UTFaculteitenTNWNieuwsTNW versterkt internationale samenwerking op het gebied van gezondheid met Erasmus+ KA107-programma

TNW versterkt internationale samenwerking op het gebied van gezondheid met Erasmus+ KA107-programma

De Universiteit Twente heeft verschillende samenwerkingsverbanden voor onderwijs en onderzoek op verschillende gebieden, o.a. met Mexicaanse instellingen waaronder Tecnológico de Monterrey (TEC).Een van die overeenkomsten behelst het Erasmus+-programma en in het bijzonder de KA107 (Key Action) actielijn, nu KA171 genoemd.

Dit programma is bedoeld om op het gebied van onderwijs de uitwisseling van studenten en medewerkers tussen Europese en niet-Europese landen te bevorderen. Daardoor draagt het bij aan het versterken van de Europese onderwijs- en onderzoeksruimte. Met TEC wordt bijvoorbeeld samengewerkt, door middel van uitwisseling van studenten en medewerkers, op het gebied van Health Sciences en technologische oplossingen en toepassingen in de gezondheidszorg, maar er vindt ook UT-breed studentenuitwisseling plaats op bachelorniveau en nu ook PhD-niveau.

Hoe werkt het KA107-programma?

Het KA107-programma is gebaseerd op vier belangrijke gebieden, namelijk digitalisering, duurzaamheid, inclusiviteit en maatschappelijke betrokkenheid. Een van de unieke kenmerken van het programma is dat het niet beperkt is tot Europese landen. Studenten en medewerkers van hoger onderwijsinstellingen uit niet E+geassocieerde landen, zoals in dit geval Mexico, kunnen ook aan dit programma deelnemen. Met deze Erasmus+-beurs, die een individuele toelage en reisbudget omvat, krijgen zij de mogelijkheid om gedurende enkele maanden of zelfs een volledig academisch jaar te studeren of te werken aan de UT. Hierbij krijgen ze toegang tot een breed scala aan academische cursussen en onderzoeksmogelijkheden, evenals de kans om de Nederlandse cultuur te ervaren en de schoonheid van Nederland te verkennen.

Om in aanmerking te kunnen komen voor deze beurs moeten de studenten en medewerkers eerst geselecteerd en genomineerd worden door Arturo Sussarey Arce, UT-projectcoördinator, in samenwerking met de projectcoördinator van Tecnológico de Monterrey (TEC-MTY). Daarbij wordt gekeken naar de impact die ze met het betreffende project beogen.

Arturo Sussarey Arce:

“KA107 helpt ons om de samenwerking met TEC, een partnerinstelling die al 25 jaar samenwerkt met de UT, te versterken. Verder hebben we met KA107 en met inspanningen van meerdere Faculteiten van de UT de double degree op PhD-niveau geconsolideerd en een versnelde Master Nanotechnologie gecreëerd. Daartoe werken we nog aan een gezamenlijk online internationaal leerprogramma, dat in 2024 volledig van start zal gaan.”

Het programma biedt de UT en TEC een manier om op gebied van internationalisering het profiel van de instelling te versterken en verbreden. Daarnaast is de ervaring die studenten in het buitenland opdoen in lijn met de inrichting van de UT studieprogramma’s. Het doel is dat in ieder geval 75% van de bachelorstudenten tijdens hun studie een buitenlandervaring opdoet en dat wetenschappelijk personeel minimaal één keer per drie jaar in hun UT-carrière buitenlandervaring opdoet.

Voordelen en uitdagingen

Een van de belangrijkste voordelen van dit programma is dat het Nederland een kans biedt om kennis te verwerven op het gebied van gezondheidszorg. Bijv. in het kader van de samenwerking met verschillende transnationale medische (onderzoek) centra en onderwijsinstellingen in het nationaal belang, en het breed beschikbaar maken van onderwijs via een breed onderwijs aanbod in health.

Op individueel niveau zien we echter ook voordelen, zoals bijvoorbeeld de impact in het bedenken van complexe oplossingen, wanneer niet alleen de Nederlandse, maar ook de internationale context wordt meegenomen. Deze internationale context maakt dat oplossingen schaalbaar zijn, zodanig dat oplossingen die worden gevormd in een nationaal context, ook kunnen gelden voor transnationale context of regionale context.
Verder komt het uitbreiden van persoonlijke en professionele netwerken en het opdoen van ervaring in academische en interculturele vaardigheden in de vervolgcarrière zeker van pas.

