July2009_Dec2009

Workshop Stemgebruik, dinsdag 13 oktober

Photo exposition: “Women in Mathematics throughout Europe: a Gallery of Portraits”

Sorry, this invitation and workshop will only be in Dutch.


Het Female Faculty Network Twente nodigt u graag uit voor de workshop:

“Presentatie en Stemgebruik”

door Jetske Zijlstra

op dinsdag 13 oktober van 13.00 tot 18.00 uur

in gebouw de Drienerburght, zaal A


De workshop: Hallo. Ben ik in uw aandacht!
Ik ben er achter. Het ligt aan mijn stem. Ik kan gewoon geen volume maken. De heren, paar dames, overstemmen me totaal. Ze horen me domweg niet en ik kan me niet hoorbaarder maken.
Of: mijn stem is te hoog. Het piept. Het straalt geen daadkracht uit. Het ontbreekt hem aan stevigheid.
Of: het publiek valt altijd in slaap bij mij. Er zit geen melodie in mijn stem. Eén grote monotone dreun en ik weet niet hoe er vanaf te komen. Het is wellicht een aangeboren afwijking. Ze zijn vergeten registers aan te leggen.
In je kleding heb je ook al van alles uitgeprobeerd zo ook aan je lichaamsomvang, geur en ellebogenwerk.
Wat nu? Voordrachten houden, in vergaderingen meepraten, op recepties netwerken. Het is een onderdeel van je werk! Nog erger. Je hele carrière planning is hier van afhankelijk en zie je door je stem en aanverwante zaken om zeep geholpen worden. Het glazen plafond en de plakvloer nog niet eens meegerekend.

Daarom deze workshop. Om u van het idee af te helpen dat u een technisch mankement heeft aan uw stem. In deze workshop richten we ons op je presenteren en zichtbaar maken vanuit hart, hoofd en handen. Dit doen we door:
- vrij worden in het spelen met rollen.
- focussen vanuit het hart.
- het non-verbaal communiceren vergroten en uitbuiten.
- positie innemen zonder gene.
- strategisch handelen.
- doelgericht zijn.
- met lijf en leden staan voor wat je wilt.
- inzicht krijgen in de saboteur in jezelf.
- inzicht krijgen in overtuigingen en beelden die belemmerend werken.

Onze werkwijze:
We werken met situaties uit de praktijk. Deze onderzoeken we middels theater, om inzichten te krijgen waar de crux zit. We doen allerhande oefeningen gericht op stem en lichaam. We gaan stoeien met rollen. Dagen uit net iets verder te gaan dan je denkt te kunnen. We werken ook met opdrachten die meer persoonsgericht zijn.
Hoe dan ook krijg je allerhande ervaringen en een gevarieerd pakket tools mee om daadkrachtiger en zekerder te zijn in je handelen en optreden.


De workshop wordt gegeven door Jetske Zijlstra en Lucia Bomert.

-Jetskse Zijlstra heeft sinds 1995 haar eigen bedrijf Zijlstra & Zo. Ze begeleidt processen in verandering en ontwikkeling naar professionaliteit middels training, coaching en interacts(interactieve programma's met theater). Ze heeft aan het conservatorium Enschede muziektherapie gestudeerd. Ze is autodidact actrice. Ze heeft de opleiding voor Trainer gedaan bij JJ Training in Amsterdam, bij Het Balkon in Vasse de opleiding voor psychodrama en voicedialogue en bij Weisfelt & Partners de opleiding tot coach en systemisch werken. De kracht in het werk van Jetske zit in de ervaringsgerichte aanpak waarin speelsheid en helderheid de kern zijn en waardoor zij tot de essentie weet te komen. 


-Lucia Bomert is twintig jaar geleden afgestudeerd aan de Arnhemse Theaterschool. 
Nadien heeft ze gewerkt als actrice, regisseuse en theaterdocente. Daarnaast is zij twintig jaar geleden als een van de eerste professionele rollenspelacteurs in communicatietrainingen gaan werken. Die twee werkvelden zijn een wederzijdse bron van inspiratie gebleken.
Uit 'the best of both worlds’  heeft zij een geheel eigen en unieke werkwijze ontwikkeld.  Met middelen en werkvormen uit zowel het theater - als de communicatiewereld werkt zij met mensen aan het vergroten van hun uitdrukkingsvaardigheid.


Voor meer over Zijlstra & Zo zie www.zijlstraenzo.nl


Graag opgeven via FFNT@utwente.nl.  


Met vriendelijke groet namens het Female Faculty Network Twente (FFNT),

Angelika Mader, voorzitterComing activities:

10 september, 13.00-17.00 uur, workshop Mind mapping, Anne Heleen Bijl, Logica

21 september, 12.30-14.00 uur, Lunchmeeting Gender related research, Drienerburght

29 september, 12.30-14.00 uur, Lunchmeeting Cycling through the Dutch jungle, Faculty Club

3 december, 14.00-16.30 uur, Workshop “Loesje”
logo


FFNT aims to support the professional development of women in academia and to provide a network for sharing and exchanging experience. It develops workshops and lectures specially for women and also organises activities aimed at women jointly with PA&O (whose activities are otherwise gender neutral).