UTFaculteitenETNieuwsDutch Design Week in volle gang

Dutch Design Week in volle gang

Dutch Design Week (DDW) is een jaarlijks evenement in Eindhoven en het is het grootste designevenement in Noord-Europa. Het evenement is een platform waar projecten en ideeën van duizenden ontwerpers worden gepresenteerd. Universiteit Twente neemt deel aan verschillende programma's als onderdeel van een van de vier technische universiteiten van 4TU.Design United, DRIVE festival en een unieke ervaring op het Ketelhuisplein. Het vindt plaats van 21 tot en met 29 oktober 2023.

Op het Ketelhuisplein staat een installatie waarin je als bezoeker het concept 'koken' gebruikt om na te denken over en bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De naam van de ervaring is: Design for transition: Wat staat er op jouw menu? In deze interactieve tentoonstelling verken je hoe jouw waarden samengaan met het heden en de toekomst en ontdek je de rol van design voor maatschappelijke transities.

De namen van de mensen in de video zijn: De Uitleg van de Kookkunst: Alexandru Amarei - DesignLab Coördinator. Tweede, Design United floor manager: Charlotte Hak (UT-student), Ten derde UT-onderzoeker: Jodi Sturge onderdeel van project Age-Fi, Ten vierde UT Student en Design United Floor Manager: Pim van Everdingen van project MAACQ Oase Birdhouse, Als laatste, Ontwerp: Estefania Jiminez Moras van project NewEarth.

Design for Transition erkent de veranderende relatie tussen maatschappij en technologie, waarbij ontwerponderzoek wordt gebruikt om de toekomst te voorzien en vorm te geven. De Responsible Futuring-benadering bevordert samenwerking en kennisdeling tussen belanghebbenden om gezamenlijk inspirerende mogelijke toekomsten te verkennen.

koken voor je toekomst

"Geïnspireerd door koken, bestaat onze metaforische benadering van maatschappelijke uitdagingen uit het verzamelen van waarden als ingrediënten en het gebruik ervan om gerechten te maken die persoonlijke verhalen in de hedendaagse context symboliseren. Aan de keukentafel werken bezoekers samen om na te denken over gedeelde en uiteenlopende perspectieven en om inspirerende toekomsten te bedenken. Dit proces van samenwerking en co-speculatie bevordert positieve maatschappelijke verandering en stimuleert collectieve actie", zegt Alexandru-Lucian Amariei, coördinator DesignLab.

Elke dag staat er een nieuwe maatschappelijke uitdaging op het 'menu' om te verkennen. Deze uitdagingen zijn ingediend door onderzoekers en studenten van de hele Universiteit Twente. Het overzicht van de uitdagingen is te vinden op de website UTxDDW.

TENTOONSTELLING EN DIALOGEN

4TU.Design United is een tentoonstelling in de Design x Tech hal in het Klokgebouw met een overzicht van het nieuwste en beste designonderzoek dat aan de 4TU's is uitgevoerd. Expertmeetings over hedendaagse onderwerpen in designonderzoek. Georganiseerd door 4TU.Design United, het centrum voor designonderzoek van de vier technische universiteiten in Nederland: Universiteit Twente, TU Delft, TU/e en Wageningen University & Research. De UT presenteert NewEarth van Estefanía Morás Jiménez.

NewEarth is een spel om de politiek van stedelijke toekomsten te beinvloeden. Dit ontwerp daagt deelnemers uit om na te denken over de evolutie van steden en benadrukt het belang van verschillende perspectieven in stedelijke planning.

Verder presenteert de UT Age-Fi : Age Fiction(s) Investigations door Francesca Toso (UT), Jodi Sturge (UT), Maarten Houben, Rens Brankaert, Janna van Grunsven, en Marco Rozendaal. Het is een ontwerpend onderzoek naar de rol van technologieën bij het ouder worden. Door middel van speculatieve scenario's, ontwikkeld in samenwerking met beeldend kunstenaar Lotje van Lieshout en getoond in een huiskamerachtige interactieve omgeving (met dank aan het Pleyade Innovation Team), daagt het de conventionele technologie-gedreven verhalen rond ouder worden uit. Het concept pleit voor een gezamenlijke publieke reflectie op verlangens voor latere leven.

De UT presenteert ook The MAACQ Oase Birdbead van Pim van Everdingen (UT). De MAACQ Oase Birdbead verkent nieuwe en duurzame manieren waarop we design kunnen inzetten om de door stikstof veroorzaakte bodemverzuring aan te pakken. Met nieuwe 3D-printbare materialen is het mogelijk om oplossingen op maat te maken die de natuur een reddingslijn kunnen toewerpen. Terwijl de Birdbead afbreekt, geeft het calcium af aan de bodem om een lokale 'oase' van biodiversiteit te creëren. Hoe kunnen we dieren helpen om in ons veranderende klimaat te overleven?

LEZINGEN EN WORKSHOPS

DRIVE festival faciliteert kennis en samenwerking binnen de creatieve industrie, dit leidt tot innovatieve oplossingen voor nationale en maatschappelijke uitdagingen. Georganiseerd door ClickNL in samenwerking met 4TU.Design United. De talks zijn ook online bij te wonen.

Een van de sprekers is Jodi Sturge. Zij is gezondheidsgeograaf en ontwerponderzoeker. Jodi is assistant professor in interaction design bij de afdeling Design, Production and Management van de faculteit Engineering Technology aan de UT.

Waardigheid in de dementiezorg door middel van design

De architectuur en het ontwerp van woonzorgomgevingen zijn cruciaal voor het ondersteunen van de gezondheidsresultaten van patiënten, bewoners en personeel. In woonzorgomgevingen voor mensen met dementie worden interieurontwerpen en technologieën vaak gebruikt om bewoners te beschermen tegen schade door mobiliteit en afleiding te beperken. Dergelijke maatregelen kunnen echter mensenrechten schenden en de waardigheid en het welzijn van bewoners aantasten. Op basis van een scoping review en etnografisch veldwerk bespreekt Jodi hoe ontwerpkenmerken van de binnenomgeving in de praktijk werken om de mobiliteit van mensen met dementie te ondersteunen en te beperken. Daarnaast gaat ze in op hoe het veld van de interactie tussen mens en gebouw waardevolle inzichten kan bieden voor toekomstige ontwerpen en ontwerptechnologieën die nieuwe interactie, inclusiviteit en het welzijn van mensen met dementie bevorderen. Onderzoekspartner: UNO-UMCG

MEER INFORMATIE

Bezoek de pagina van Dutch Design Week. Of bezoek de website UT x DDW en lees het volledige overzicht van programma's waarbij de UT betrokken is.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)