UTFaculteitenTNWNieuwsEFRO-subsidie voor ontwikkeling Lyme-test

EFRO-subsidie voor ontwikkeling Lyme-test

De ziekte van Lyme is lastig vast te stellen en te behandelen, zeker in een vroeg stadium. Onderzoekers van de Universiteit Twente en UT-spin off ECsens, samen met partners Vysens (Hengelo) en InnatOss (Oss), ontvangen nu bijna twee miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van een veelbelovende, nieuwe Lyme-test. De test wordt gebouwd op een flexibel diagnostisch platform dat ook voor andere ziektes toepasbaar is.

Lymeziekte is een sluipende infectieziekte die in Nederland vooral voorkomt in groene gebieden zoals Overijssel en Gelderland. Jaarlijks zoeken hier ruim 15.000 mensen medische hulp na een tekenbeet. De diagnose is vaak lastig: de bekende rode ring verschijnt niet altijd en bestaande tests kunnen de bacterie moeilijk aantonen. Daardoor lopen veel mensen onnodig lang rond met klachten of krijgen ze niet de juiste behandeling.

Een platform, veel toepassingen

Het nieuwe testplatform, genaamd ESPRIT, combineert verschillende technologieën die in eerdere onderzoeksprojecten zijn ontwikkeld. De test wordt als eerste toegepast voor Lymeziekte, in samenwerking met biotechbedrijven InnatOss en Vysens. Maar het platform is breder inzetbaar: andere organisaties kunnen in de toekomst hun eigen tests ontwikkelen op hetzelfde systeem.

“Het wordt een flexibel platform waarop andere partijen hun eigen diagnostische testen kunnen bouwen, dat maakt het mogelijk om veel verschillende toepassingen snel op de markt te brengen”, vertelt UT-onderzoeker Pepijn Beekman. Een snelle en betrouwbare diagnose voorkomt gezondheidsschade. Dit project is belangrijk voor onze regio, maar heeft ook potentie om wereldwijd verschil te maken.

EFRO-Oost

Aan de basis van het Programma 2021-2027 staan de Europese doelen voor regionale ontwikkeling. In dit kader maakten Overijssel en Gelderland het EFRO-programma voor Oost-Nederland. Dat programma zet zich in op een slimmer en groener Oost-Nederland met sterke, innovatieve ondernemers en een krachtig midden- en kleinbedrijf.

Een van de doelstellingen van het EFRO-Oost programma is het verder brengen van slimme innovaties, van prototype naar marktintroductie. EFRO-Oost projecten worden uitgevoerd door samenwerkingsverbanden van minimaal drie mkb-ondernemingen of van mkb-ondernemingen met grootbedrijven en/of kennisinstellingen.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)