Zie Nieuws

Vidi-beurs voor twee UT-topwetenschappers

De UT-onderzoekers Jeroen Leijten en Johannes Schmidt-Hieber ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-beurs, voor hun onderzoek naar biologische inkt voor tissue engineering en naar de werking van ‘deep learning’.

NWO kent in totaal aan 85 ervaren onderzoekers een Vidi-beurs toe, van 800.000 euro voor vijf jaar. Vidi maakt deel uit van het programma Veni-Vidi-Vici, voor wetenschappers in verschillende fasen van hun loopbaan. In totaal dienden 443 onderzoekers een voorstel in voor deze ronde. Twee UT-topwetenschappers zagen hun voorstel gehonoreerd.

Jeroen Leijten

Slimme bio-inkt voor functionele organen

In het laboratorium gemaakte organen zouden versleten organen van patiënten kunnen genezen of vervangen. Echter, het namaken van de complexe structuren die weefsels hun functie geven is een onopgeloste uitdaging. In dit project ontwikkelen de onderzoekers een slimme biologische inkt die op eenvoudige wijze zeer belangrijke weefselstructuren kan namaken.

 Jeroen Leijten is onderzoeker in de groep Developmental BioEngineering (TechMed Centre). Eerder ontving hij ook al een Veni-subsidie.

Johannes Schmidt-Hieber

‘Wat is er zo bijzonder aan deep learning?’

Ondanks de recente indrukwekkende resultaten van lerende netwerken, deep learning, in de praktijk, is het nog steeds onduidelijk waarom deze methode vaak zo goed werkt. Het onderzoeksvoorstel is een eerste stap in de richting van een wiskundige analyse van de statistische eigenschappen van kunstmatige neurale netwerken met meerdere tussenlagen.

Prof. Johannes Schmidt-Hieber is hoogleraar Statistiek. Zijn recent gestarte leerstoel maakt deel uit van de groep Mathematics of Operations Research.

Meer informatie in het persbericht van NWO.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)