FAQ

  • “Ik ben niet gemotiveerd, wat nu?”

    Je twijfelt of je wel de goede studie hebt gekozen. Je gaat weinig naar college, je stelt het studeren uit en je bent ongemotiveerd. Door veel dingen uit te stellen en weinig naar colleges te gaan kun je in een negatieve spiraal terechtkomen: je studeert niet, haalt weinig punten, daardoor raak je minder gemotiveerd. En daardoor ga je weer minder studeren.

    1: Actie! Doorbreek de vicieuze cirkel

    Het is belangrijk om uit die vicieuze cirkel te komen. Kijk eens of het verschil maakt als je wél naar college gaat. Maak een studieplanning en ga serieus aan de slag met de stof, enz. Ook al heb je daar in het begin de motivatie niet voor, soms merk je na een tijdje dat je je weer gemotiveerder gaat voelen.

    2: Effectieve studieaanpak

    Haal je ondanks je inspanningen nog steeds geen goede cijfers? Dan is het goed om eens te kijken naar je studievaardigheden. Breng eens in kaart hoe je het studeren tot nu toe aanpakt. Waaraan besteed je je tijd? Hoe ga je om met de studiestof, moet je echt alles lezen? Hoe bereid je je voor op tentamens? Wat kan effectiever in je studieaanpak? Praat hierover ook eens met je studieadviseur.

    3. Waar loop je wel warm voor?

    Heb je serieus geprobeerd om de cirkel te doorbreken, en heb je je studiemethoden onder de loep genomen? Nog steeds een gebrek aan motivatie? Zijn er dingen buiten je studie waar je wel warm voor loopt? Of zit je in het algemeen niet erg lekker in je vel?

    Hulp inschakelen

    Je bent niet de enige die tegen motivatieproblemen aanloopt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondersteuning bij motivatieproblemen.

    Praat er eens over met je mentor of studieadviseur. Vaak levert zo’n gesprek je al wat meer inzicht op in hoe het bij jou werkt.

    Selfmanagementcursus: Je kunt meedoen aan deze cursus als je serieus aan de slag wilt en wel een stok achter de deur kunt gebruiken.

    Studievaardigheden: Wil je weten hoe het gesteld is met je studievaardigheden? Doe dan eens de studievaardighedentest. Heb je de test gedaan, dan krijg je meteen een aantal praktische tips die je kunt uitproberen. Je kunt ook direct naar de studietips.

    Zit je niet lekker in je vel? In dat geval, dan kunnen een aantal gesprekken met een van de studentenpsychologen van de Rode Balie je misschien op weg helpen. Zij hebben veel ervaring met het begeleiden van studenten met motivatieproblemen.

  • "Hoe kan ik mijn keuzeruimte opvullen en bij wie kan ik dit doorgeven?"

    Een antwoord op deze en andere vragen vind je in de handleiding van de derdejaars keuzeruimte te vinden op: https://www.utwente.nl/psy/bachelor/aanmelden_b3/

  • "Waar vind ik het rooster van mijn keuzevakken/minorvakken?

    De roosters van alle UT-opleidingen vind je op: https://rooster.utwente.nl

  • "Waar vind ik informatie over in-/uitschrijven, collegegeld, etc.?"

    Heb je vragen over in-/uitschrijving op de UT, collegegeld, of wil je een adreswijziging doorgeven? Kijk dan op de site van Student Services.

  • "Goede cijfers, toch twijfel over de studiekeuze."

    Je twijfelt over je studiekeuze, ondanks dat je goede resultaten haalt. Doorzetten lukt echter steeds minder. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

    Waar heeft je tegenzin mee te maken?

    Probeer voor jezelf uit te zoeken wat je tegenstaat. Vind je bepaalde vakken niet leuk, of de manier waarop colleges worden gegeven. Heeft het te maken met een bepaalde docent? En hoe bevalt het samenwerken in groepen? Of mis je juist uitdaging?

    Zijn er ook vakken die je wel leuk vindt? Kun je formuleren wat het verschil is tussen leuke en niet leuke vakken? Wat maak je daaruit op?

    Wat waren je verwachtingen?

    Wat waren je verwachtingen toen je begon met studeren? Zijn deze uitgekomen? Kun je misschien je verwachtingen herformuleren? Heb je een duidelijk beeld waar de opleiding naar toe gaan?

    Staat de studie of het studeren je tegen?

    Het kan ook zijn dat niet de studie tegenvalt, maar het studeren op zich. Heb je moeite om bij te blijven? Vind je het lastig om je te concentreren? Lukt het je om je tijd goed in te delen?

    Hulp inschakelen

    Studieadviseur

    In een gesprek met de studieadviseur kun je bespreken wat je tegenstaat in de studie, wat je verwachtingen waren, en breng je jouw studievaardigheden in kaart. Verder kan de studieadviseur informeren over het verdere verloop van de studie. In overleg met jou kan de studieadviseur je dooverwijzen naar de Rode Balie.

    Studiekeuzespreekuur

    Bij de Rode Balie is veel ervaring met studiekeuze- en motivatieproblemen. Zij kunnen je helpen met het verhelderen van je problemen, zodat je de keuze gemakkelijker kan maken.

  • "Wanneer zijn de vakanties?"

    In de jaarcirkel staan alle onderwijsweken en vakantieperiodes. Let op: bij sommige opleidingen vallen enkele tentamens ook buiten de tentamenweken die in jaarcirkel staan. Kijk daarvoor altijd ook op het rooster van de opleiding.