UTFaculteitenTNWNieuwsERC Consolidator grants voor onderzoek naar eiwitten en slimme materialen
Sergii Pud en Hanumantha Rao Vutukuri

ERC Consolidator grants voor onderzoek naar eiwitten en slimme materialen

UT-onderzoekers Sergii Pud (Faculteit EEMCS) en Hanumantha Rao Vutukuri (Faculteit TNW) ontvangen beiden een ERC Consolidator grant ter waarde van 2 miljoen euro. Met deze subsidie, die hen voor een periode van 5 jaar ondersteunt, kunnen ze hun innovatieve onderzoeksprojecten verder ontwikkelen. De Europese Onderzoeksraad (ERC) kende dit jaar Consolidator Grants toe aan 328 onderzoekers, met een totaalbedrag van 678 miljoen euro. Deze financiering, onderdeel van het Horizon Europe-programma, is bedoeld om excellente wetenschappers te helpen hun eigen onderzoeksgroepen op te zetten en hun meest veelbelovende ideeën uit te werken.

ProAct: Actuatiespectroscopie voor labelvrij hulpmiddel om eiwiteigenschappen in realtime te bestuderen

Dr. Sergii Pud – Faculteit EEMCS

Eiwitten zijn essentieel voor allerlei functies in levende cellen. Om hun functies volledig te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe hun structuur zich verhoudt tot functie. Interferometrische verstrooiing (iSCAT) microscopie stelt onderzoekers in staat om individuele eiwitten zonder label te observeren, maar het kan geen veranderingen in eiwitvorm of -structuur detecteren.

Met ProAct wil Sergii Pud een baanbrekende benadering introduceren om conformationele veranderingen te onthullen door het begrijpen en meten van dipoolmomenten in eiwitten. Voorheen waren die experimenteel ontoegankelijk. Dit gaat hij in de BIOS onderzoeksgroep doen door te onderzoeken hoe eiwitten reageren op ongelijke elektrische velden geproduceerd door gouden nano-elektroden . ProAct versterkt de iSCAT-microscopie met nieuwe functionaliteiten, waardoor er nieuwe mogelijkheden komen voor het bestuderen van het gedrag en interacties op het niveau van individuele eiwitten.

SynthAct3D: Een nieuwe kijk op synthetische actieve materialen in 3D

Dr. Hanumantha Rao Vutukuri – Faculteit TNW

Levende materialen hebben het opmerkelijke vermogen om zichzelf te organiseren en zich aan te passen door energie te gebruiken, in tegenstelling tot passieve materialen, die statisch blijven zodra ze in evenwicht zijn. Het begrijpen van deze dynamische processen is essentieel voor het creëren van levensechte materialen met buitengewone mogelijkheden, zoals herconfigureerbaarheid, zelfherstel en complex collectief gedrag. Maar wetenschappers weten nog niet volledig hoe ze deze ideeën kunnen toepassen om geavanceerde materialen te creëren, waardoor de ontwikkeling van driedimensionale (3D) synthetische systemen een belangrijke wetenschappelijke uitdaging is.

Met het ERC-CoG-project SynthAct3D wil Hanumantha Rao Vutukuri in zijn ontdekken hoe we dode materialen kunnen aandrijven om levensechte functionaliteiten te bereiken. In zijn Active Soft Matter Lab, zal zijn team een unieke experimentele toolbox ontwikkelen, namelijk kunstmatige microswimmers, om deze complexe en fascinerende fenomenen te onderzoeken. Dit baanbrekende werk zou het ontwerp van materialen kunnen revolutioneren, met mogelijkheden voor slimme materialen, gerichte medicijnafgifte en autonome systemen geïnspireerd door de natuur.

Over de ERC

Uit 2,313 kandidaten heeft de Eruopean Research Council (ERC) 328 onderzoekers geselecteerd voor de Consolidator Grants van dit jaar. Deze beurzen ondersteunen wetenschappers in een cruciale fase van hun carrière, waarin zij hun onderzoeksgroepen verder kunnen uitbreiden en hun meest ambitieuze wetenschappelijke ideeën kunnen realiseren. De subsidies, met een totale waarde van 678 miljoen euro, maken deel uit van het Horizon Europe-programma van de EU.

De ERC, opgericht door de Europese Unie in 2007, is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Het financiert creatieve onderzoekers van elke nationaliteit en leeftijd om projecten in heel Europa uit te voeren. De ERC biedt vier kernbeurzenprogramma's aan: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Met zijn aanvullende Proof of Concept Grant-regeling helpt de ERC ontvangers om de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekende onderzoek en de vroege fasen van de commercialisering ervan.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)