Het Erasmus+-programma kent ook uitdagingen, want het programma is onderhevig aan Europese en nationale ontwikkelingen. Zo heeft de oorlog in Oekraïne impact op projecten van de UT. Helaas betroffen veel geplande uitwisselingen jonge mannen die nu Oekraïne niet zomaar kunnen verlaten.
Verder is huisvesting een uitdaging voor KA107-projecten. Nu trends in beschikbare huisvesting door middel van managementdata duidelijker worden, kan er veel beter geadviseerd worden op het gebied van geplande uitwisselingen, bijvoorbeeld op momenten dat er sprake is van leegstand. Zo wordt ervoor gezorgd dat studenten een comfortabel verblijf hebben.

Miranda Bönhke is een toegewijde Erasmus+-coördinator voor het Scholarship Office International Relations and Partnerships van de Universiteit Twente. In deze functie speelt ze een cruciale rol in het verbinden van studenten en medewerkers binnen uitwisselingsprogramma's, zoals het KA107-programma van Erasmus+. Zij is de schakel tussen het Nationaal Agentschap Erasmus+ en de UT en onder andere verantwoordelijk voor het indienen en implementeren van KA107-subsidieaanvragen binnen de UT.

Miranda:

Ik vind mijn werk fantastisch, omdat ik studenten en personeel kan helpen zich in hun studie aan en werk voor de UT te oriënteren op de mogelijkheden in het buitenland en hun kansen te bieden om hun vaardigheden te verbeteren, te verdiepen en ervaringen op te doen op wereldniveau. Het is prachtig om te zien dat ze uit hun comfortzone durven te stappen en voor hun ontwikkeling en netwerk via deze geweldige kans het beste uit zichzelf gaan halen. Ik voel mij bevoorrecht om voor de UT deel uit te maken van de uitvoering van zo’n geweldig programma.

Ervaring van Cristian met KA107-programma en UT

Intussen hebben al meerdere S&T-studenten en medewerkers gebruik kunnen maken van het KA107-programma. Een van hen is Cristian Rosero, sinds juni 2022 deelnemer aan het double degree-PhD-programma bij S&T-MCS. Hij komt oorspronkelijk uit Colombia en is gemotiveerd om zijn studie hier voort te zetten vanwege de kans om internationale ervaring op te doen en de mogelijkheid om met onderzoeksgroepen aan interessante projecten binnen de UT te werken. 

Cristian:

Wat mij het meest verraste, was de professionele omgeving die op de UT heerst. Dit bevordert de kwaliteit van het werk. Hoewel ik niets nieuws aan de werkmethodiek hier heb toe te voegen, denk ik dat frequentere groepsactiviteiten nuttig zouden kunnen zijn. Wanneer ik terugkeer naar Mexico, wil ik de directe communicatiestijl die ik hier heb ervaren graag daar toepassen.

Hij raadt toekomstige studenten aan goede referenties te hebben om snel woonruimte te vinden. In tegenstelling tot in Mexico en andere landen vereisen sommige huurwoningen hier dat andere bewoners je 'accepteren' – het zogeheten hospiteren – en dat proces kan de tijd voordat je woonruimte vindt aanzienlijk verlengen, dus het is iets waarmee je rekening moet houden. Cristian: "Een cultureel verschil dat ik opmerkte was het gevoel voor humor. Dat is in elk land anders. Natuurlijk voel je je comfortabeler bij mensen die net als ik uit Latijns-Amerika komen en hetzelfde gevoel voor humor delen." Cristian stelt dat over het algemeen deze internationale ervaring geweldig is geweest. Deze samenwerking stelt hem in staat om succesvol een interessant project uit te voeren en zijn promotie waar te maken.

Kortom, het KA107-programma is een uitstekende kans voor academische uitwisselingsstudenten uit Mexico om hun kennis te vergroten, hun horizon te verbreden en waardevolle ervaring op te doen in een internationale academische omgeving. TNW is er trots op deel te nemen aan dit programma en kijkt ernaar uit om in de toekomst meer uitwisselingsstudenten te verwelkomen.

Meer informatie

Voor studenten die geïnteresseerd zijn in studiemogelijkheden in het buitenland wordt er in het najaar weer het evenement ‘Let’s GO Study Abroad Fair’ georganiseerd. Daar kunnen studenten inspiratie opdoen voor hun buitenlandse avontuur.