden voor samenwerking Publiek & MediaAlles draait om nano Studenten & EducatieMeer over Nanotechnologie

Publiek & Media

Alles draait om nano

Nanotechnologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het extreem kleine, de schaal van enkele atomen en moleculen. Eén nanometer is een miljoen keer kleiner dan een millimeter. Op nanoschaal krijgen veel materialen unieke eigenschappen waar nanotechnologen dankbaar gebruik van maken. Op deze kleine schaal kan ook naar de samenstelling van materialen en vloeistoffen gekeken worden. Dit leidt tot zeer gevoelige en nauwkeurige testapparaten. Er komt echter veel bij kijken om met deze materialen te kunnen werken of structuren van enkele nanometers te kunnen maken. Het is zo klein dat je allerlei gecompliceerde apparaten nodig hebt om ze te kunnen bewerken en zelfs om ze te kunnen zien.  De onderzoekers werken daarom in een laboratorium dat zogenaamde cleanrooms bevat. Dat zijn ruimtes die extreem schoon zijn. Dat moet ook wel, want een enkel stofdeeltje kan, omdat het veel groter is, een nanoproduct beschadigen. 


MESA+ is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op het gebied van nanotechnologie waar 525 wetenschappers samen onderzoek doen. Ze ontwikkelen er bijvoorbeeld compleet nieuwe materialen voor zonnepanelen of voor de computerchips van de toekomst. Ook werken ze er aan labs-on-a-chip. Dat zijn minuscule laboratoria die vaak kleiner zijn dan een postzegel, maar die wel allerlei metingen kunnen doen. Bijvoorbeeld de samenstelling van je bloed bepalen of kijken of een man wel vruchtbaar is.