UTFacultiesTNWResearchDept BETASTNewsHartstichting: Steun mijn Onderzoek

Hartstichting: Steun mijn Onderzoek Harten kweken op een Chip



HartEN Kweken op een Chip

"Het is een wonder om kloppende hartspiercellen op een chip te zien. Dit kan levens redden!"

Verena Schwach, Universiteit Twente

Levende hartspiercellen laten groeien op een chip. Dat is nu mogelijk. Door deze “hart-op-een-chip” bootsen we de ziekte van de patiënt zo goed mogelijk na. Het doel is om nieuwe medicijnen te ontdekken voor een betere behandeling. Zo kunnen we hartstilstanden, herseninfarcten en hartfalen voorkomen. Zonder jouw steun kan mijn onderzoek niet van start. Draag bij en zorg dat dit onderzoek er komt!

Leven in onzekerheid
In Nederland leven bijna 400.000 mensen met boezemfibrilleren en duizenden mensen krijgen jaarlijks kamerfibrilleren. De impact van dit soort aandoeningen is groot. Hartritmestoornissen kunnen leiden tot een hartstilstand, herseninfarct of hartfalen. De patiënt kan er zelfs aan overlijden.

Hartritmestoornissen nabootsen
Door levende hartspiercellen op een chip te kweken, kunnen we hartritmestoornissen nabootsen. We kunnen ze opwekken met prikkels en proberen te stoppen met medicijnen. Zo kunnen we onderzoeken welke behandeling werkt bij welke patiënt of patiëntengroep.

Behandeling op maat
Dit onderzoek werkt toe naar een behandeling op maat. Zo kunnen patiënten met een hartritmestoornis veel beter worden behandeld en is hun kans op een gezond leven en overleven veel groter!

Maak het verschil
Het is zo belangrijk dat dit onderzoek er komt. Mijn moeder heeft een hartritmestoornis en ik zie hoe groot de impact op haar leven is. Help haar en vele anderen met deze heftige aandoening. Steun mijn onderzoek!

dr. V. Schwach (Verena)
Assistant Professor