See News

27-01-2016: Rindia Putri (AIO/ BNT) en Wouter Vijselaar (AIO / MNF) ontmoeten wereldtop in Singapore

Global Young Scientists Summit

Vier UT-promovendi, Rindia Putri (TNW), Wouter Vijselaar (TNW), Floris van den Brink (EWI) en Marinke van der Helm (EWI) van de Universiteit Twente hebben de Global Young Scientists Summit kunnen bijwonen in Singapore. Op deze jaarlijkse ‘boot camp’ voor jonge topwetenschappers, ontmoetten ze onder meer verschillende Nobelprijswinnaars die als mentoren fungeerden. Op de slotdag van de top hebben zij ook President Tony Tan Keng Yam van Singapore ontmoet.

Zo’n 300 jonge wetenschappers uit de hele wereld hebben van 17 tot en met 22 januari op de Singapore University of Technology and Design (SUTD) de Global Young Scientists Summit bijgewoond met als thema ‘Advancing Science, Creating Technologies for a better world’. Anders dan bij een regulier wetenschappelijk congres, waren in Singapore wetenschappers van veel uiteenlopende disciplines bijeen om van gedachten te wisselen over grote maatschappelijke vragen. Maar liefst dertien Nobelprijswinnaars, onder wie Gerard ’t Hooft en Carlo Rubbia, hielden er een lezing. Ook waren er bijdragen van winnaars van de Fields Medal, de Turing Award en de Millennium Technology Prize. Voor jonge promovendi en post-docs is het een uitgelezen gelegenheid om hun wetenschappelijke helden te ontmoeten. Ook worden zij er uitgedaagd om in een competitie mee te denken over oplossingen voor bijvoorbeeld de problematiek van ‘sustainable and liveable cities’.

Promovenda Rindia Putri uit de groep Biomolecular Nanotechnology: “De line-up van sprekers was zeer indrukwekkend. Zeker de kleinere groepssessies nodigden uit tot laagdrempelige interactie met de topwetenschappers. Zelf vond ik de sessies met prof Ariel Warshel (Nobel Prijs Chemie 2013) en prof Michael Graetzel (Millennium Award) bijvoorbeeld erg goed. Ook hebben we verschillende instituten in Singapore kunnen bezoeken. Het leverde waardevolle contacten op voor samenwerking in de toekomst, zeker ook voor jonge wetenschappers die een carrière in Singapore overwegen. Tijdens de slotsessie met de President, was hij erg geïnteresseerd in onze ervaringen tijdens de top.”

Singapore heeft recent bekendgemaakt, voor de komende vijf jaar maar liefst 19 miljard dollar te investeren in onderzoek, innovatie en ondernemerschap. De Universiteit Twente heeft goede contacten met onder meer het Agency for Science, Technology and Research (A*STAR), de National University of Singapore (NUS) en Nanyang Technical University (NTU).

Bezoek de GYSS@one-north website voor meer informatie