UTFacultiesTNWResearchDept BISM3INewsHoe het uitpoepen van aardappelpuree een genante medische kwaal kan verhelpen

Hoe het uitpoepen van aardappelpuree een genante medische kwaal kan verhelpen Bron: Josien Kodde (Tubantia)


Anique Bellos zet zich in voor vrouwen die ongewild ontlasting verliezen. „Er zijn vrouwen die geen broek meer dragen. Continue spookt de vraag door hun hoofd waar in hun buurt een toilet is.” © hetoog.nl - Elzenga

Incontinent zijn van ontlasting is een akelige kwaal. Vijftien vrouwen doen binnenkort mee aan nieuw Twents wetenschappelijk onderzoek, dat bijzonder oefenmateriaal gebruikt, namelijk aardappelpuree. De vrouwen dragen mogelijk bij aan de oplossing van hun eigen nachtmerrie.

Onderzoekster Anique Bellos uit Hengelo verwacht dat het geen probleem is om proefpersonen te vinden. Ze doet al langer onderzoek naar ongewild poepverlies. Eerder kreeg ze via de ziekenhuizen in de regio patiënten aangeleverd. „De motivatie is groot”, zegt de assistent-professor van de Universiteit Twente over het bijzondere onderzoek. „Vrouwen hebben er bijna alles voor over om beter te worden.”

‘Waar is het toilet?’

Anique Bellos hoort de verhalen uit eerste hand op de polikliniek. Ontlastingsincontinentie is uitermate invaliderend, zegt ze. „Er zijn patiënten die de deur niet meer uit durven. Met vriendinnen een dagje uit met de bus is geen optie als er geen toilet aan boord is. Hetzelfde geldt voor etentjes, bioscoopbezoek en verjaardagen. Er zijn vrouwen die geen broek meer dragen. Continue spookt de vraag door hun hoofd waar in hun buurt een toilet is.

Ze gaan niet zwemmen omdat ze ongemerkt poep kunnen verliezen. Het drijft ineens naast hen in het bad.” Ongewild poepverlies komt voornamelijk bij vrouwen voor nadat die een of meerdere bevallingen achter de rug hebben waardoor hun bekkenbodem te slap is geworden. Soms speelt de kwaal snel na een bevalling op en dat is dan vaak als de vrouw in kwestie een totaalruptuur heeft gehad.

Bij problemen op jongere leeftijd speelt mogelijk genetische aanleg een rol. Een meerderheid van de patiënten is 60-plus, zegt Bellos. „De oorzaak van de aandoening is bijna altijd een verzakking van de endeldarm. Weet je dat wereldwijd een op de vijf volwassen vrouwen ongewild stoelgangsverlies heeft? Het varieert van windjes niet kunnen inhouden tot ongecontroleerd dikke poep verliezen.”

Vijftig operaties

De UT heeft samen met de ziekenhuizen MST en ZGT 60 mille gekregen uit het fonds Pioneers in Health Care. Dat maakt het nieuwe onderzoek naar ontlastingsverlies mogelijk, waarbij de oorzaak een in zichzelf gezakte endeldarm is. Jaarlijks worden in ZGT vijftig vrouwen hieraan geopereerd. Er wordt een matje vastgemaakt aan de endeldarm en het heiligbeen waardoor de verzakking is verholpen.

Anique Bellos, onderzoekster

„Helaas blijven bij ongeveer een op de drie à vier patiënten de klachten gelijk of verergeren ze”, zegt Bellos. „Om te begrijpen waarom dat is doen we nader onderzoek. Mri-specialist Frank Simonis van de UT helpt me daarbij. Vijftien vrouwen krijgen via de vagina echogel ingebracht en via de anus aardappelpuree. Ze nemen plaats in een kantelbare mri-scan en volgen instructies waarbij ze in fasen uiteindelijk de puree uitpoepen. Uit wat de scanapparatuur laat zien, hopen we meer duidelijkheid te krijgen.”

Dat moet volgens haar uiteindelijk bijdragen aan betere resultaten van de operatie. „We gunnen het die vrouwen zo. Van die 65 procent die wel baat had bij de operatie, horen we fantastische verhalen terug. Patiënten vertellen mij soms: dankzij deze ingreep heb ik mijn leven weer terug.”

Patiënten voor het onderzoek worden aangezocht via de ziekenhuizen.

Mri-specialist Frank Simonis helpt Anique Bellos met de medische beeldvorming in het TechMed Centrum op de campus.

Mri-specialist Frank Simonis helpt Anique Bellos met de medische beeldvorming in het TechMed Centrum op de campus. © hetoog.nl - Elzenga

Het synthetisch materiaal waarmee de dokters de endeldarm ophangen aan de wervelkolom. Het lijkt op een sinaasappelnet.  

Editie:   Oldenzaal
Fotografie: Cees Elzenga/hetoog.nl 
CE20240201

Het synthetisch materiaal waarmee de dokters de endeldarm ophangen aan de wervelkolom. Het lijkt op een sinaasappelnet. Editie: Oldenzaal Fotografie: Cees Elzenga/hetoog.nl CE20240201 © hetoog.nl - Elzenga