Zie Nieuws

UT-postdoc Knežević in gesprek met 70 Nobelprijswinnaars

In juni zal Anamarija Knežević, postdoc aan de Universiteit Twente, de 70ste editie van de Lindau Nobel Laureate Meeting bijwonen. Een enorme eer, want slechts rond de 660 jonge wetenschappers uit de hele wereld zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de ontmoeting met 70 Nobelprijswinnaars. 

Knežević werd uitgenodigd naar aanleiding van een nominatie van de Europese Commissie die haar vorig jaar ook een individuele Marie Curie Fellowship toekende. Ze is vereerd en kijkt uit naar de ontmoeting met enkele van 's werelds grootste wetenschappers. "Het zal een zeer inspirerende bijeenkomst worden. De meeting is namelijk multidisciplinaire met Nobelprijswinnaars en andere jonge wetenschappers op het gebied van chemie, natuurkunde en geneeskunde", aldus Knežević. 

Cytoskelet 

In augustus 2018 is Knežević begonnen als postdoctoraal onderzoeker bij Dr. Tibor Kudernac (Faculteit TNW).  Ze onderzoekt, ontwerpt en ontwikkelt organische moleculen die - onder invloed van een bepaalde ‘trigger’ - zichzelf zullen organiseren tot grotere structuren die het cytoskelet nabootsen.  Het cytoskelet is een actief systeem dat de vorm en de mechanische weerstand tegen vervorming van de cel ondersteunt.  Het bestaat uit microtubuli, buisvormige eiwitstructuren die tot 50 micrometer kunnen groeien. 

Knežević ontwikkelt een minimalistisch, kunstmatig model van cytoskelet op basis van dynamische organische moleculen.  Dit kunstmatige cytoskelet zal dienen als een mechanische ondersteuning voor vesikels, de meest voorkomende kunstmatige celmembraanmodellen, en tegelijkertijd hun vormverandering controleren.  Het doel is om een sprong te maken van passieve vesikels naar actief van vorm veranderend zacht materiaal.  

Lindau Nobel Laureate Meetings

De prestigieuze Lindau Nobel Laureate Meeting, zoals de bijeenkomst officieel wordt genoemd, is een vijfdaags evenement dat in juni voor de 70e keer wordt gehouden.  De bijeenkomst heeft elk jaar een multidisciplinaire opzet, aangezien de Nobelprijswinnaars op het gebied van bijvoorbeeld chemie, natuurkunde en gezondheid aanwezig zullen zijn.  Er zijn slechts ongeveer 660 jonge wetenschappers uitgenodigd.

Momenteel woont Knežević in Enschede met haar man, ook onderzoeker aan de Universiteit Twente, en drie kinderen. In 2018 kwam ze hierheen vanuit het Ruđer Bošković Instituut, Zagreb, Kroatië, waar ze promoveerde en werkte als postdoctoraal wetenschapper op het gebied van organische synthese en stereochemie.

K.W. Wesselink MSc (Kees)
Communicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)