UTFaculteitenTNWNieuwsWetenschappers stap dichter bij bioartificiële nier

Wetenschappers stap dichter bij bioartificiële nier

Dankzij onderzoek van onder andere Dimitrios Stamatialis van de Universiteit Twente is de ontwikkeling van een functionele bioartificiële nier een belangrijke stap dichterbij gekomen. Nederlandse wetenschappers presenteerden afgelopen weekend hun onderzoeksresultaten tijdens ASN Kidney, het grootste nefrologiecongres ter wereld.  

Een bioartificiële nier zou betekenen dat miljoenen patiënten met nierfalen geen dialyse of transplantatie nodig hebben. Een belangrijke vereiste voor een dergelijk apparaat is de vorming van een ‘levend membraan’, bestaande uit een dicht opeengepakte laag niercellen op een kunstmatig membraanoppervlak, die moleculen van de ene naar de andere kant kan transporteren. In hun meest recente werk hebben Dimitrios Stamatialis PhD (Universiteit Twente), Roos Masereeuw PhD (Universiteit Utrecht) en hun teams dit gerealiseerd door zogenaamde ciPTEC’s (conditioneel onsterfelijk gemaakte proximale tubulus-epitheelcellen uit menselijk nierweefsel) te gebruiken op membranen met holle vezels gemaakt van polyethersulfon. Zij hebben aangetoond dat de monolaag van cellen inderdaad als een ‘levend membraan’ functioneert. 

Succesvolle ontwikkeling

“Dit onderzoek heeft geleid tot de succesvolle ontwikkeling van een levend membraan bestaande uit een reproduceerbare ciPTEC-monolaag op membranen met holle vezels: een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een bioartificiële nier”, aldus prof. Stamatialis. “De strategieën en methodes die we hebben gebruikt kunnen relevant zijn voor de ontwikkeling van andere bioartificiële organen, zoals een bioartificiële lever of alvleesklier, en organen op chips, bijvoorbeeld een nier, long of lever op een chip”, vertelt Stamatialis. 

Dimitrios Stamatialis

Stamatialis is als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Biomaterials Science and Technology van het MIRA-instituut van de Universiteit Twente. Stamatialis werkt aan betere behandelingen, waarmee meer verschillende gifstoffen uit het bloed kunnen worden verwijderd. Het streven is om dialysetechnieken te verbeteren, met mogelijk een draagbare nier of zelfs een inplanteerbare kunstnier als resultaat.