Uw Gezondheid, Onze Technologie

The Agening Brain: overzicht

Met het klimmen der jaren verandert er veel in de hersenen, zowel structureel als biochemisch, waardoor de functie kan worden aangetast. Neurologische ziekten als Alzheimer en Parkinson behoren tot de grootste risico’s bij het ouder worden.

Bekijk hieronder 5 projecten van ‘The ageing brain’:


PROJECT 1: MEER GRIP OP PARKINSON

Het aantal mensen met Parkinson in Nederland neemt door de vergrijzing sterk toe. Prof. dr. Vinod Subramaniam wil het mysterie van de ziekte van Parkinson verder ontrafelen. Zijn onderzoek kan de basis zijn voor een snellere opsporing van de ziekte en kan uiteindelijk leiden tot een medicijn tegen Parkinson.

Lees het volledige verhaal


PROJECT 2: OUDER WORDEN MET EEN GOED GEHEUGEN

Hoe ouder we worden, hoe meer het geheugen ons in de steek laat. Prof. dr. ir. Michel van Putten wil het proces van een afnemend geheugen afremmen of zelfs stoppen. Het ultieme doel: een medicijn ter voorkoming van geheugenschade bij ouderen.

Lees het volledige verhaalPROJECT 3: EEN LEVEN LANG MOBIEL BLIJVEN

Veel ouderen zijn minder mobiel door een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Een verstoorde motoriek belemmert hen bij het uitvoeren van normale dagelijkse taken als lopen of koffie zetten. Dr. ir. Ciska Heida wil de zelfstandigheid van deze groeiende groep patiënten verbeteren.

Lees het volledige verhaal


PROJECT 4: WEL OF GEEN PACEMAKER VOOR DE HERSENEN

Deep Brain Stimulation (DBS) kan een goede behandeling zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar veel patiënten zijn er bang voor. Onderzoeker prof. dr. Gerben Westerhof maakt de effecten van DBS inzichtelijk. Daarmee wordt deze technologie ook beter inzetbaar.

Lees het volledige verhaalPROJECT 5: LOPEN ONDANKS VERLAMMING

Door de vergrijzing is een groeiende groep mensen als gevolg van verlamming aan de rolstoel gekluisterd. Prof. dr. ir. Herman van der Kooij wil hen weer laten lopen.

Lees het volledige verhaal