Als wiskundige werk ik aan allerlei uitdagende, duurzame en maatschappelijk relevante projecten.
Interview met Martijn ter Steege (alumus Applied Mathematics) door Diana Dalenoord (UT Alumni Officer).
Sinds 2023 ben ik werkzaam als Data Specialist bij Witteveen+Bos. Binnen deze functie houd ik me bezig met advisering richting klanten, projectbegeleiding, het verzamelen, analyseren en interpreteren van data, help ik klanten beslissingen maken t.a.v. data, het ontwikkelen van software met Python en het zoeken naar duurzame oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. Mijn projecten variëren van thema’s zoals water, infrastructuur, milieu en bouw.
Projecten waar ik aan (mee)gewerkt heb zijn o.a.
- Detecteren van propaantanks met AI
- Automatiseren van stikstofberekeningen bij bouwplaatsen
- Opzetten van een audiocatalogus van onderwatergeluiden (Europees project)*
- Automatisch genereren van rapportages van ProRail
- Coördinatie van dataopslag van het onderzoek Wind op Zee en het opstellen van een platform (Ecologisch project voor Rijkswaterstaat - Wozep)
- Analyse van riolering voor de Gemeente Twenterand
* wordt verderop uitgelegd.
Analyse van de riolering voor de Gemeente Twenterand
Eén van de projecten waar ik aan heb gewerkt, is de analyse van de riolering voor de Gemeente Twenterand. Zij wilden inzicht krijgen in de toestand van de ondergrondse rioleringssystemen. Door sensoren in de leidingen te plaatsen kunnen we gedetailleerde analyses en inzichten bieden. Dat doen we als volgt:
Stap 1: Data ophalen: het verzamelen van ruwe data uit de sensoren.
Stap 2: Dataverwerking: het opwerken van de ruwe data naar bruikbare data.
Stap 3: Datavalidatie: het valideren van de data om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig en betrouwbaar zijn.
Stap 4: Visualisatie: het creëren van visualisaties zodat onze bevindingen duidelijk en begrijpelijk zijn voor alle betrokkenen.
De uitspraak ‘Meten is weten’ is hier zeker van toepassing. Door alles goed door te meten kunnen we problemen met riolering voorkomen. De gemeente heeft ook meteen een goed beeld van de stand van zaken rondom de riolering onder de grond en of hier actie op genomen moet worden of dat dit nu nog niet aan de orde is.
Opzetten van een audiocatalogus van onderwatergeluiden
Tijdens dit project voor de Europese Commissie werkte ik samen met diverse partners uit Spanje, Italië, Frankrijk, Denemarken en Zweden. We verzamelden ruwe data van audiogeluiden van bijvoorbeeld de Waddenzee en de Noordzee bij Frankrijk. Na een opschoonronde van de ruwe data hebben we bruikbare audiogeluiden waar we verder mee konden. Met deze grote databestanden hebben we een waardevolle catalogus, ofwel bibliotheek, met opnames uit ondiepe zeeën samengesteld.
Jochem Boersma, Arie de Niet, Anke Hoekstra en Martijn ter Steege (group Dynamics of Structures)
Tot standkoming van een audiocatalogus
Voor deze catalogus zijn geluidsfragmenten geselecteerd en gecategoriseerd op basis van de geluidsbron. De focus ligt op geluid dat door de mens wordt veroorzaakt, maar er zijn ook biologische (dolfijnen, walvissen) en natuurlijke geluiden (golven, neerslag, aardbevingen) opgenomen. De fragmenten zijn gebruikt voor het trainen van een AI algoritme (via Deep Learning) waarmee nieuwe geluidsfragmenten kunnen worden gecategoriseerd.
Ook menselijke activiteiten, zoals visserij, scheepvaart en de aanleg van windmolenparken, zorgen voor veel lawaai in ondiepe zeeën zoals de Noordzee. Het onderzoek naar het effect van de geluidsdruk op de mariene ecologie staat nog in de kinderschoen. Een goed toegankelijke en zorgvuldige samengestelde bibliotheek van geluidsfragmenten is van grote waarde voor dit onderzoek. Omdat zo’n bibliotheek nog niet bestond, is ECoSS ontwikkeld. De geluidsfragmenten zijn verzameld, gestandaardiseerd, gecategoriseerd, goed beschreven en voor iedereen vrij te gebruiken. ECoSS helpt hiermee met het beter in kaart brengen van de geluidsdruk en bij het nemen van maatregelen ter bescherming van kustwateren (de zee nabij het vasteland) en de open zee (de vrije waterkolom).
Samenwerken met collega’s
Binnen deze projecten werk je nooit echt alleen, maar altijd samen met collega’s uit verschillende disciplines. Wat extra leuk is, is dat ik binnen Witteveen+Bos afgestudeerden van mijn eigen opleiding (UT - Applied Mathematics) tegenkom, zoals Frank Klein Schaarsberg, Jochem Boersma, Maaike van de Ven en Fleur van Alphen. Samen werken we aan de interessante, belangrijke en uitdagende projecten. Ik zit hier goed op mijn plek!