MESA+ Universiteit Twente
Wetenschappers & GebruikersVoor wetenschappelijke bezoekers Industrie & EconomieMogelijkheden voor samenwerking Publiek & MediaAlles draait om nano Studenten & EducatieMeer over Nanotechnologie

Nieuws

20 okt 2016 - Pratende lichtspikkels De hoeveelheid licht die kans ziet, door een ondoorzichtig laagje heen te komen, is met slimme technieken te vergroten. Tegelijk neemt de hoeveelheid teruggekaatst licht af, zo blijkt uit UT-onderzoek. Het is alsof de lichtspikkels met elkaar praten. 12 okt 2016 - Living Smart Campus start tweede ronde projectvoorstellen Het College van Bestuur doet voor de tweede keer dit jaar een oproep aan de UT gemeenschap om met projectvoorstellen voor Living Smart Campus te komen. 5 okt 2016 - Nobelprijs voor UT-eredoctor Fraser Stoddart Sir James Fraser Stoddart, eredoctor van de Universiteit Twente, heeft samen met Nederlander Ben Feringa en de Fransman Jean-Pierre Sauvage de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen. Het trio doet onderzoek naar moleculaire motoren. 4 okt 2016 - Snelle chip meet effect gif Het effect dat giftige stoffen hebben op bijvoorbeeld het eiwit hemoglobine in bloed, is nu snel te testen in een lab-on-a-chip. Voor het mengen van de stof met het eiwit heeft UT-onderzoeker Floris van de Brink een snelle en efficiënte mixer ontwikkeld. 30 sep 2016 - Productiefaciliteit voor Microfluïdische Systemen Universiteit Twente, Saxion University of Applied Sciences en vier hightechbedrijven bundelen hun krachten om de productiemogelijkheden van microfluïdische systemen te vergroten. Binnen het proeftuin project stellen zij de faciliteiten, waaronder het MESA+ NanoLab en High Tech Factory, ter beschikking aan het MKB. Verder worden vier concrete demonstrators ontwikkeld voor verschillende toepassingen, zoals een micropipet en een micronaald.
29 sep 2016 - Samenwerking inkjettechnologie van start Bij Océ in Venlo is het officiële startsein gegeven voor een onderzoeksprogramma naar inkjet ter waarde van € 6,3 miljoen, gecoördineerd door UT-hoogleraar Detlef Lohse. 16 sep 2016 - nanotechnologie in het vizier van het Ministerie van Veiligheid & Justitie Het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) is geïnteresseerd in wat de ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie betekenen voor het ministerie en de uitvoeringsdiensten. Een rapport over dit onderwerp, geschreven door Verena Schulze Greiving, Haico te Kulve, Kornelia Konrad en Stefan Kuhlmann van de STePS groep en Pepijn Pinkse van COPS, is gepubliceerd op de website van het ministerie. Het rapport geeft een breed overzicht van opkomende nanotechnologieën en de betekenis voor civiele veiligheidstoepassingen. 8 sep 2016 - Wet van Moore is dood Twee prominente UT-hoogleraren, Bram Nauta en Jurriaan Schmitz, vertellen in een artikel in De Ingenieur over de wet van Moore, de nieuwste ontwikkelingen in de Chip-industrie en waarom het onmogelijk is de hegemonie van de vier grootste chipfabrikanten ter wereld te doorbreken.