Jonge wetenschappers zetten zich in voor proefdiervrij onderzoek
De nominaties voor de Hugo van Poelgeestprijs zijn bekend! Eind april zal één jonge onderzoeker worden beloond voor zijn of haar proefdiervrije, innovatieve onderzoek met een geldprijs van 3000 euro.
De Hugo van Poelgeest-prijs is de oudste Nederlandse prijs voor proefdiervrij onderzoek. De prijs wordt dit jaar uitgereikt op Wereld Proefdierendag (24 april) tijdens de Proefdiervrijborrel.
Wetenschappers van de toekomst
Het is voor een jonge wetenschapper niet makkelijk om financiële steun te krijgen voor proefdiervrije wetenschap.
Daarom sloeg Proefdiervrij dit jaar de handen ineen met Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn. Samen reiken zij de prijs uit aan een jonge, talentvolle onderzoeker die biomedisch onderzoek uitvoert zonder gebruik te maken van proefdieren.
Met de prijs willen de organisaties jonge wetenschappers ondersteunen in hun proefdiervrije onderzoek en willen zij toekomstige wetenschappers motiveren om hun voorbeeld te volgen.
Organoids vervangen proefdieren
De wetenschap blijft innoveren. Nieuwe technologieën gebaseerd op stamcelonderzoek maken het creëren van organoids mogelijk. Deze mini-orgaantjes bootsen de eigenschappen van een orgaan na en vergroten zo de kans op succes in proefdiervrij onderzoek naar menselijke ziektes.
Afgelopen december heeft een driekoppige jury de drie genomineerden (in willekeurige volgorde) bepaald in de categorie organoids:
- Anke Tukker, IRAS/UU
Dat mensgericht onderzoek gelijke of betere voorspellingen geeft dan dierproefonderzoek, toonde Anke aan met haar onderzoek. Ze onderzoekt hoe de schadelijkheid van stoffen op zenuwcellen en hoe het risico op een epileptische aanval op een proefdiervrije manier vastgesteld kunnen worden.
- Berend van Meer, LUMC
Honden in hartonderzoek: dat moet anders. Berend is als eerste erin geslaagd om de elektrische activiteit, de calcium stromen en de samentrekking van het kloppende menselijke hartcel tegelijkertijd te meten. Hij voert onderzoek uit naar humane hartmodellen, die de risico’s van hartmedicijnen zónder proefdieren kunnen beoordelen.
- Carlo Paggi, University of Twente
Het onderzoek van Carlo richt zich op het ontwikkelen van een kraakbeen-op-een-chip model. Dit model bootst de 3D-omgeving van kraakbeencellen in gewrichten na en stelt de cellen ook bloot aan druk- en schuifbeweging. Het model kan gebruikt worden in onderzoeken naar reumatische aandoeningen zoals artrose.
Heb je nog vragen of wil jij graag weten hoe Proefdiervrij jou kan helpen met jouw onderzoek? Neem dan contact op met Saskia Aan via aan@proefdiervrij.nl of 070-3062468.