Borstvoeding in beeld
Veel vrouwen hebben problemen bij het geven van borstvoeding, maar hier is nog weinig over bekend. In dit onderzoek kijken we naar de borst vlak voor, tijdens en na het kolven.
Geef je op dit moment borstvoeding? Dan kun je meedoen aan onderzoek naar de borst tijdens het borstvoeding geven. We willen daarvoor graag de borst scannen, om te zien hoe de borst verandert voor, tijdens en na het afkolven van melk. Hiervoor gebruiken we twee onschadelijke en pijnloze scan-methoden: MRI en optische beeldvorming met licht.
Wij zijn ook op zoek naar vrouwen die geen borstvoeding geven, als controlegroep. Deze vrouwen hoeven niet te kolven tijdens het onderzoek.
Waar werken we aan?
Borstvoeding geeft veel gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Toch is nog lang niet alles bekend over hoe borstvoeding geven werkt. Ook ervaren veel vrouwen problemen bij het geven van borstvoeding. Wij onderzoeken daarom wat er in de borst gebeurt tijdens het afkolven van moedermelk. Hiermee hopen we meer te weten te komen over waarom de ene moeder meer melk aanmaakt, dan de andere. In deze studie kijken we vooral hoe de samenstelling van het borstweefsel verandert en of dit een verband heeft met de hoeveelheid afgekolfde melk. We kijken naar de doorbloeding van de borst, de hoeveelheid klierweefsel en de toeschietreflex.
Wat vragen we van jou?
Als je meedoet aan dit onderzoek, kom je één keer naar de Universiteit Twente (gelegen tussen Enschede en Hengelo). Het onderzoek duurt 1.5 tot 2 uur.
Tijdens het onderzoek scannen we je borsten voor, en na het kolven. Daarnaast plakken we tijdens het kolven een aantal sensoren aan de borst en meten we hoeveel melk je hebt afgekolfd. De afgekolfde melk kun je gewoon mee naar huis nemen en blijft veilig als voeding voor je kindje.
Als je geen borstvoeding geeft (controlegroep), voeren we dezelfde metingen uit. Het enige verschil is dat je dan niet hoeft te kolven.
Wie kan er meedoen en wanneer?
Wij zijn op zoek naar twee groepen vrouwen:
- Groep 1. Gezonde, volwassen vrouwen (>18 jaar) die borstvoeding geven. Je bent minimaal 1, en maximaal 12 maanden geleden bevallen.
Op het moment van het onderzoek heb je geen borstvoedingsproblemen, zoals tepelkloven en borstontsteking. - Groep 2. Gezonde, volwassen vrouwen (>18 jaar) die géén borstvoeding geven en niet zwanger zijn geweest en/of borstvoeding hebben gegeven in de afgelopen 9 maanden.
Voor beide groepen geldt:
- Je bent niet zwanger.
- Je hebt geen operaties aan de borst gehad, zoals een borstreconstructie, borstvergroting, of borstverkleining.
- Je hebt geen tatoeages en/of piercings in/op de borsten.
- Je hebt geen borstkanker (gehad).
Dit onderzoek loopt van januari 2024 tot midden 2026.
AANMELDEN ONDERZOEK
Wil je je aanmelden voor dit onderzoek, of heb je vragen? Neem dan vrijblijven contact op met de onderzoeker!