See News

07-06-2016: Jurriaan Huskens en Merel Jung sprekers NWO Bessensap 2016 Amsterdam

Op vrijdag 10 juni organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek- en communicatie Nederland (VWN) het evenement Bessensap.

Locatie is dit jaar De Rode Hoed in Amsterdam. Bessensap is hét event dat journalisten, wetenschappers en voorlichters bij elkaar brengt. Wetenschappers Huskens (MESA+) en Jung (CTIT) zijn namens de UT sprekers tijdens het evenement.

Virussen houden van zoet!

(Jurriaan Huskens)

Waarom worden er elk jaar weer zoveel mensen ziek van de griep? Hoe ontstaan uitbraken van vogelgriep bij mensen en andere zoogdieren? Kleine mutaties in het erfelijk materiaal van het griepvirus veroorzaken grote veranderingen in zijn infectiviteit. Deze wordt gestuurd door hechting van het virus aan cellen van het dier dat hij infecteert. Niet één, maar vele interacties tussen de viruswand en suikermoleculen op de celwand bepalen de sterkte en selectiviteit van deze hechting. Tijdens Bessensap op 10 juni gaat Jurriaan Huskens in op hoe dit versterkingsmechanisme werkt en hoe dat gebruikt wordt om een nieuw meetprincipe te ontwikkelen voor de infectiviteit van griepvirussen.

Robots die voelen wat we bedoelen: aanraking in mens-robot interactie (Merel Jung)

In sociale interactie gebruiken mensen aanraking, bijvoorbeeld om elkaar te groeten of om iemand gerust te stellen. Robots die op een sociale manier met mensen omgaan komen eraan. Om op een natuurlijke manier te communiceren moeten robots onze aanrakingen begrijpen en op een sociaal gepaste manier zelf aanraking toepassen. Jung onderzoekt hoe robots leren door vanuit druksensordata verschillende soorten aanrakingen, zoals aaien, kietelen en slaan, te onderscheiden en hoe die aanrakingen geïnterpreteerd worden in de sociale context. Dit onderzoek naar het automatisch begrijpen van sociale aanraking staat nog in de kinderschoenen. Tijdens Bessensap op 10 juni laat Jung zien wat hierbij komt kijken, wat we tot nu toe weten en waar de uitdagingen liggen.

Bessensap bijwonen?

http://www.nwo.nl/actueel/evenementen/bessensap

Wist u dat?

...Bessensap zijn naam ontleent aan een gedicht van Daan Zonderland (1909-1977)? 'Er was eens een professor/ Die at betonnen pap/ Dat deed hij niet uit honger/ Maar voor de wetenschap/ Zijn vrouw stond luid te huilen/ En riep bij ied're hap:/ 'Ach, Hendrik neem tenminste/ Een beetje bessensap.' (De blikken fluit, Utrecht 1948).